Daniel Ricciardo hiába érkezett sztárpilótaként a McLarenhez 2021-ben, a brit csapatnál eltöltött 18 hónapja igazi mélyrepülés. Hiába sikerült tavaly egy futamgyőzelmet is megszereznie Monzában, fiatal csapattársa, Lando Norris folyamatosan sokkal jobb teljesítményt nyújtott az ausztrálnál. Idén már akkora a különbség a két pilóta között, hogy a McLaren jobbnak látta, ha inkább elengedi Ricciardót egy évvel azelőtt, hogy lejárna a szerződése.
Ricciardo pályafutása legsikeresebb korszakát 2014 és 2018 között a Red Bullnál töltötte, ahol 7 futamgyőzelmet is szerzett, kétszer pedig a világbajnoki összetettben a harmadik helyen végzett. Korábbi főnöke, Christian Horner a belga futam pénteki napján nyilatkozott a Sky Sportsnak korábbi pilótájáról:
„Nem is ismerem meg Danielt, egyáltalán nem az a pilóta, aki nálunk volt. Biztos vagyok benne, hogy még mindig megvannak a képességei, nagyon remélem, hogy talál magának helyet jövőre is a Forma 1-ben.
Szingapúri Nagydíj
Csalási botrány, Ferrari-drámák, és a Safety Car – a Szingapúri Nagydíj mindig tartogat meglepetést
TEGNAP - 17:42
Nálunk zseniálisan vezetett, elég, ha a 2018-as monacói versenyre gondolunk, ahol a motorerejének a felét elveszítette a verseny végére, mégis meg tudta nyerni a futamot. Amikor a Red Bullhoz került Sebastian Vettel volt a csapattársa, de ellene is fel tudta venni a versenyt, ahogy később Max Verstappennel is. Most nehéz időszakon megy keresztül, de remélem, hogy visszatalál még a régi formájához.”
Ricciardo leginkább azért hagyta ott az energiaitalos csapatot 2018 végén, mert úgy érezte, hogy ott inkább a fiatal Max Verstappenben látják a jövőt, így ő háttérbe szorult volna. Az azóta eltelt szűk négy év a Red Bull meglátásait bizonyította.
„Az első perctől kezdve egyértelmű volt, hogy a két pilóta mennyire egyformán jól teljesít. Azóta Max folyamatosan fejlődik, Daniel viszont gyengébb lett, de akkor még Daniel is kiemelkedő teljesítményekre volt képes. 2018-ban nagyon szomorúak voltunk, amikor elhagyta a csapatot.
Az önbizalma teljesen elveszett. Régebben mindig vártuk, hogy a dobogón a cipőjéből pezsgőzzön, mindenkivel viccelődött, a széles mosolyával messziről észre lehetett venni. Idén már ebből semmi nem maradt… Remélem, hogy megtalálja még magát a jövőben, a mezőny szegényebb lenne nélküle.”
A McLaren a jövő idényre Oscar Piastri megszerzésén dolgozik, de egyelőre várniuk kell a bejelentéssel, hiszen a fiatal ausztrál pilóta az Alpine csapatával jogi vitába keveredett a 2023-as szerződését illetően. Az Alpine juniorprogramjában szereplő Piastri lett volna Fernando Alonso utódja a francia csapatnál, de Piastri kijelentette, hogy nem fog náluk autóba ülni. Horner a kialakult szituációról diplomatikusan nyilatkozott:
„A Renault és az Alpine azért támogatja a fiatal pilótákat, hogy később közülük ültessen be valakit az autójába a Forma 1-ben. Ezeknek a fiataloknak nagy esélyt adnak a nagycsapatok és ezért persze valamilyen szinten elvárják, hogy hűségesek maradjanak hozzájuk.
Nem tudom pontosan, hogy mi a helyzet Oscar Piastri és az Alpine között, de az, hogy Oscar már most kijelentette, hogy esze ágában sincs beülni hozzájuk azt jelzi, hogy valami nagyon nincs rendben köztük. Remélem, hogy megoldódik a helyzete, mert nagyon tehetséges. A Forma 4-ben az Ardennél vezetett, szóval elég jól ismerem, helye van a Forma 1 mezőnyében. Furcsa, hogy már az első versenye előtt ekkora felhajtás van miatta és nem a pozitívumok miatt.”
Forrás: autosport.com
Forma 1
Schumacher és Ricciardo nélkül, egy meglepő visszatérővel és újoncokkal állhat fel az F1 jövőre
25/09/2022 - 15:51
Forma 1
Schumacher lehet a pilótakeringő legnagyobb vesztese
07/09/2022 - 15:49