Pénteken újabb nyolc döntővel folytatódott az amszterdami evezős világbajnokság, ahol egyelőre még csak a nem olimpiai versenyszámok fináléit rendezték meg. A nap folyamán meglehetősen erős tolószél uralkodott a hollandiai pályán, így nem csoda, ha hat alkalommal is megdőlt a valaha volt legjobb időeredmény (a sportágban az időjárási körülmények eltérő volta miatt nincs hivatalosan világcsúcs, csak ún. World Best Time). Az új-zélandi női kormányos nélküli négyes (W4-) például egyenesen tizenegy (!) másodperccel húzott jobb időt, mint a szám korábbi legjobb eredménye.
A nap sztárjai emellett is kétségtelenül az új-zélandiak voltak, Eric Murray és Hamish Bond ugyanis hat éve veretlenek a kormányos nélküli ketteseknél (szombaton újabb vb-címet szerezhetnek majd ebben a számban), most azonban még a kormányos kettesben (Caleb Shepherddel kiegészülve) ültek hajóba és verték el tíz másodperccel (!) a mezőnyt. Elnézve a kivik idei dominanciáját is, hatalmas szenzációnak kellene ahhoz bekövetkeznie, hogy ne legyen meg nekik az amszterdami dupla a szombati döntők során. Erejükre jellemző, hogy úgy nyerték meg a szám világbajnoki címét, hogy korábban világversenyen kormányossal sohasem indultak még együtt.
Az evezős világbajnokság pénteki programjában három magyar egység számára ért véget a regatta. A
Simon Béla
-
Juhász Adrián
a kormányos nélküli kettesek „C” döntőjében győzött és ezzel összesítésben a 13. helyet szerezte meg. A könnyűsúlyú kétpárevezős egységünk (
Csepregi Gábor
-
Galambos Péter
) szintén a „C” döntőben húzott, ahol az ötödik, összesítésben pedig a 17. helyen zárta a világbajnokságot. Délután
Matyasovszki Dániel
a könnyűsúlyú egypárevezősök "B" döntőjében evezett. A szegedi fiú a táv elejétől kezdve az 5. helyen haladt, amit meg is őrzött a 2000 méter végéig, így a magyar küldöttség legjobb amszterdami eredményét felmutatva a 11. helyen zárta a világbajnokságot.
Tokyo 2020
Olimpiai aranyak után Nobel-díj is érkezhet Karikó Katalin családjába
19/05/2021 16:22
Délután rendezték a női normál súlyú kormányos nélküli négyesek döntőjét is, ahol a kétszeres olimpiai bajnok Francia Zsuzsanna révén némi magyar érdekeltség is volt. A szegedi születésű, de már régóta amerikai színekben versenyző Francia most is ott ült az amerikai hajóban, amely bár esélyes volt, végül a számukra csalódást jelentő második hellyel zárta a vb-t a fölényesen győztes új-zélandi hajó előtt.
Említést érdemelnek még a könnyűsúlyú egypárevezős versenyszámok, ahol a férfiaknál a rutinos, a nemzetközi mezőnyben 2002 óta szereplő olasz Marcello Miani, a nőknél pedig meglepetésre a belga Eveline Peleman győzött. Utóbbi sikerének értékét növeli, hogy alig ötven méterrel a célvonal előtt rákot fogott (az egyik lapátja a húzásnál véletlenül nem ért vizet, így a hajó megbillent), de végül így is be tudott érni a többiek előtt.
Szombaton és vasárnap rendezik a 14 olimpiai hajóosztály világbajnoki döntőit a Bosbaan evezős pályán, amelyekről az Eurosport élőben számol be. A szombati közvetítés délután fél kettőkor, a vasárnapi adás pedig egy órakor kezdődik, a kommentátor Várhegyi Ferenc lesz.
Evezés
Két aranyat nyertek a magyar evezősök
11/04/2021 13:31
Evezés
Elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok evezős
14/01/2021 08:34