Az amszterdami evezős világbajnokság utolsó napjára is hét döntő jutott, ahol csupa olyan számban avattak bajnokot, amely szerepel az olimpiai programban is. A legnagyobb érdeklődés az egypárevezősök döntőjét kísérte, a férfiaknál a négyes pályán induló vb-címvédő Ondrej Synek lett a régi/új bajnok, aki az olimpiai bajnok Mahe Drysdale előtt tudott maradni az utolsó métereken is. A cseh ezúttal szokatlan taktikát választott, mert a táv elején ment el a mezőnytől és ezzel kicsit meg is lepte az általában az utolsó 500 méteren hajrázó új-zélandit. Synek a végén 39-es csapásszámra tudta fokozni a tempót és végül 73 századdal győzött Drysdale előtt és lett harmadszor is világbajnok. A bronzot a kubai Ángel Fournier Rodríguez nyakába akasztották a döntő után.
A nőknél az új-zélandi Emma Twigg veretlen szezonnal a háta mögött várta a döntőt, amelynek ő volt az esélyese, hiszen az előfutamokban is ő húzta a legjobb időket. A táv elején a vb-címvédő Kim Crow indult meg, a két déli féltekéről érkezett evezős ettől kezdve végig különcsatát vívott egymással. Az ausztrál hiába tudott a végén 37-es csapásszámot húzni, Twigg hatékonyabban szelte a habokat és pályafutása első felnőtt vb-címének örülhetett. Crowé lett az ezüstérem, a kínaiak pedig Duan Jingli bronzának örülhettek.

Ondrej Synek az elején ment el a mezőnytől, ez a váratlan húzás hozta neki a győzelmet

Fotó: Eurosport

Tokyo 2020
Olimpiai aranyak után Nobel-díj is érkezhet Karikó Katalin családjába
19/05/2021 16:22
A férfi kétpárevezősöknél a korábbi vb-első horvát négyesből (betegség miatt kényszerűségből) kiváló Sinkovic-testvérpár (Martin és Valent) lett a világbajnok, akik rajt-cél győzelmet aratva majdnem négy másodperccel előzték meg az olasz (Battisti - Fossi) párost, illetve az ezüstért zajló csatát alig egyetlen századmásodperccel elveszítő ausztrálokat (McRae - Belonogoff). A nők hasonló versenyszámában a tavalyi vb-n ezüstérmet szerző Fiona Bourke - Zoe Stevenson egység folytatta az új-zélandi sikersorozatot, akik a lengyelek (Fularczyk - Madaj) és az ausztrálok (Aldersey - Kehoe) előtt szereztek magabiztosan vb-címet.
A magyar válogatott számára nem az amszterdami lesz minden idők legsikeresebb vb-je. Az öt induló hajónkból egyetlen egy tudott mindössze B-döntőbe jutni,
Matyasovszki Dániel
a nem olimpiai hajóosztálynak számító könnyűsúlyú egypárevezősben lett összesítésben 11. helyezett. Nem túl jó előjel a riói olimpia előtt két évvel...
A könnyűsúlyú kormányos nélküli négyesekénél a számot évekig uraló dánok tudtak újítani az elmúlt években, akik most Morten Jörgensen vezetésével 2013 után ismét világbajnokok lettek. A szoros befutónál a regatta előtt sérülés miatt "embercserére" kényszerülő új-zélandi és az olimpiai ezüstérmes brit hajó lett még érmes mögöttük. A férfi nyolcasoknál is szoros volt a befutó, itt az erre a hajóegységre mostanában nagyon ráfekvő (tavaly is vb-t nyerő) britek nyertek 66 századdal az olimpiai bajnok németek és a lengyelek előtt. A női nyolcasoknál ugyanakkor elmaradt a várt nagy észak-amerikai csata, a Világkupákon remeklő kanadai lányok most nem tudtak igazi ellenfelei lenni az évek óta veretlen - ezúttal Francia Zsuzsanna nélkül induló - amerikai egységnek. A kanadai ezüstérem azért meglett, a harmadik hely pedig némi meglepetésre itt is Kínának jutott. Az amerikai női nyolcas a vb-ket és olimpiákat tekintve 2006 óta (!) őrzi veretlenségét.
Ami az amszterdami Bosbaan pályán rendezett versenyeket illeti, az adaptív evezős számokat is beleértve összesen 26 ország szerzett érmet, a
legsikeresebb nemzet Új-Zéland volt
, amely hat aranyéremmel (közte négyet olimpiai hajóosztályban szerezve) fejezte be a regattát, a négyig jutó britek és az egyaránt két-két aranyérmet szerző Ausztrália, Németország és Ukrajna előtt.
Evezés
Két aranyat nyertek a magyar evezősök
11/04/2021 13:31
Evezés
Elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok evezős
14/01/2021 08:34