Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Leclerc-t meglepte a Ferrari tempója, de úgy érzi, kellett egy kis sikerélmény a csapatnak

Németh Dániel

Frissítve 29/04/2023 - 09:56 GMT+2

Charles Leclerc megint összerakott egy hatalmas kört Bakuban, és sorozatban a harmadik időmérőt is megnyerte Azerbajdzsánban. A monacói versenyző a pénteki időmérő után elmondta, a Red Bullt változatlanul gyorsabbnak tartja, de ettől függetlenül örül a pole pozíciónak, mivel mindenkire ráfért egy kis sikerélmény a csapatnál.

Lehullott a lepel a 2023-as Ferrariról - videó

Sorozatban a harmadik időmérős siker: Charles Leclerc tagadhatatlanul érzi Baku utcáit.
Mondhatjuk, hogy nem finomkodott a Forma-1 vezetése, amikor épp az Azeri Nagydíjat jelölte ki az egyik sprintfutamos hétvége helyszínéül. Az utcai pályákon mindig hosszabb ideig tart a tapogatózás a poros, de körről körre javuló aszfalt miatt, ehhez képest a 60 perces (ami a gyakorlatban inkább egy bő fél óra volt) gyakorlást követően máris jött a hétvége első időmérője, ami ráadásul a vasárnapi futam sorrendjéről döntött.
A pilótáknak már a Q1-ben voltak problémáik, Nick De Vries és Pierre Gasly is falnak csapta az autóját, ami miatt piros zászlós megszakítások tarkították ezt a szakaszt. Az élen már ekkor kirajzolódni látszottak az erőviszonyok: mindkét Red Bull erősen kezdett, a végén azonban Charles Leclerc ugrott az élre. A ferraris tempója ráadásul a folytatásban is kiváló volt, olyannyira, hogy a Q3-ban egy remekbe szabott, helyenként a határokat feszegető körrel megszerezte idei első pole-ját.
„Nagyon jó érzés, szerintem az egész csapatnak szüksége volt rá. Mert amikor megérkezel egy verseny helyszínére, meg kell birkóznod a pletykákkal, a nyomással, és természetesen ilyen körülmények között nehezebb teljesíteni, de mi jó munkát végeztünk, ami az egész csapatra pozitívan hathat. Figyelembe véve, hogyan kezdtük a szezont, különösen jól esik ez most. Nyilvánvalóan nem ez volt a legnagyszerűbb kezdés, de jó újra pole-ban lenni.”
A monacói tavaly kilenc futamon indulhatott az első rajtkockából, többek között Bakuban is ő volt a leggyorsabb az időmérőn. Azerbajdzsán utcáin egyébként is jól érzi magát, ez volt sorozatban a harmadik pole-ja ezen a helyszínen; 2021-ben egy jó adag szerencsére is szüksége volt hozzá (a lehető legjobbkor jött a piros zászló), tavaly viszont már önerőből zárt az élen. A futamot ugyanakkor még egyszer sem nyerte meg, két éve a nyers tempó hiányzott a Ferrariból, tavaly pedig az erőforrás adta meg magát.
picture

Charles Leclerc

Fotó: Getty Images

„Nem számítottam erre, szerintem úgy jöttünk erre a hétvégére, hogy már az is nagyszerű eredmény lenne, ha az Aston Martinok és a Mercedesek előtt zárnánk, ehhez képest most miénk lett a pole. Nagyon örülök ennek, de meglátjuk még, hogy alakul a szombati sprint és főleg a vasárnapi futam – úgy gondolom, itt még lépéshátrányban vagyunk. De alapvetően ez egy kellemes meglepetés, és nagyon örülök a körömnek.”
Azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy a Ferrarira ráfért már egy kis sikerélmény egy ilyen szezonkezdet után, 2023-ban ugyanis sorban érték a csapások a csapatot. Bahreinben a harmadik helyről kellett kiállnia Leclerc-nek motorhiba miatt, Szaúd-Arábiában letöltötte az első büntetését az erőforráselemek cseréjéért, Ausztráliában pedig egy peches időmérő után rajtbalesetbe keveredett, és kiesett. Legalább a futam után írt dal nagy népszerűségnek örvend a különböző oldalakon.
Ausztrália nem csak Leclerc, de az egész csapat számára rettentő frusztrálóan alakult, pedig Carlos Sainz tempója alapján a Ferrari legerősebb hétvégéje lehetett volna. A spanyol versenyző a futam nagy részében pontszerző helyen állt, de kapott egy öt másodperces büntetést Fernando Alonso kiforgatása miatt, így kicsúszott a top 10-ből. Bakuban már nagyobb problémái voltak: egyszerűen nem tudta kihozni a Ferrariban rejlő tempót, és végül a 4. helyen zárt, 8 tizedre a csapattárstól.
„Már az első szabadedzésen sem éreztem magam jól az autóban: nagyon gyorsnak tűnt, de valamiért nem találtam meg a ritmust, és hiányzott a tempó. Képtelen voltam felzárkózni, és a Q1-től kezdve hiányzott az önbizalom és a sebesség. Éjszaka elvégezzük a házit, és majd meglátjuk, mit tehetünk az autóval. Először is vissza kell szerezni az önbizalmat, jobban ráérezni az autóra. Játszani fogunk ezzel, de limitáltak a lehetőségeink. Ma a negyedik hely volt a legtöbb, ami messze van a céljaimtól.”
Forrás: F1

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés