Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Toto Wolff szerint bizarr, mekkora előnye van Verstappennek a csapattársával szemben

Németh Dániel

Publikálva 29/08/2023 - 15:37 GMT+2

A Holland Nagydíjon sem sikerült megállítani Max Verstappent, aki megszerezte sorozatban a kilencedik győzelmét, ezzel beállította Sebastian Vettel rekordját. A holland versenyző nem csak a mezőnnyel, de a saját csapattársával szemben is hatalmas előnnyel rendelkezett az egész hétvégén, amit Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke furcsának és bizarrnak nevezett.

Sergio Perez jól kezdte a szezont, de egyre jobban lemaradt Max Verstappentől

Fotó: AFP

Toto Wolff szerint nehéz mire vélni, mekkora különbség van Max Verstappen és Sergio Pérez teljesítménye között.
Papíron minden adott volt Zandvoortban ahhoz, hogy Pérez meglepje a rövidesen háromszoros világbajnok Verstappent, a holland azonban az esőkáoszban is utat talált a győzelemhez. Bár volt olyan szakasza a versenynek, amikor a mexikói vezetett, a tempóban egyértelmű volt a különbség a két versenyző között, különösen vizes körülmények között bizonyult elsöprőnek az ismételten történelmet író holland fölénye.
Az eleinte esős, a végére szinte teljesen száraz időmérőn például mindhárom etapban legalább egy másodperc volt Pérez hátránya a csapattársával szemben. A szezon elején még voltak olyan versenyek, ahol többé-kevésbé tartotta Verstappen tempóját a mexikói – az első négy futamból kettőt megnyert – a monacói autótörése óta azonban egyre és egyre nagyobb a különbség.
A kontraszt akkora a két versenyző között, hogy a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is szóvá tette, mennyire furcsa és bizarr a Red Bullnál tapasztalt jelenség.
„Checo nem egy idióta. Évek óta látjuk őt a mezőnyben. Nyert futamot, ami azt illeti, több alkalommal is. Már a Racing Point színeiben összejött neki a győzelem. Szóval ezt nem igazán értem. Persze, láttuk, hogy Max minden egyes csapattársát megsemmisítette, ami talán abból fakad, hogy olyan autókat építenek köré, amit nehéz irányítani, de gyorsak, amennyiben sikerül. Talán ez alakítja ki ezeket a különbségeket.”
1.3 másodperc. Nem hallottam egyértelmű magyarázatot rá, mindenesetre furcsa.
Christian Horner az időmérőt követően elmondta, szerinte mindent megtett Pérez, amit csak tudott, de változó körülmények között kulcsfontosságú az önbizalom, amiben jelenleg nincs párja Verstappennek. „Nem hiszem, hogy bárkinek is Maxéhoz hasonlítható az önbizalma. Szóval ez egy nehéz időmérő volt Péreznek, de mások is szenvedtek, arra például nem számítottam, hogy Oscar mögötte lesz.”
picture

Sergio Perez

Fotó: Getty Images

Valamilyen szinten az előző szezonban is hasonló volt a helyzet, hiszen Pérez az első néhány futamon egyértelműen közelebb volt a csapattárshoz, mint az idény második felében. Ezt akkor arra vezették vissza, hogy az év elején túlsúlyos, kissé alulkormányzott Red Bull egyre inkább túlkormányzott lett a fejlesztéseknek köszönhetően, ami inkább Verstappen vezetési stílusához passzolt. A mexikói úgy érzi, a fejlesztések most is megnehezítették a helyzetét.
„Vannak különbségek” – mondta Pérez a korábbi autóira utalva. „Például, hogy hogyan kell menedzselni a gumikat, ami az egyik legfontosabb része. Teljesen másképp kell ezt az autót vezetni. Vannak, amiket egy Force Indiával nem tehettünk meg, vagy még csak el sem gondolkodhattunk rajta. Szerintem megvan a fejlődés. De ha nem jön a dolog magától, akkor nagyon nehéz egy versenyzőnek alkalmazkodnia.”
„Az előző néhány versenyen egy vagy két lépésnyi hátrányban voltam, mert azon gondolkoztam, hogyan kellene vezetnem az autót. Időnként a fejlesztések sem feküdtek annyira, ezért keményebben kell dolgoznom velük. Magyarország és Belgium nem alakult rosszul, mindkét versenyen felállhattam a dobogóra. Remélhetőleg tovább tudjuk vinni ezt a lendületet, mert mindent egybevetve nagyszerű versenyautónk van.”
Pérez azt is elismerte, az év eleji sikereket követően a nyomás is megváltozott.
„Idén ez más volt, mert kiválóan kezdtük az évet, és ilyenkor arra gondolsz, nyertél két futamot, vb-esélyes vagy. És aztán hirtelenjében van egy rossz hétvégéd, és elszáll az önbizalmad, nem bízol meg teljesen az autóban. Az F1-ben, ha nem bízol az autódban, miközben 250-nel mész bele egy kanyarba, még jobban felerősödnek a kétségek benned, és velem is pontosan ez történt ezekben a pillanatokban.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés