Egy futammal az idény vége előtt még rengeteg kérdés van a Forma-1-ben amelyre választ várunk. Ilyen például a McLaren Mercedes pilótakérdése, amely elég bonyolultnak tűnik legalábbis a konkrétumok ismerete híján. Az biztosan tűnik, hogy Fernando Alonso érkezik a wokingiakhoz, ám hogy ki lesz a csapattársa a következő idénytől, azt még állítólag maga Ron Dennis sem tudja. Ezt mondjuk igen nehéz elhinni, ám amennyiben mégis csak így van, abban az esetben nem árt megvizsgálni a szakember lehetőségeit.
A 67 éves Ron Dennis évtizedek óta irányítja a McLaren csapatát, hol a háttérből, hol a rivaldafényben. Dennis irányításával az évek során a McLaren egyike lett a sprotág valaha volt legsikeresebb istállóinak. Voltak olyan esztendők, amikor egy magára valamit is adó pilóta bármit megadott volna azért, hogy a McLaren autóját vezesse. Pár éve ez már nem így van, a csapat rég nem látott sikertelenséget él át. Utoljára 2012-ben végeztek a konstruktőrök között dobogón, vb-címet 1998 óta nem szereztek, futamgyőzelmet két éve nem arattak.
Ezt a sikertelen szériát szeretné Ron Dennis lezárni egyrészt azzal, hogy jövőre a Hondával mint motorszállítóval próbál szerencsét, másrészt magához csábította a mezőny kétség kívül egyik, ha nem a legjobb pilótáját, Fernando Alonsót. A spanyolok kétszeres világbajnoka 2007-ben már volt az istálló alkalmazottja, ám arra a viharos idényre egyik fél sem emlékszik szívesen. Alonso azonban ismét aláírt, méghozzá 2+1 évre, sőt a Ferraritól két szakembert is hoz magával, egyik a versenymérnöke Andrea Stella, a másik Massimo Rivola sportigazgató. Alonso aláírása állítólag éppen ezért váratott magára, a McLarennek a két szakemberrel is meg kellett egyeznie, illetve a Ferrarinál is valahogy el kellett érni, hogy válthassanak.
Forma 1
Nem fogadták el a Red Bull óvását, Hamilton megtarthatja győzelmét
EGY ÓRÁJA

2007-ben egyszer már dolgozott együtt Alonso és Dennis, de ritka volt a képen látható jó hangulat az istállón belül

Fotó: Eurosport

Alonso megszerzésével - a bejelentés állítólag Abu Dzabiban történik meg - azonban még nem ritkultak a viharfelhők Dennis feje felett, ugyanis a csapat másik pilótáját még mindig nem nevezték meg. A posztért hárman "futnak" versennyt: Jenson Button, Kevin Magnussen, és Stoffel Vandoorne. Ron Dennis világ életében híres volt arról, hogy a lehető legjobb párost akarja csapatánál tudni, a kémiával nem feltétlen törődik. Versenyzett nála Lauda és Prost, Prost és Senna, Alonso és Hamilton, valamint Hamilton és Button. A felsorolt nagy bajnokok közül többen ki nem állták egymást, mégis jó csapatot alkottak, kivétel az Alonso-Hamilton páros.
Kezdjük a legtapasztaltabbal, Jenson Buttonnal: az angolok kiválósága 2009-ben a Brawn GP "űrautójával" világbajnoki címet nyert, 15 győzelmet, 50 dobogós helyezést és 8 pole-pozíciót számlál. Tapasztalt versenyző, zseniális keze van, az egyik legjobb esőmenő a jelenlegi mezőnyből, van hondás tapasztalata is (BAR Honda, majd Honda). A McLarennél 2010-óta számítanak a szolgálataira, legjobb idényében 2011-ben második volt a vb-összetettben. Egy körön nem a legjobb, ezt senki sem mondja róla, nem az időmérők az erőssége. Viszont elképesztően megbízható versenyző. Ami az idei teljesítményét illeti, jelenleg a 7. helyen áll az összetettben. Csapattársával, Kevin Magnussennel szemben 9-9-re áll az egymás elleni párharc az időmérők tekintetében, viszont az angol 16 alkalomból 13-szor jobb eredményt ért el a dánnál versenyen. Button korábban már versenyzett világbajnok csapattárssal, Lewis Hamiltont például legyőzte ha az összesített eredményeiket nézzük kettejük hároméves időszaka alatt. Buttonnak ráadásul nem csak a pályán nyújtott teljesítménye az, ami beszédes, de a marketingértéke is jóval nagyobb, mint mondjuk Kevin Magnussené.

A Button-Magnussen párharcot az idény során a brit nyerte, de vajon ő nevet-e a végén

Fotó: Eurosport

Kevin Magnussen: a dán mellett szól viszont, hogy övé a jövő. Az újonc Magnussen üstökösként robbant be a mezőnybe, első versenyén Ausztráliában rögtön a második helyen zárt. Az erős kezdést nem követte erős folytatás, a dán legjobb eredménye egy Szocsiban elért 5. hely, azt leszámítva hetediknél jobb egyszer sem volt. Persze egy újonctól azért nagy elvárás, hogy ott lihegjen az élmezőny sarkában, a McLarennél meg is vannak elégedve érett versenyzésével. Magnussen számára ugyanis az összes pálya az újdonság erejével hat, míg Button több mint 250 F1-es versenyt tud már maga mögött. Magnussen sokak szerint a jövő nagy bajnoka lehet, ám addig is lényegesen olcsóbb, mint Button. És ez lehet Dennis fő érve, amikor a dánt választja a rutinos brit versenyzővel szemben. Button eddig 13 millió euróba került a McLarennek, és bár saját bevallása szerint aláírna kevesebbért is, Magnussen a maga 1 milliójával még így is olcsóbb tapasztalat ide vagy oda.

Állítólag Stoffel Vandoorne is opció a McLarennél

Fotó: Eurosport

Dennis harmadik opciója Stoffel Vandoorne lehet, aki a McLaren pilótaprogramjában vesz részt, jelenleg a GP2-ben pallérozódik. A 22 éves belga versenyző tavaly a Formula Renault 3.5-ös kategóriájában versenyzett és volt második - éppen Magnussen mögött. A GP2-ben jelenleg a 3. helyen áll, három győzelem és három pole-pozíció van a neve mellett. Vandoorne esélye arra, hogy Alonso csapattársa legyen nem túl nagy, hiszen kizárt, hogy Dennisék ismét egy újoncot vessenek be, annál jobb és ésszerűbb megoldás Magnussen megtartása.
Ezek tehát Ron Dennis opciói, az viszont egyelőre nagy talány, hogy a McLaren-vezér melyik versenyzője mellett dönt. Sokak szerint Button ideje a McLarennél meg van számlálva, még akkor is ha több kollégája - többek között Alonso is - úgy gondolja, hogy helye lenne a mezőnyben jövőre is. Állítólag Abu Dzabiban több, az istálló jövőjét érintő kérdésre választ kaphatunk, így talán kiderül végre, hogy ki lesz a McLaren-casting győztese.
Forma 1
Ennyibe került Verstappen ütközése a Red Bullnak
23/07/2021 20:22
British Grand Prix
Verstappent kiengedték a kórházból
19/07/2021 07:33