A Forma-1-es Belga Nagydíjat meg lehet rendezni, méghozzá az eredeti időpontban, míg Silverstone-ban két futamra is sor kerülhet az idei szezonban.


A Belga Nagydíj áprilisban került veszélybe, amikor az országban a koronavírus-járvány miatt augusztus 31-ig betiltottak minden tömeges eseményt. Elio Di Rupo vallon miniszterelnök azonban pénteken bejelentette, hogy Spa-Francorchamps az eredeti időpontban, augusztus 28-tól 30-ig sor kerülhet a versenyhétvégére, de csak zárt kapuk mögött, a szigorú távolságtartási, higiéniás és egészségügyi szabályok betartásával.
A futam szervezőinek ennek értelmében kell módosítaniuk a megállapodásukat a jogtulajdonos Liberty Mediával.
French Grand Prix
Verstappen nyerte a Francia Nagydíjat és növelte előnyét Hamiltonnal szemben
11 ÓRÁJA
"Örülünk ennek a döntésnek, most ez volt az egyetlen lehetőség" - mondta Vanessa Maes, a Belga Nagydíj főigazgatója.
Ugyancsak pénteken jelentették be, hogy a Liberty Media és a Brit Nagydíj rendezői megállapodtak, így Silverstone-ban két versenyre is sor kerülhet nézők nélkül ebben a szezonban. Mindez már csak a brit kormány jóváhagyásán múlik - mondta a pálya ügyvezető igazgatója, Stuart Pringle.
A futam eredetileg július 19-i időponttal szerepelt a versenynaptárban.
"Egyelőre nem beszélünk dátumokról. A Forma-1 vezetői megpróbálják összeállítani az új naptárt, és úgy tűnik, van benne egy bizonyos fokú rugalmasság" - tette hozzá Pringle.
A Sky Sports és a The Guardian brit lapok ugyanakkor úgy tudják: tervezett dátumokról azért már esett szó az érintettek között, így a két futamra egymást követő két hétvégén, július 26-án és augusztus 2-án kerülne sor. Utóbbi a Magyar Nagydíj eredeti időpontja, ám az - a FIA által a Formula-2-es és Formula-3-as csapatokhoz eljuttatott versenynaptárt alapul véve - egy hetet csúszhat.
A tavalyi szezonban a Brit Nagydíj volt a leglátogatottabb, a vasárnapi futamon 141 ezer, a három nap alatt összesen 351 ezer néző volt a lelátókon.
Pringle ugyanakkor figyelmeztetett: még mindig nem vehető biztosra, hogy egyáltalán sor kerül a silverstone-i versenyre, hiszen a brit kormány a külföldről érkezők számára karantén-időszakot kíván bevezetni, márpedig a Forma-1-es viadal csak akkor rendezhető meg, ha a csapatok és a hivatalos személyek mentességet kapnak.
"Nagyon sok múlik a kormány jóváhagyásán, máskülönben nem lesz verseny" - mondta Pringle.
A Forma-1 mostani idényének első tíz versenyét a koronavírus-járvány miatt törölték vagy elhalasztották. A jelenlegi tervek szerint a szezon július elején Ausztriában kezdődne, méghozzá rögtön két futammal. A Liberty Media továbbra is azt szeretné, ha a 22 helyett legalább 15-18 versenyhétvégét meg lehetne tartani.
MTI
French Grand Prix
Ketten is lezúzták az autójukat, Verstappen átmentette a formáját az időmérőre is
TEGNAP 14:36
Forma 1
Bottas volt a leggyorsabb a Francia Nagydíj első szabadedzésén
18/06/2021 11:06