A szomorú hírt az egykori kiváló autóversenyző fia, David jelentette be hétfőn, aki elmondta, hogy édesapja hosszú májbetegség után, 88 évesen ausztráliai otthonában hunyt el. „Csodálatos élete volt, olyan sikerekkel, amilyenekről mások csak álmodnak” - búcsúzott apjától David.
A fiatal Jack Brabham gépészként szolgált az Ausztrál Királyi Légierőnél, csak 1948-ban kezdett el versenyezni. Ausztráliában és Új-Zélandon aratott győzelmei után az Egyesült Királyságban kezdett el komolyabb sorozatokban is versenyezni, 1955-ben mutatkozott be a Forma-1-es sorozatban. Az 1959-es Monacói Nagydíjon állt fel először a dobogó legfelső fokára, és ebben az esztendőben - egy Coopert kormányozva -  lett először világbajnok, akkor még szoros versenyben. A következő évben már magabiztos fölénnyel, öt futamgyőzelemmel védte meg világbajnoki címét. Másfél évtizedes F1-es pályafutása során 126 futamon összesen 14 Grand Prix-győzelmet számlált, az utolsót 1970-ben, visszavonulása évében, 43 évesen aratta.
Tony Abbott, Ausztrália miniszterelnöke:
„Ausztrália elvesztett egy legendát. Sir Jack Brabham számos ausztrál tulajdonságot megtestesített úttörő szellemével. Mindenki tisztelte és nagyra becsülte elhivatottságát és csodálatos tervezői tudását.”
Forma 1
Hamilton nyerte a Magyar Nagydíj időmérőjét
EGY ÓRÁJA
A sötét haja miatt Black Jacknek becézett Brabham 1966-ban szerezte meg harmadik világbajnoki címét, aminek az volt a különlegessége, hogy a saját maga által tervezett és épített autó, a farmotoros BT19 volánja mögött lett világbajnok, ami azóta is egyedülálló a Forma-1 történetében. Ez a siker már saját csapatot igényelt, melyet visszavonulása után eladott Bernie Ecclestone-nak, a sportág mai urának. A Brabham név az 1990-es évekig aktív részese volt a Forma-1-nek. Sir Jack Brabhamet 1978-ban ütötte lovaggá Erzsébet királynő. Ő volt az első autóversenyző, aki a második világháború után ebben a dicsőségben részesült.
Hungarian Grand Prix
Bottas nyerte a második pénteki szabadedzést a Hungaroringen
TEGNAP 15:17
Forma 1
Nem fogadták el a Red Bull óvását, Hamilton megtarthatja győzelmét
TEGNAP 19:56