Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Újabb autótörés és milliós kár, ráadásul tartalék alkatrész sincsen a Williamsnél

Minich Réka

Frissítve 08/04/2024 - 17:20 GMT+2

A hétvégi Japán Nagydíjon Alex Albon ismét balesetbe keveredett és összetörte a Williamst. Ez már idén a második nagy esése volt a thai pilótának, de egyelőre azt nem tudni, hogy javítható-e az alváz. Ausztráliában végül csak egy autóval tudtak indulni, miután nem készült még pótalkatrész. Kínáig két hetük van végezni a javítással a gyárban, de az anyagi károk miatt már most bajban lehetnek.

Újabb autótörés és milliós kár, ráadásul tartalék alkatrész sincsen a Williamsnél

Fotó: Getty Images

Egyelőre nem biztos, hogy a Williams mindkét autójával rajthoz tud állni a Kínai Nagydíjon, miután Alex Albon ismét balesetet szenvedett.
A Williams istálló komoly átalakításokon esik át idén, de egyelőre csak a negatív hatásokat érzik magukon. Az autók teljesítményéért felelős vezető, Dave Robson nemrég a fennálló helyzetről így nyilatkozott:
„Rengeteg mindent fejlesztünk a háttérben, közben pedig próbáljuk megfelelő szinten tartani a versenyteljesítményünket is. Olyan, mint amikor még biciklizel, de közben már próbálod javítani a defektes kerekedet. Nagyon nehéz egyszerre fókuszálni ennyi mindenre, a munkatársainknak időre lenne szüksége, hogy megszokják a változásokat. Már így is sok dolgon változtattunk, de még mindig rengeteg munka hátravan. Minden eszközt és szoftvert is jobbá akarunk tenni.
Ezeket viszont meg kell mindenkinek érteni és tanulnia, csak utána fogjuk tudni elérni a maximális teljesítményünket. Már egy ideje tudta az egész csapatvezetés, hogy a változtatások felgyorsítása komolyan hátráltatni fogja a versenyprogramunkat. Azt viszont észre kellett venni, hogy mennyire le vagyunk maradva. Most is a saját utunkat járjuk, kíváncsi leszek, hogy hosszú távon hogyan fogjuk felvenni a versenyt a többiekkel.”
Az igazán nagy gondok viszont Ausztráliában kezdődtek, amikor Alex Albon leamortizálta az autót. Az alváz annyira megsérült, hogy esélytelen volt a helyszíni javítása, viszont tartalék nem állt rendelkezésre. Így Logan Sargeant autóját építették át és azzal – egyedüli Williamsként – indult Albon a versenyen.
Japánba már újra két autóval indultak, ráadásul mindössze 100 grammos extra súllyal kellett számolni a megreparált alváz esetén, ami komoly hátrányt nem okozott az amerikai pilóta számára. Sargeant azt is elmondta az újságírók kérdésére, hogy miért az ő autójába került a javított alváz.
„Egész egyszerűen feleslegesen nagy munkateher lett volna a szerelők számára megint szétszedni az autókat aztán mindkettőt újra összerakni. De szerencsére sokkal jobb állapotban van az alváz, mint azt előre vártuk, így nem lesz ez hátrány a számomra.”
Az igazi hidegzuhany a japán futam első körében érte a Williams szerelőit, amikor Daniel Ricciardo - a belső íven érkező Strollra figyelve – nem vette észre a külső íven érkező Albont és az elkerülhetetlen ütközést követően mindketten a gumifalban kötöttek ki.
James Vowles csapatfőnök rögtön a futam után nyilatkozott, ekkor még nem tudta megmondani, hogy mekkora a kár, de az első fotókból már látták, hogy az autó jobb eleje komolyan összetört. A maradványokat az angliai gyárba küldik elemzésre, csak az után fog kiderülni, hogy mennyi időbe telik a javítás. Azt Vowles már a pénteki szabadedzések előtt bevallotta, hogy a harmadik alváz elkészülte csak májusra várható, a Miami Nagydíjra.
„Már a baleset előtt az eszemben volt, hogy nem kéne megint összetörni az alvázat, most pont erre lett volna szükségünk a legkevésbé. A beleset alacsony sebességnél történt, de mégis eléggé elkaptam a falat.
Manapság már nem jellemző a gumifal, de most pont az volt ebben a kanyarban. Nagyon hirtelen jött a lassulás, elég komoly erőhatások érték a kocsit, így pedig könnyű nagyon összetörni. Egyelőre nem tudom mi a pontos kár, de remélem, hogy hamar javítható.
A második kanyarból kijövet nagyon jó volt a tapadásom, a hármasba érve megpróbáltam megelőzni Danielt, de egész egyszerűen nem vett észre. Az utolsó pillanatban láttam, hogy baj lesz, de már nem volt időm kitérni.
Nem titok, hogy komoly gondja van a csapatnak a gyári folyamatok átalakítása miatt, le vagyunk maradva az új alkatrészek gyártásával. Biztos, hogy ez most fájni fog nekünk.”
A Williams ismét pont nélkül zárta a hétvégét, de az biztató lehet a számukra, hogy Logan Sargeant sokáig fel tudta venni a versenyt a középmezőnnyel, de a végén ismét buta hibát követett el. Szerencsére a kavicságyban meg tudta fogni az autóját és vissza tudott térni a versenybe, de a pontszerzésre ekkor minden esélye elszállt.
Forrás: Autosport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés