Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A teknős miatt panaszkodnak a pilóták - megvédte a tötymörgő biztonsági autót az FIA

Eurosport Magyarország

Frissítve 14/04/2022 - 18:23 GMT+2

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közleményben jelezte, nem tartja jogosnak azokat a versenyzői észrevételeket és kritikákat, amelyek szerint az Aston Martin biztonsági autója túlságosan lassan haladt volna a múlt vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon. A Safety Car tempóját elsősorban a versenyirányítás határozza meg, és nem az adott jármű teljesítménye - közölték.

Forma-1 - A FIA szerint nem jogos a versenyzők kritikája a biztonsági autó tempója miatt

Fotó: Getty Images

Forma-1 - A FIA szerint nem jogos a versenyzők kritikája a biztonsági autó tempója miatt.
Több pilóta, így a világbajnoki címvédő Max Verstappen is kifogásolta a futam közben, hogy a Safety Car alacsony tempója miatt nem tudja megfelelő hőmérsékleten tartani a gumikat a versenyautóján. A Red Bull holland versenyzője "teknősként" jellemezte az Aston Martint, amely szerinte nem volt annyira gyors, mint a Mercedes biztonsági autója, amelyet más viadalokon használnak.
Az Ausztrál Nagydíjon kétszer is pályára hajtott a Safety Car, ugyanakkor a versenyen győztes és az összetettben is élen álló Charles Leclerc (Ferrari) azt mondta, bár maga is kínlódott a biztonsági autó mögött a gumik melegítésével, nem tartja valószínűnek, hogy az Aston Martin ennél gyorsabb tudott volna lenni.
Szenvedtem, és akartam is panaszkodni, de aztán láttam, mennyire csúszkál a kanyarokban, és úgy éreztem, annál nagyobb tempót nem tud diktálni
- nyilatkozta a monacói versenyző.
A FIA a közösségi oldalán is megjelent csütörtöki közleményben azt írta, hogy a Safety Car elsődleges feladata bizonyos helyzetekben garantálni a pilóták, a sportbírók, valamint a pályamunkások biztonságát.
"A biztonsági autós fázisok során több szempontot is vizsgálni kell, amelyek elsősorban az adott esettől függenek, de ezek közé tartozik a mezőny összegyűjtése, a pályán lévő törmelék eltakarításának biztosítása, valamint a versenyautók sebességének hozzáigazítása a pályán történő tevékenységekhez" - írta a FIA. Hozzátették, ezek miatt a Safety Car tempóját elsősorban a versenyirányítás határozza meg, és nem az adott jármű teljesítménye.
Utóbbival azért sem lehet gond a FIA szerint, mert a megrendelésre készített biztonsági autókat a világ legnagyobb gyárai közé tartozók közül kettő szállítja az F1 számára, és mind az Aston Martin, mind pedig a Mercedes járművei fel vannak készítve arra, hogy bármilyen körülmények között el tudják látni a feladatukat, személyzetük pedig nagyon tapasztalt és képzett.
"A második számú szempont, hogy a Safety Car milyen hatással van a mögötte haladó versenyautók teljesítményére, ez azonban minden pilóta számára azonos, a versenyzők pedig felelősek azért, hogy a körülményekhez igazodva biztonságosan hajtsanak a pályán" - fogalmazott a FIA.
A Forma-1-es világbajnoki idény a jövő hétvégén Imolában folytatódik az Emilia Romagna Nagydíjjal.
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés