Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hamiltont aggasztja a Red Bull előnye: „augusztus óta nem fejlesztettek, de 17 másodperccel nyertek”

Németh Dániel

Frissítve 26/11/2023 - 21:09 GMT+1

Toto Wolff szerint felér egy győzelemmel a Mercedes számára, hogy sikerült megelőzniük a Ferrarit a konstruktőrök között. Elégedetten értékelt az Abu-Dzabiban sorozatban negyedik győzelmét ünneplő Max Verstappen, valamint az egyéni pontversenyben negyedik helyen záró Fernando Alonso is. Lewis Hamilton viszont csalódott a 2023-as szezon miatt, és egyelőre a jövő kapcsán sem optimista.

Max Verstappe nyerte a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjat is - Fotó: Jewel Samad

Fotó: AFP

A Mercedes bebiztosította a második helyet a konstruktőrök között, Fernando Alonso élete egyik legjobb szezonját követően a negyedik lett.

A 2023-as F1-es szezon végére kevés nyitott kérdés maradt, a legnagyobb küzdelem a konstruktőri második helyért folyt, egyéniben pedig a negyedik pozícióért zajlott egy minibajnokság. Végül a Mercedesnek sikerült megőriznie az előnyét a Ferrarival szemben, miután szinte minden kedvezően alakult az istálló számára. Carlos Sainz gyengélkedése mellett a McLaren szokatlan boxutcai hibája is kapóra jött a mercedeseknek, csakúgy, mint a nagy felzárkózást bemutató Sergio Pérez büntetése.
„Nagyszerű küzdelem zajlott a második helyért, George kivételesen vezetett. Charles is nagyon sportszerű volt a végén, nem lassított le minket” – értékelt Toto Wolff. „Azt azért nem mondanám, hogy stresszes lettem volna. Ilyen csak egyszer fordult elő az F1-ben, pár évvel ezelőtt, pont ezen a helyszínen. Ezúttal a második helyért csatáztunk, és az mindenképpen pozitív a csapatnak, de azért nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez csak a második hely.”
Versenyzők vagyunk, ez most egy kicsit olyan, mintha nyertünk volna. De versenyzőként többet akarsz ennél.
„Szoros volt a végén Checóval” – tette hozzá Russell. "Azt gondoltam, hogy Charles a végén fel fog tartani, de jár neki a tisztelet azért, amiért tisztán játszotta le. Sokat jelent a második hely. Rengeteg ember van a gyárban, akik sokat dolgoztak azért, hogy elérjük ezt. Rendkívül nehéz szezon volt. Párszor cserben hagytam a csapatot ebben a szezonban, ezért is örülök annak, hogy most meg tudtam csinálni.”
picture

Lewis Hamilton (Mercedes) az Abu-Dzabi Nagydíjon

Fotó: Getty Images

Abu-Dzabiban ezúttal Lewis Hamilton került a Mercedes-inga rosszabbik végére; ezen a hétvégén ráadásul a versenyen sem találta meg a tempót, a Pierre Gaslyval való szerencsétlen ütközését követően pedig meg is sérült az autója. A versenyt a kilencedik helyen záró hétszeres világbajnok utólag elmondta: minél hamarabb maga mögött szeretné hagyni ezt a szezont.
„Nem volt valami nagyszerű év, nem hinném, hogy túl sokat magunkkal tudnánk vinni, azon kívül persze, hogy legalább túléltük” – magyarázta Hamilton, aki egyelőre a jövővel kapcsolatban sem optimista. „A Red Bull 17 másodperccel nyert, holott augusztus óta nem hozott fejlesztést. Ez egyértelműen aggasztó. Sokat tanultunk az autóról, mostantól a csapaton múlik, ők pedig tudják, mi a feladatuk. Meglátjuk, sikerül-e közelebb kerülnünk.”

Voltak sötét pillanatok a Ferrarinál

Pérezt a Lando Norisszal való ütközését követően büntették meg öt másodpercre, ami nem jött jól a Ferrarinak, hiszen ez azt jelentette, hogy a mexikóinak az előzéssel együtt körülbelül 10 másodpercet kellett volna rávernie Russellre. Leclerc a végén inkább elengedte Pérezt, hátha sikerül kiautóznia a különbséget a Red Bull versenyzőjének, és ha nagyobb a tét, valószínűleg az utolsó szektorban fel is tartotta volna Russellt, a második helyért viszont nem kezdett nagyobb taktikázásba a Ferrari.
„Ezt Charles találta ki” – mondta a futam után Frédéric Vasseur. „Lehettünk volna ennél is agresszívebbek Russell lelassításával. Másfelől viszont fontos a csapat számára, hogy pozitívan fejeztük be a szezont, Charles a második helyen zárta a versenyt."
A Ferrari csapatfőnöke arra is magyarázatot adott, miért nem az optimális stratégiát választották a versenyt a 16. helyről megkezdő Carlos Sainz esetében.
„Carlosnak gondjai voltak a tempóval. Muszáj volt a kemény keverékre raknunk őt, de csak a piros zászló vagy a Safety Car beküldése esetén szerezhetett volna pontokat. Kár ezért. Szerintem stratégiailag nem tehettünk mást. Lényegtelen a stratégia, ha nincs meg a tempód.”
picture

Charles Leclerc második hellyel zárta a 2023-as szezont

Fotó: Getty Images

Vassuer ezen kívül arra is felhívta a figyelmet, hogy összességében pozitívan zárták a szezont, és erre szeretnének építeni 2024-ben is.
„Nem csak ma fordult elő, hogy gondjaink voltak a versenytempóval. Akadt pár versenyünk, ahol jobban szenvedtünk, ezen kívül megbízhatósági gondjaink is voltak. Nem csak az utolsó verseny miatt buktuk el a bajnokságot. Mégis magunkkal visszük az utolsó három-négy verseny pozitívumait, sikerült fejlődnünk Egy kicsit magasak voltak az elvárások az elején. Bahreinben még rendben voltunk, Dzsiddában viszont nehéz dolgunk volt. Akadtak kemény pillanataink ebben az időszakban.”
Az utolsó hét-nyolc versenyünk nagyon jó volt. Versenyben voltunk a pole pozíciókért, illetve a Red Bullokkal. Szerintem a megbízhatósági problémák árát fizettük meg a második hely szempontjából.
Leclerc elégedett lehetett a szezonzárással, a Japánban bevetett fejlesztések után folyamatosan gyorsabb volt a csapattársánál, az utolsó öt versenyen pedig az első sorba kvalifikálta magát.
„Megpróbáltam megszerezni az első helyet, de tisztában voltunk azzal, hogy a versenytempó terén hátrányban vagyunk. Szóval, ha meg is előztem volna Maxot, valószínűleg három-négy körrel később visszaelőzött volna. Végezetül az volt a célom, hogy megverjük a Mercedest, és nem akartam túl sokat kivenni a gumikból, és még időt is veszíteni” – mondta az első körről, amelyben keményen támadta a háromszoros világbajnokot.

Verstappen: 22-ből 19

Verstappen az első körben csodálatosan védekezett Leclerc-rel szemben, ezt követően pedig magányos versenyt futott, és gond nélkül behozta a Red Bullt az első helyre. A holland az autóból kiszállva elmondta: nagyon élvezte ezt a szezont, amit nagyon nehéz lesz megismételni.
picture

Max Verstappen

Fotó: Getty Images

„Hihetetlen idényen vagyunk túl. A felvezető körben elérzékenyültem egy kicsit, ez volt az utolsó alkalom, hogy beülhettem ebbe az autóba, ami annyi mindent adott nekem. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az utolsó versenyt is megnyertem. Nagy köszönettel tartozom a Red Bullnak, hihetetlen volt ez az év. Nehéz lesz megismételni, de egyértelműen élveztem.”
„Mindig az a célom, hogy jobb legyek, és ez néha nem a győzelmeket, vagy a bajnokságot jelenti. Meglátjuk, mi lesz, keményen dolgozunk, hogy jövőre is versenyképes autónk legyen, de a riválisaink is keményen melóznak, hogy legyőzzenek minket. Készen állunk a küzdelemre, de előtte azért megpróbáljuk kiélvezni ezt a szezont.”
„Ez az autó nagyon különleges autóként kerül be a történelemkönyvekbe. 22-ből 21 versenyt megnyert, egyetlen hiányzott csak. Így legalább lehet még fejlődni” – értékelt Christian Horner. „Különböző körülmények között nyertünk, jöhetett szél, jöhetett eső, változó körülmények és különböző stratégiák. Fenomenális év volt, mindenki nagyon büszke lehet rá.”

Alonso "élete szezonja után" negyedik

Sainz gyengélkedése, valamint a McLarenek vártnál rosszabb versenytempója miatt végül Alonso kaparintotta meg a negyedik helyet, miután Leclerc-rel holtversenyben 206 ponttal zárta a szezont. A kétszeres világbajnok elárulta: a hétvége előtt nem gondolta volna, hogy ő lesz a negyedik, és annak ellenére ezt tartja karrierje egyik legerősebb szezonjának, hogy nem lett belőle világbajnok.
picture

Fernando Alonso (Aston Martin)

Fotó: Getty Images

„Sokszor mondtam már: 2012 mellett ezt tartom a legjobb szezonomnak, ha a teljesítményt és a kiegyensúlyozottságot nézzük. Mindent kihoztam az autóból, nagyon elégedett voltam azzal, ahogyan együtt dolgoztam a csapattal és az autóval. Szerintem most is bebizonyítottuk ezt, összeraktam egy jó kört az időmérőn, a versenyen pedig a végéig harcoltam.”
Alonso azt is elmondta: nagyon elfáradt a szezon végére, és csak egy nagy pihenést követően gondol majd 2024-re, de izgatott a csapat jövője miatt.
Forrás: Sky Sports

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés