Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Verstappen a trónfosztás útján - Az Amerikai Nagydíj 6 győztese és 5 vesztese

Szentimrei Kristóf

Frissítve 26/10/2021 - 13:18 GMT+2

Az idei Amerikai Nagydíj leginkább Max Verstappen és Lewis Hamilton lélegzet-visszafojtó küzdelméről marad emlékezetes, de ezen kívül is voltak bőven boldog és szomorú versenyzők/csapatok az austini hétvégéről.

Shaquille O'Neal Lewis Hamilton és Max Verstappen

Fotó: Getty Images

Bravúros Red Bull és Max Verstappen-győzelem a Mercedes és Lewis Hamilton terepén, „ámokfutó Alonso és csatája egy egykori nagy riválissal, valamint Ricciardo és a NASCAR-os kaland. Az Amerikai Nagydíj 50. kiadásának győztesei és vesztesei következnek.
GYŐZTES: Max Verstappen
A megingathatatlanság szobra volt a 24 esztendős holland kiválóság az austini verseny hajrájában. Bár a Red Bull az elévágástól tartva már 8 körrel korábban kiküldte versenyzőjét második kerékcseréjére, mint a rivális Mercedes Lewis Hamiltont, Verstappen remekül tartalékolt kemény keverékű abroncsaival az utolsó körökre, megállítva ezzel ellenfele eszeveszett közeledését. Ráadásul nem kis nyomásnak volt kitéve, hiszen 14 pont volt a tétje, hogy maga mögött tudja-e tartani Hamiltont, ami így hogy sikerült, akár még kulcsmomentum is lehet kettejük között a világbajnoki párharc szempontjából.
picture

Verstappen und sein Team hatten die aggresivere Strategie

Fotó: Getty Images

Verstappennek már csak azért is jöhetett jól ez a győzelem, mert a Holland Nagydíj óta most először állhatott a dobogó legfelső fokára, a Red Bullt pedig Sebastian Vettel 2013-as győzelme óta először vezette sikerre ezen a pályán.
A bajnokságban 12 pontra növelte az előnyét Hamiltonnal szemben, amelyre a júliusi Osztrák Nagydíj óta nem volt példa. Ráadásul két olyan helyszín következik Mexikó és Brazília személyében, ami papíron kedvezhet a Red Bullnak, és ha ezeket Verstappen behúzná, azt követően a második helyek is elegek lennének neki karrierje első világbajnoki elsőségéhez.

VESZTES: Lewis Hamilton
Ahhoz, hogy ilyen parázs és végtelenségig feszült küzdelmet láthassunk az Amerikai Nagydíjon a futamgyőzelemért, ahhoz bizony Lewis Hamilton klasszisteljesítménye is hozzájárult. A hétszeres világbajnok kicsit olyan helyzetben volt, mint Michael Schumacher a 2005-ös imolai futamon, aki akkor szintén ennyi vb-címmel a háta mögött szorongatott egy akkor még „csak” trónkövetelő ifjú titánt, Fernando Alonsót. Ugyanakkor az előzés, de még a támadás ebben az esetben sem valósult meg, pedig úgy 6-7 körrel a vége előtt sokan egy fabatkát sem adtak volna, hogy Verstappen képes lesz maga mögött tartani a Mercedes címvédőjét.
picture

Lewis Hamilton - Mercedes

Fotó: Getty Images

Fájó vereség lehet ez Hamiltonnak, aki átvehette volna a vezetést a bajnokságban, ha sikerül megelőznie holland riválisát, ehelyett kisebb lépéshátrányba került vele szemben egy olyan hétvége után, ami papíron neki és a Mercedesnek állt. Ugyanakkor még mindig öt versenyhétvége van hátra, így a 36 esztendős brit klasszisnak továbbra sem kell temetnie azon reményeit, hogy megszerezheti az idény végén a rekorddöntő nyolcadik világbajnoki címét.

GYŐZTES: Red Bull
Christian Hornerék kvázi kármentésre készültek, a Red Bull mégis le tudta győzni azon a terepen a Mercedest, amelyen a csillagos csapat a 2014 óta íródó hibridérában időmérőn soha, és versenyen is csupán egyszer szenvedett vereséget eddig. Ráadásul mindezt abszolút erőből tették meg a bikások, hiszen már a versenyhétvége legelejétől kezdve paliban voltak tempó tekintetében a riválissal, és az időmérőn is már sikerült Verstappennek legyőznie Hamiltont.
A futamon ugyan a brit lerajtolta a hollandot, a Red Bull húzott egy merészet, és egy korai kerékcserével először elévágott Hamiltonnak, majd éppen egy elévágási kísérlet megakadályozása érdekében hívta ki másodszor is ideje korán a boxba Verstappent, aki nagyszerű gumióvásával és hibátlan vezetésével kifizetődővé tette csapata nem kis kockáztatását. Taktikai ütőkártyájukként ráadásul ott volt Sergio Perez is, aki a verseny első etapjában még egész jól tartotta a lépést a két élen haladóval, így Hamiltonéknak rá is figyelniük kellett.
picture

Race winner Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing and third placed Sergio Perez of Mexico and Red Bull Racing celebrate in parc ferme during the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas

Fotó: Getty Images

A mexikói pilóta végül meg tudta őrizni a harmadik helyet, pedig már a verseny legelején elromlott az ivóvíz-berendezése, amely mellett betegséggel küzdött, és erre jött még az Austinban uralkodó forróság és a pálya hepehupás jellege okozta hatalmas kihívás. Zsinórban második dobogós helyezése a konstruktőri versenyfutásban is igencsak jól jött a Red Bullnak, ugyanis a Mercedes második számú versenyzője, Valtteri Bottas csupán a hatodik helyen zárt, így az energiaitalosok 23 pontra megközelítették ellenfelüket a tabellán.

VESZTES: Alpine
A mezőny hátsóbb régióiba tekintve mindenképp megnevezhető egy csapat, amely nagyon rossz hétvégét zárt. Ez az Alpine, mely 15 nagydíjhétvége óta először zárt mindkét autójával a pontzónán kívül. Végül Fernando Alonso és Esteban Ocon sem tudta befejezni a versenyt, amely a 2019-es Német Nagydíj óta nem fordult elő az akkor még Renault néven futó istállótól.
picture

Fernando Alonso

Fotó: Getty Images

Ocon már korán egy ütközésbe keveredett, és végül a 40. körben volt kénytelen volt mechanikai probléma miatt feladni a futamot, míg az érzelmileg amúgy is igencsak hektikus versenyt magáénak tudó Alonso a hátsó szárny sérülésére hivatkozva nem teljesítette az 56 körös távot.

GYŐZTES: Charles Leclerc
Már nem először zárt idén magányosan autózva negyedikként Charles Leclerc, aki ismét erőn felül teljesített a Ferrarival, könnyedén legyőzve a két McLaren-pilótát, Daniel Ricciardót és Lando Norrist, valamint saját csapattársát, Carlos Sainzot. A futam vége felé ráadásul 7-8 másodpercre is megközelítette az akkor már az autóban igencsak szenvedő Perezt, de mivel őt végül nem sikerült megelőznie, már hatodik alkalommal intették le a negyedik helyen a szezon során, Isztambul után zsinórban másodszor.
picture

Charles Leclerc, Carlos Sainz (Ferrari) - GP of United States of America 2021

Fotó: Getty Images

Megszerzett újabb 12 pontja igencsak jól jött a Ferrarinak, amely nem számított erős hétvégére, mégis immáron mindösssze 3 és fél pont választja el csupán a vörösöket a McLarentől és egyben a konstruktőri tabella harmadik helyétől.

VESZTES: Pierre Gasly
Leclerc jóbarátja, Pierre Gasly már jóval kevésbé mondhatja sikeresnek az elmúlt futamait. Törökországban ugyan szállított magának és az Alpha Taurinak egy 6. helyezést, a mostani amerikai hétvégét is beleszámítva az utóbbi négy versenyből csupán azaz egyetlen pontszerzése. Pedig a szezon korábbi részében volt olyan időszak is, amikor a tehetséges francia versenyző sorozatban hat nagydíjon keresztül nem szorult ki a pontzónából.
picture

Pierre Gasly war nach dem Rennen in der Türkei irritiert über die Entscheidungen der Rennleitung

Fotó: Getty Images

Ez a rossz széria ugyanakkor legkevésbé Gasly-n múlik, aki Olaszországban balesetbe keveredett a sprintfutamon, ami megpecsételte aztán a sorsát a vasárnapi versenyen is, itt Austinban pedig az időmérőn megszerzett 9. helyét követően szenvedett felfüggesztéstörést, köszönhetően az igencsak egyenetlen aszfaltú amerikai pályának.

GYŐZTES: Daniel Ricciardo
Egyre inkább úgy tűnik, visszatér a királykategóriába az a Daniel Ricciardo, akit megszoktunk. Az Olasz Nagydíjon aratott győzelme egyértelműen nagy önbizalommal vértezhette fel a 32 esztendős ausztrál pilótát, aki az austini aszfaltcsíkon is abszolút felvette a kesztyűt Lando Norisszal, mi több, az időmérő edzésen és a versenyen is sikerült legyőznie fiatal brit csapattársát.
picture

Daniel Ricciardo

Fotó: Getty Images

Ricciardónak viszont valószínűleg nem a végül megszerzett ötödik hely miatt lesz igazán emlékezetes ez az amerikai versenyhétvége, hanem mert éppen monzai futamgyőzelme jóvoltából volt lehetősége kipróbálnia gyermekkori hőse, a legendás NASCAR-versenyző Dale Earnhardt 1984-es járgányát.

VESZTES: Alfa Romeo
Az elmúlt versenyeken előrelépést mutatott az Alfa Romeo, és folyamatosan ott nyüzsög mindkét versenyzőjével a pontszerző zóna környékén. Ugyanakkor a legjobb tíz közé végül ezúttal sem sikerült bekerülnie sem Kimi Räikkönennek, sem pedig Antonio Giovinazzinak.
Pedig a finn klasszis különösen közel járt ehhez, akinek igencsak eseménydús futama volt, hiszen például látványos csatát vívott a másik rangidőssel, Fernando Alonsóval, győztesen kijőve az ütközetből. Ugyanakkor négy körrel a vége előtt senkitől sem zavartatva megpördült, pedig addig a 10. helyen autózott, így viszont meg kellett elégednie a 13. pozícióval, míg Giovinazzit 11.-ként intették le Sebastian Vettel mögött.
A hinwilli gárda így ezúttal sem tudott közeledni a Willamshez, mely a 8. helyen áll a konstruktőri tabellán, 16 ponttal megelőzve a kilencedik Alfát.
picture

Fernando Alonso perseguido por Kimi Raikkonen en el Gran Premio de Bahrein

Fotó: Getty Images


GYŐZTES: Yuki Tsunoda
Egy újabb hibamentes hétvége a fiatal japán versenyzőtől, aki isztambuli jó teljesítménye után ezúttal is egy Mercedes-pilóta, ezúttal a Valtteri Bottas elleni védekezésével hívta fel magára a figyelmet. De alapvetően is az egész hétvégén jó tempóra volt képes, és ami nála még inkább kiemelendő, nagyobb vezetői hiba nélkül hozta le az Amerikai Nagydíjat, aminek végül egy pontszerző hely lett a jutalma, miután kilencedikként intették le az 56 kör végén.
picture

Yuki Tsunoda of Scuderia AlphaTauri and Japan during practice ahead of the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on June 04, 2021 in Baku, Azerbaijan.

Fotó: Getty Images

A nyári szünet óta ráadásul először fért be Tsunoda a top10-be, ami nyilván nagyon kellhetett már az önbizalmának. Ráadásul a két megszerzett pontjával az Alpha Tauri már csak 10 egységgel van lemaradva a konstruktőri ötödik pozíciótól, miután az Alpine nullázott Austinban.

VESZTES: Williams
Bár a nagymúltú csapat 2021-ben jelentősen előrelépett a korábbi szezonokhoz képest, a stabil pontszerzés még mindig nem várható el tőlük. Ugyanakkor mindenképp célul tűzték ki ezt maguk elé, révén hogy jelenleg amerikai főszponzoruk van a Dorilton Capital személyében.
Az austini aszfaltcsík már előzetesen nem kedvezett a Williams autóinak, a vasárnapi helyzetüket pedig tovább rontotta, hogy Nicholas Latifi rögtön a rajtnál ütközött a másik kanadaival, Lance Strollal. Ezek után egyetlen reményük fiatal brit tehetségükben, George Russellben volt, aki ugyan például egy látványosat csatázott a másik Aston Martin-versenyzővel, Sebastian Vettellel, de végül nem volt meg kocsijában a kellő tempó a legjobb tízbe kerüléshez.

GYŐZTES: a Circuit of the Americas
Mindenképpen az austini versenypálya, és ez a különleges texasi helyszín is nyertese volt a mögöttünk álló hétvégének. Úgy tűnik, a Netflix F1-es sorozata, a Drive to Survive megteszi a hatását, hiszen jórészben ennek is betudható, hogy az utóbbi években egyértelműen megugrott az Száguldó Cirkusz népszerűsége az Egyesült Államokban.
Pénteken és szombaton egyaránt 120, a futam napján pedig 140 ezren látogattak ki, vagyis összesen 400 ezer szurkolót fogadott az idei Amerikai Nagydíj, ami abszolút rekord az F1-es versenyhétvégék sorában! Korábban a csúcsot a 2019-es Brit Nagydíj tartotta, amikor is a három nap alatt 351 ezren látogattak ki Silverstone-ba.
picture

Lewis Hamilton (Mercedes) - GP of United States of America 2021

Fotó: Getty Images

Kíváncsian várhatjuk, hányan fogják majd a helyszínen követni a mexikói történéseket, amely két hét múlva ismét népünnepély-hangulatot idézhet márcsak az immár Red Bull-gúnyába öltözött Sergio Perez okán is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés