A csapat a gyors hosszabbítással elkerült a tavalyi bizonytalanságot, ugyanakkor új dilemmát is teremtett magának a következő hónapokra.
Azt követően, hogy a tavalyi szezon végén nagyon sokáig húzódott Lewis Hamilton új szerződésének aláírása, némileg meglepő lehetett a Forma-1 rajongói számára, hogy a hétszeres világbajnok július elején máris újabb két évre elkötelezte magát a Mercedes csapatánál. A gyors döntés segít az istállónak a hosszútávú tervezésben, ugyanakkor érdekes kérdéseket is felvet a jövő évi pilótapáros kijelölésével kapcsolatban.
A csapatnál jelenleg persze elsősorban annak örülnek, hogy sikerült elkerülni a tavalyi emlékezetes huzavonát, amikor Hamilton szerződése már tulajdonképpen lejárt, mire januárban aláírt erre az idényre.
Orosz Nagydjí
Drámai végjáték Szocsiban: Norris kicsúszásával Hamilton a 100. futamgyőzelmét aratta
2 ÓRÁJA
Nagyon könnyen ment. Nem akartuk elkövetni ugyanazt a hibát, mint legutóbb, amikor egész évben húztuk a kérdést pusztán azért, mert lefoglaltak minket a versenyek. Ezúttal a bajnokság szorosabb, így a csapatnak stabilitásra van szüksége. Lewis és én hamar megegyeztünk abban, hogy lesz folytatás.” – mondta el Toto Wolf csapatfőnök.
Az új, 2023 végéig szóló szerződésével biztossá vált, hogy a Mercedes Hamilton vezetésével áll majd át a Forma-1 új korszakára, hiszen jövőre komolyabb szabályváltozások jönnek a sorozatban. Ugyanakkor mire a hétszeres világbajnok új szerződése lejár, a brit pilóta már 39 éves lesz. Mivel korábban azt nyilatkozta, 40 éves kora fölött már aligha tervez a sportban maradni, egyáltalán nem kizárt, hogy ez lesz az utolsó aláírt hosszabbítása. Wolf viszont másképp látja a dolgot.
Szinte biztos vagyok benne, hogy nem ez lesz az utolsó szerződése. Valahol mindig csábítja a gondolat, hogy ez a hosszabbítás legyen az utolsó, ilyen módon nyitva hagyva a lehetőségeket a végsőkig. Mégis, nem ez lesz az utolsó szerződése.”

Toto Wolff és Lewis Hamilton

Fotó: Imago

Hamilton új szerződése tehát egyfelől megadja a stabilitást a Mercedesnek a következő idényekre, egyúttal viszont valahol bonyolítja is a helyzetet. A csapatnak ugyanis a következő hónapokban arról is döntenie kell, hogy ki legyen a másik pilótájuk a következő szezonban, itt pedig az istálló érdeke ütközhet is a világbajnok pilótáéval.
Hamilton gyakran elmondja, hogy számára jelenlegi párja, a jobbára másodhegedűs szerepet betöltő Valteri Bottas a tökéletes választás. A Mercedesnél ellenben már tavaly is felmerült, hogy a csapathoz hívnák a kötelékükbe tartozó, de jelenleg a Williamsnél versenyző George Russellt, ezzel megalapozva a hosszútávú jövőt. Ez a dilemma idénre sem változott.
Mondtuk már, hogy a következő versenyek alatt foglalkozunk a kérdéssel, jelenleg éppen itt tartunk. Minden rendben, a nyár folyamán szeretnénk dönteni. – mondta el Wolf.
A kérdés tehát adott, különösen azóta, hogy a tavaly a koronavírusos Hamilton helyére beugró Russel remekül szerepelt a Mercedessel, idén pedig a gyenge Williamsben is rendre megmutatja tehetségét. A mezőny egyik legrosszabb autójában azonban esélye sincs nagyobb célokért küzdeni, ez pedig hosszabb távon nyilván frusztrálja a fiatal brit versenyzőt. Véleményét nemrég ki is fejtette egy interjúban:
„Mondtam már korábban, futamgyőzelmekért és világbajnoki címért szeretnék küzdeni. Elég keményen dolgoztam az F1-be kerülésért, hogy ne csak a 15. helyért akarjak harcolni. Azért vagyok itt, hogy nyerjek, ezt szeretném elérni mielőbb.

George Russell

Fotó: Getty Images

„Meddig kell várnom a Mercedesre? Folyamatosan kapcsolatban vagyok velük. Ők döntenek a jövőmről, bárhol is legyen az. Mindig azt mondták, ha jól végzem a dolgomat, meglesz a jutalma. Ilyen egyszerű.”
Russell elmondta, semmi esetre nem gondolkozik váltásban, a csapat döntésétől függetlenül jövőre is egy Mercedes motorral rendelkező autóban fog versenyezni. Viszont ha Hamilton az új, kétéves szerződése mellett továbbra is rá tudná venni csapatát, hogy inkább tartsák meg mellé Bottast, könnyen lehet, hogy a fiatal pilóta türelme is fogyni kezdene. A következő hónapok nagy kérdése lesz, az istálló milyen utat választ a jövő évi összeállításuk terén.
Forrás: Skysports.com
Orosz Nagydjí
Hamilton kontra Verstappen: Egyre durvább párharcok élezik kettejük küzdelmét
TEGNAP 11:32
Forma 1
Heves szócsata alakult ki Hamilton és Verstappen között Szocsiban
23/09/2021 18:42