Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Még mindig túlsúlyos a Red Bull, a Ferrari lehagyhatja őket a fejlesztésekkel

Minich Réka

Publikálva 20/07/2022 - 20:03 GMT+2

Max Verstappen idén is vezeti a világbajnoki összetettet, már 7 futamgyőzelemnél jár, valamint a 2 sprintversenyt is ő nyerte. A Red Bull másik pilótája, Sergio Perez is szerzett már győzelmet 2022-ben, de a csapatnál mégsem teljesen elégedettek az idei autóval. Az időmérőkön gyengébb teljesítmény szerintük a jelentős túlsúlynak tudható be, ebben pedig sokkal jobb náluk a Ferrari.

Sergio Perez, Carlos Sainz, Max Verstappen, Charles Leclerc

Fotó: Getty Images

A Ferrari idén 7 időmérős elsőséget szerzett, ebben magasan veri a Red Bullt, de a bikások versenytempója eddig sokkal jobb volt náluk. Az osztrák nagydíjon viszont megfordult a trend, hiszen Max Verstappen minimális előnnyel megszerezte a rajtelsőséget, de a vasárnapi főfutamon egyáltalán nem tudta tartani a lépést Charles Leclerc-rel. Verstappen tempója lassabb volt a másik Ferrarinál is, csak Carlos Sainz látványos kiesésének köszönhetően végzett a második helyen.
A vasárnapi versenyen a legaggasztóbb a nagyon durva gumikopás volt, aminek a pontos okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de könnyen lehet, hogy ez is összefüggésben van a legújabb fejlesztésekkel. A Silverstone-ban bevetett aerodinamiakai csomag felszerelésével újból nehezebb lett az autó.
Az év elején sok csapat küzdött a relatív túlsúllyal. A pletykák szerint a Red Bull nagyjából 15 kilogrammal volt a minimális súly felett, amit sikerült lefaragni, de most újra 10 kiló plusszal mennek. Ezzel szemben a Ferrari a limit környékén van, ami körönként nagyjából 3-4 tizedmásodperces előnyt jelent az olaszok számára. Az időmérős hátrány is főleg ennek tudható be, hiszen az üres tank mellett sokkal jelentősebben hatnak a súlykülönbségek. Verstappen el is mondta, hogy nem elégedett az autóval:
„Azt kell, hogy mondjam, hogy még mindig nem vagyunk túl jók az időmérőkön. Muszáj lenne még könnyíteni az autón. Amikor szinte benzin nélkül megyünk, akkor sokkal jobban kijönnek ezek a különbségek, amivel most nem nagyon tudunk mit kezdeni.
A versenyen ez kevésbé jelent hátrányt, részben, mert ott nem lehet végig annyira nyomni, mint egy körön, másrészt teli tankkal kevésbé jön ki a súlykülönbség is.”
picture

Max Verstappen

Fotó: Getty Images

A Red Bull évközi fejlesztéseinek persze nem az egyetlen célja, hogy könnyebbek legyenek, az autót sokkal inkább Verstappen ízlésére szabták. A címvédő holland az idény elején látványosan lassabb volt csapattársánál a lassú, kanyargós pályákon. Ezek után a Red Bull nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az autója elején sokkal nagyobb legyen a leszorítóerő, ami nagyon fekszik a hollandnak.
Az új alkatrészeknek hála Verstappen sokkal kényelmesebben érzi magát az autóban, ellenben Sergio Perezzel, akinek a teljesítménye látványosan visszaesett az utóbbi futamokon. Sokakban felmerülhet, hogy csapaton belül szándékosan előnyben részesítik a holland versenyzőjüket, de ennek sok értelme nem lenne, hiszen az egyéni világbajnoki cím mellé idén az energiaitalosok a konstruktőri címet is meg akarják nyerni.
Egyelőre a Ferrari megbízhatósága – illetve annak a hiánya – kisegíti a Red Bullt, de ők nem akarnak másokkal foglalkozni, csak a saját fejlesztéseikkel törődnek. A fejlesztéseket vezető Paul Monaghan így nyilatkozott:
„Csak a saját teljesítményünket tudjuk befolyásolni, úgyhogy nem is foglalkozunk mással. A legfontosabb, hogy az idei évre tervezett keretek között a lehető legtöbbet hozzuk ki az autóinkból. Ha javul a tempónk, azzal az időmérőkön és a versenyeken is javulhatunk. Nem akarjuk egyiket sem preferálni, az a célunk, hogy mindenhol javuljunk.”
picture

Max Verstappen (Red Bull)

Fotó: Getty Images

A hétvégén Franciaországban folytatódik a Forma-1 2022-es szezonja, majd jövő hét végén a Magyar Nagydíjjal zárják az évad első felét, ami után a mezőny hosszú nyári szünetre vonul.
Forrás: The Race
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés