A legendás brit, Frank Williams 2019-ben ünnepelte az 50. évfordulóját, mint csapatvezető. Ennyi idő alatt 7 egyéni és 9 csapatvilágbajnoki címet nyert a Williams.

Frank Williams 1966-ban alapította meg a csapatát, ami eleinte alsóbb kategóriákban versenyzett. Először 1969-ben indult az autója a legjobbak között, de ekkor még nem a saját neve alatt. A korai éveket végig a bizonytalanság jellemezte, de ugyanakkor ez egy olyan fejlesztési formát is létrehozott, amit Enzo Ferrari felhúzott orral, csak 'garagistának' csúfolt.
Forma 1
Nem kell már sokat várni az idei Mercedesre!
16 ÓRÁJA
A nagy fordulat 1977-ben jött, amikor a kanadai üzletember Walter Wolf kirúgta Williamset és Patrick Headet, akik ketten megalapították a Williamset. A páros igazi korszakos zseninek bizonyult. Az első futamgyőzelmet '79-ben Clay Regazzonival a volánnál ünnepelhették, Alan Jones pedig az első világbajnoki címet is megszerezte a brit csapattal egy évvel később.
A nyolcvanas évek elhozták az igazi áttörést a csapatnak, olyan versenyzőkkel, mint Nelson Piquet és Nigel Mansell, de közben Frank Williams egy balesetben majdnem meghalt. 1986-ban Nizza környékén érte őt el majdnem a végzete, sokáig nem lehetett tudni, hogy túléli-e a balesetet. Végül az orvosokat is meglepve felépült, de a nyaki gerinc sérülése miatt mind a négy végtagjára lebénult, azóta kerekesszékben élte az életét.
Természetesen ez sem tarthatta távol a szeretett sportágától és hamarosan visszatért a paddockba. A kilencvenes évek végül igazi aranykorszaknak bizonyultak, de a tragédia sem kerülte el a csapatot. Négyszer is sikerült világbajnok pilótát adniuk, a Honda kiszállása utáni űrben sokáig senki másnak nem hagytak esélyt. A 1994-es szezonban Ayrton Senna halálos imolai balesete azonban sötét fejezet Frank Williams életében is.
Az utolsó világbajnok a Williams autójában a kanadai Jaques Villeneuve volt, a 2000-es években már egyre gyengébb eredmények jöttek. A nagy nevek után furcsa lehet leírni, de az eddigi utolsó győzelmet a venezuelai Pastor Maldonado hozta össze Barcelonában.
Frank Williams (és később a helyére lépő lánya, Claire) egészen a 2020-as szezonig ragaszkodott ahhoz, hogy önálló csapatként induljanak, többször is elutasították azt, hogy egy autógyár vásárolja meg őket, vagy egy nagycsapat tartalékgárdájaként szerepeljenek. Végül tavaly szállt ki a Williams család a Forma-1-ből, a csapat viszont továbbviszi a nevét.
A halálhírt is a Williams csapat adta közre:
"Szomorú kötelességünk tudatni, hogy Sir Frank Williams elhunyt. Pénteken került kórházba, ma pedig a családja körében, nyugodtan távozott. A mai nap a tiszteletadásról szól egy olyan ember felé, akit mindenki tisztelt és szeretett. Mindenkit megkérünk, hogy ezekben a nehéz időkben tartsa tiszteletben a Williams család magánszféráját."
Az F1 vezetője Stefano Domenicali is közleményben búcsúzott Sir Franktől:
"Az élet legnagyobb akadályait is mindig legyőzte. Mindig a győzelemért küzdött a pályán és azon kívül is. A Forma 1 egyik legnagyobb alakját veszítettük el, mindenkinek hiányozni fog. Az óriási eredményei és a személyisége folyamatosan formálta a sportágunkat is. Részvétemet küldöm a Williams családnak."
Forma 1
Hamiltonék fejeket követelhetnek a visszavont fellebbezésért cserébe
15/01/2022 19:32
Forma 1
Új versenyző szállna be jövőre a Hamilton-Verstappen csatába
07/01/2022 19:26