Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Padlóra küldte a gyűlöletcunami a korábbi F1-es versenyigazgatót

Németh Dániel

Publikálva 01/08/2022 - 17:44 GMT+2

Michael Masi egy ausztrál lapnak adott interjúban elárulta, halálos fenyegetéseket kapott a különböző felületeken keresztül a tavalyi Abu-Dzabi Nagydíjat követően. Az FIA-tól nemrég végleg távozó szakember elárulta: bár nem kért segítséget pszichológustól, valószínűleg az lett volna a helyes döntés.

Michael Masi

Fotó: AFP

A tavalyi forma-1-es szezonzárót követően valóságos össztűz alatt találta magát Michael Masi.
Minden idők egyik legemlékezetesebb forma-1-es szezonja botrányos véget ért, amikor az idényzáró verseny utolsó szakaszában Michael Masi versenyigazgató saját hatáskörben módosított a Safety Car megszokott procedúráján. Döntése ugyanis lehetővé tette Max Verstappen számára, hogy az utolsó körben megtámadja a futam nagy részében az élen álló Lewis Hamiltont, megszerezve ezzel pályafutása első világbajnoki címét.
Masit az eset után elküldte az FIA, amelyre hatalmas nyomást helyezett az egyéni világbajnokságban alulmaradó Mercedes. Bár szó volt arról, hogy az F1-en kívül találnak neki másik munkát, végül minden minőségében távozott a szövetségtől, és hazatért Ausztráliába, ahol a helyi sajtónak sikerült megszólaltatnia őt. Egészen pontosan a Daily Telegraphnak, amelynek elárulta: halálos fenyegetéseket kapott az Abu-Dzabiban történtek után.
„Voltak sötét időszakok. Teljes mértékben úgy éreztem, mintha én lennék a legjobban gyűlölt ember a világon. Halálos fenyegetéseket kaptam. Azt mondták az emberek, hogy megkeresnek engem és a családomat. Emlékszem rá, hogy egy vagy két nappal később Londonban sétáltam az utcán. Azt gondoltam, hogy jól vagyok, mégis állandóan a hátrapillantottam. Azt néztem, vajon lesz-e olyan ember, aki végül rám támad.”
A botrányos futamot követően vizsgálat indult, amely megállapította: Masi mulasztást követett el, amikor eltért a megszokott protokolltól, és a körhátrányban lévő autók közül csak ötnek engedte meg a kör visszavételét. A vizsgálat ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az ausztrál hatalmas nyomás alatt volt, mivel mindkét csapat előadta a saját érveit a rádión keresztül – azóta módosítottak is az erre vonatkozó szabályokon, hogy elkerüljék a hasonló eseteket.
picture

Lewis Hamilton és Max Verstappen csatája Abu Dhabiban.

Fotó: Getty Images

Mindez nem hatotta meg a csalódott szurkolókat. „Sokkolóak voltak. Rasszista, bántó, gonosz, kegyetlen üzenetek voltak. Mindenfélének elhordtak. Ráadásul mindenhol. Nem csak a Facebook-oldalamra érkeztek, de még a LinkedIn-profilomra is, amelynek elméletileg egy szakmai felületnek kellene lennie, kimondottan üzleti célokra. De ott is ugyanolyan üzeneteket kaptam” – árulta el Masi a lapnak.
„Nem mentem el szakemberhez, de utólag belegondolva ezt kellett volna tennem” – folytatta a korábbi versenyigazgató, aki szinte egyáltalán nem beszélt az üzenetekről. Elmondása szerint az FIA tudott róla, de próbált kevés jelentőséget tulajdonítani ezeknek. „Senkivel sem akartam beszélni. Még a családtagjaimmal és a barátaimmal sem. Csak a legszűkebb családi körben beszéltem, és velük is nagyon röviden.”
Ennek fizikai hatásai is voltak, de mentálisan sokkal nehezebb volt. Egy buborékban akartam élni. Senkivel sem akartam beszélni. Egyedül akartam lenni, ami nagyon nagy kihívás volt. Összességében azonban ezek a tapasztalatok sokkal erősebb emberré tettek.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés