Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Leclerc: Nem érdemeljük meg, hogy az eddigi erőfeszítéseink a kukában landoljanak

Eurosport Magyarország

Publikálva 18/06/2022 - 19:12 GMT+2

Charles Leclerc érti azokat a csapatokat, amelyek nagyon szenvednek a delfinezéstől, ugyanakkor úgy véli: nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sokan tudtak javítani a problémán. A monacói attól tart, hogy a jelenséget rosszul kezelők miatt most azokat fogják büntetni, akik komoly erőfeszítések árán közelebb kerültek a megoldáshoz.

Charles Leclerc

Fotó: Getty Images

Az FIA új intézkedése megosztja a mezőnyt, Charles Leclerc érthető módon ellene van.
A pilóták szóltak, az FIA gyorsan lépett: a Kanadai Nagydíjat követően szabályozni fogják, mennyire delfinezhetnek az autók az egyenesekben. Mondhatni, salamoni ítélet született, mivel azok a csapatok, amelyek már megtalálták a választ a delfinezésre, a továbbiakban is megfelelhetnek az előírásoknak. Akik viszont érintettek ebben a kérdésben, kénytelenek lesznek akár teljesítményveszteség árán is átállítani az autójukat, megkímélve versenyzőiket a hosszú távú egészségkárosodástól.
Az elképzelés szerint a jövőben szenzorokkal mérnék, hogy az autó delfinezése során milyen erők érik a pilótákat, és amennyiben az az egészségesnek vélt határérték felett van, a csapatoknak kötelességük lesz változtatni a beállításokon. Mindez persze érdekes helyzetet teremt, hiszen azt ma még nem tudhatják pontosan a csapatok, milyen határértékeket fog meghatározni az FIA, így szinte garantált, hogy a következő hetekben jelentős viták lesznek a saját érdekeiket szem előtt tartó istállók között.
A várható módosítások fényében a Ferrari került érdekes helyzetbe, amely úgy küzdött a delfinezéssel, hogy többé-kevésbé sikerült kezelni a problémát, és – a többi, erősen delfinező csapattal ellentétben – nem ment a teljesítmény rovására. Charles Leclerc így érthető módon kevésbé örül a közelgő változásoknak, mivel szerinte ezzel ki is dobhatják a kukába azokat az erőfeszítéseket, amiket a delfinezés megoldásáért hoztak.
„Egyrészről megértem George [Russell] álláspontját, mert láttuk a bakui verseny után őt és Lewist is kiszállni az autóból. Nagyon rossz volt. Valószínűleg át tudjátok érezni Lewis fájdalmait. És ez nem elfogadható. Másrészt viszont nem szabad alulbecsülni azt a munkát, amit a csapatok elvégeztek annak érdekében, hogy megoldják ezeket a problémákat. Ez volt a prioritásunk azóta, hogy először kipróbáltuk ezeket az autókat.”
picture

Charles Leclerc

Fotó: Getty Images

„Kerestük a megoldásokat, és úgy gondolom, hogy hatalmas változást sikerült elérnünk, de most az eddig elvégzett munkánk mehet is a kukába, talán egy olyan csapat miatt, amelyik jobban szenved a többieknél. Én ezt így látom. Nyilvánvalóan megértem, hogy a Mercedesnél nagyon rossz, de azt gondolom, hogy létezhet erre megoldás” – mondta a monacói versenyző, aki az egyik nagy vesztese lehet a közelgő szabálymódosításnak.
Leclerc egyébként a Kanadai Nagydíjat rajtbüntetéssel kezdi, miután kicserélték az autójában a vezérlőelektronikát, amely már a harmadik lesz ebből az alkatrészből. Ez automatikusan 10 rajthelyes büntetést von maga után, és amennyiben a Ferrari úgy dönt, egyéb alkatrészeket (például turbót) cserélnek Leclerc autójában, akár a rajtrács végén is találhatja magát.
Forrás: Motorsport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés