Lewis Hamilton szerint a közvélemény méltatlanul alulértékeli Valtteri Bottas mercedeses teljesítményét és a finn pilóta mentális adottságait. A hétszeres világbajnok úgy véli, Bottas eredményeinek megítélésénél azt is figyelembe kell venni, hogy kivel kell mostani csapatánál felvennie a versenyt, az ugyanis egyáltalán nem egyszerű feladat.


2020 kiválóan alakult a Mercedes számára, amely sorozatban hetedik alkalommal nyerte meg a konstruktőri és az egyéni bajnokságot. Lewis Hamilton az idény során megdöntött pár legendás és utolérhetetlennek gondolt rekordot, a legfontosabbat pedig beállította: Michael Schumacher mellett immáron ő is hét világbajnoki címmel rendelkezik. Mivel a Mercedes volt toronymagasan a leggyorsabb autó a mezőnyben, reálisan csak Valtteri Bottas állíthatta volna meg, a finn pilóta azonban több mint 100 ponttal kevesebbet gyűjtött a csapattársnál.
Bottas emiatt kapott hideget-meleget a sajtótól és a szurkolóktól egyaránt, többen a szemére vetették, hogy miatta fulladt unalomba az idény. A finn pilóta leginkább az időmérő edzéseken tudta megszorongatni Hamiltont, öt alkalommal a pole-ban végzett, és gyakran csak pár századdal maradt el a csapattárstól. Versenyeken azonban kinyílt az olló kettejük között, a brit a jobb gumikezelésének köszönhetően könnyedén maga mögött tartotta Bottast. Árulkodó adat, hogy Hamilton a 10 pole-ja mellett nyert 11 futamot, míg Bottas öt pole-ból kettőt váltott győzelemre.
Forma 1
Latifi az idény végén távozik a Williams csapatától
23/09/2022 - 11:10

Hamilton 2020-ban is megállíthatatlannak bizonyult.

Fotó: Eurosport

Hamilton viszont úgy véli, csapattársa több tiszteletet érdemelne. "Amikor azt mondom, hogy az embereknek jobban kellene tisztelniük Valtterit, arra gondolok, hogy nem árt figyelembe venni, ki ellen versenyez. A csapattársaimnak nincs könnyű dolguk. Ő mégis hétvégéről hétvégére ugyanazzal a mentalitással megy, sosem nyávog, panaszkodik, hogy baj van az autóval. Mindig úgy áll hozzá, hogy neki kell jobb munkát végeznie. Nem ismerek olyan versenyzőt, aki hozzá hasonlóan állna hozzá" - jelentette ki Hamilton.
"Egy dolog közös bennünk: tiszta fejjel érkeztünk meg erre a hétvégére, úgy gondolom, mentálisan ő az egyik legerősebb versenyző."
A hétszeres világbajnok úgy érezte, hogy Bottas sokat fejlődött az előző szezonokhoz képest, ami őt is változásra kényszerítette. "Azt gondolom, Valtteri évről évre egyre és egyre erősebb. A média is említette a Bottas 2.0-t, és minden évben látni, hogy mennyire keményen dolgozik, és próbálja magasabbra helyezni a lécet egy csomó területen. Ha az idei évet vesszük alapul, bár a pontkülönbség olyan, amilyen, az időmérőkön sokszor csak egy hajszál választott el minket. Szóval ebben sikerült csökkentenie a különbséget, ami elég nagy kihívás volt nekem."
2021-ben várhatóan ismét lesz lehetősége Bottasnak, hogy megkísérelje legyőzni, vagy legalábbis jobban megszorongatni Hamiltont, bár a hétszeres világbajnok egyelőre még nem állapodott meg a Mercedesszel a szerződéshosszabbításról. Ezzel kapcsolatban többféle pletyka is megjelent a nemzetközi sajtóban, például az, hogy a brit túlzott fizetési igényei jelentenek problémát. Valójában azonban inkább csak formalitásnak tűnik a szerződéshosszabbítás, mindkét félnek érdekében áll a közös folytatás.
via formula1.com
Forma 1
Eldőlt Tsunoda sorsa is, már csak 4 ülés kiadó az F1-ben
22/09/2022 - 08:36
Forma 1
Toto Wolff dörzsölheti a tenyerét: az új technikai direktíva csaphatott oda a Ferrarinak
21/09/2022 - 17:00