Lewis Hamilton örül annak, hogy véget értek a tesztek, mégis maradt benne némi hiányérzet az autó teljesítménye kapcsán, mert a Mercedes szokatlanul bizonytalan volt, és önmagához képest sok problémával szembesült a tesztek során. A hétszeres világbajnok szerint a helyzet nem drámai, de sokat kell még dolgozniuk annak érdekében, hogy egyértelműen a mezőny élére kerüljenek.


Óvatos Mercedes, bizakodó riválisok - mintha láttunk volna már ilyesmit. A szereplők néha változtak, hol a Ferrari, hol a Red Bull lépett az üldözők cipőjébe, a végeredmény azonban újra és újra ugyanaz lett: a Mercedes alaposan elverte a mezőnyt. Ez alapján szinte a papírforma érvényesült azzal, hogy Lewis Hamiltonék a szokásos óvatos-pesszimista hangvételt ütötték meg a háromnapos teljesítményük értékelésekor. A hétszeres világbajnok elismerte, hogy szenvedtek az autóval, ami egyelőre nem viselkedik olyan megbízhatóan, mint az elődje.
"Valószínűleg mindenhol [veszítünk]. Nem szükségszerűen mondanám azt, hogy szenvedtünk az autóval, egyszerűen csak nem voltunk elég gyorsak. Ez a teljes körre értendő, nem volt egy konkrét pontja a pályának, ahol többet veszítettünk volna. Hálás vagyok, hogy véget ért, mert sosem voltam a tesztek nagy rajongója. Versenyezni szeretek, persze másfelől nézve jól jött volna nekünk pár extra nap. Sok munka vár még ránk, nehéz lesz" - értékelte az autót a hétszeres világbajnok versenyző.
Forma 1
Hivatalos: Távozik a Ferrari csapatfőnöki posztjáról Mattia Binotto
29/11/2022 - 10:13
"Vitán felül áll, hogy néhányan egészen komoly tempót mutattak. A Red Bull különösen erősnek tűnik. Jó látni, hogy a McLaren ismét ott van, valamint a Renault (Alpine) is. Izgatott vagyok, mert ez nagyobb szórakozást ígér. Aggodalomra most nincs idő, az megakadályozna minket a megoldásokban. Keményen dolgozunk, próbáljuk kihasználni a rendelkezésre álló rövid időt, a hatékonyságra törekszünk. Talán még jobb is, ha nem megy minden simán. Inkább most jöjjenek ezek elő, mint a versenyek alatt. Most kell megtalálni és megoldani a problémákat."

Hamilton egyelőre még dolgozna az idei Mercedesen.

Fotó: Eurosport

Hogy mennyire kell aggódni a Mercedesnél, az csak két hét múlva Bahreinben derül ki, amikor mindenki a teljesítmény maximalizálására törekszik. Addig is lehet találgatni, mennyire voltak valósak a hétvégén látott problémák. A múltból kifolyólag valószínű, hogy a Mercedes töredékét mutatta meg az autó valós potenciáljának, ugyanakkor akadnak aggasztó jelek. Például az, hogy a legkevesebb tesztkilométert tette meg, amely valóban példátlan attól a Mercedestől, amely rendszerint a listák élén szokott zárni.
Andrew Shovlin, a Mercedes egyik mérnöke elárulta, számításaik szerint a Red Bull tempóban is verte őket. "Megbízhatóság terén újabb jó napot zártunk, sikerült teljesíteni a terveinket a nap folyamán. Valtteri reggel hosszú etapos beállítással ment, Lewisnál pedig kevertük a hosszabb etapokat és a kvalifikációs munkát a délután folyamán. Az egyensúly terén sikerült javulnunk, amikor megtankoltuk az autót, kiszámíthatóbb volt. Azonban a begyűjtött adatok alapján úgy látjuk, hogy versenytempóban nem tartunk ott, ahol a Red Bull."
"Kevés üzemanyagnál zavarosabb volt a kép, mert nem nyertünk eleget, emiatt át kell gondolunk az eddigi megközelítésünket, ugyanis túl sokan voltak előttünk nyers tempóban"
- fogalmazott Shovlin.
Végezetül azt is hozzátette, a helyzet számukra nem teljesen új, hiszen a múltban is előfordult már, hogy pár hét alatt kellett kijavítaniuk a hibákat. "Előfordult, hogy problémáink voltak a tempóval kapcsolatosan a téli teszteken, és az első versenyre sikerült fejlődnünk, ezúttal azonban nehezebb dolgunk lehet. Nincs túl sok idő a verseny előtt, de kidolgoztunk egy programot, hogy kiderítsük és megértsük a problémáink okait, minden követ megmozgatunk annak érdekében, hogy gyorsuljunk valahogyan a következő 10 napban."
via formula1.com
Forma 1
Még nem fogadta el a Ferrari a csapatfőnök lemondását, az eddigi legőrültebb pletykát is bedobták
28/11/2022 - 20:03
Forma 1
Verstappen jogi vétséget követett el, amikor megszegte a csapatutasítást Brazíliában?
28/11/2022 - 11:40