A papírforma alapján a férfiaknál három, míg a nőknél két esélyessel számol az evezősök kapitánya, Szierer János a szombati válogatón egypárban.

A sportágban szokatlanul korai időpontot az indokolta, hogy április végén rendezik az európai olimpiai kvalifikációs versenyt, amelyen az egypár mellett a könnyűsúlyú kétpárban lehet még tokiói részvételt szerezni. A magyar evezősök - akik a tavalyi, linzi világbajnokságon nem szereztek olimpiai kvótát - mind a négy versenyszámban képviseltetik magukat.
"Könnyűsúlyú kétpárban egyszerű a képlet, mert ott a férfiaknál és a nőknél is csak egy-egy olyan egység van, amely versenyképes az európai mezőnyben, itthon pedig nincs alternatívája. Egypárban viszont nyolc férfi és négy női versenyző indul a válogatón" - mondta az MTI-nek Szierer János.
Evezés
Két aranyat nyertek a magyar evezősök
11/04/2021 13:31
Hozzátette: szombaton 10 órától kerül sor az időfutamokra, 15 órától pedig a döntőkre a szegedi Maty-éren.
"Az elmúlt években elért eredmények alapján részben meghívásos alapon jött össze a mezőny, de nyílt volt a nevezés, így bárki jöhetett, aki elért egy bizonyos limitet" - nyilatkozta a kapitány.
Hangsúlyozta: nem szeretne esélylatolgatásokba bocsátkozni, de a papírforma alapján a férfiaknál három, míg a nőknél két versenyzőnek lehetnek valós győzelmi esélyei.
"A férfiaknál a riói olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz és a könnyűsúlyúaknál sikeres, tavaly Eb-aranyérmes és vb-2. Galambos Péter küzdelmére lehet számítani, amibe érdemben szólhat bele Juhász Adrián, aki ebben az időszakban kettes egységben ült. A nőknél Gadányi Zoltána meggyőzően uralja ezt a számot itthon, de az amúgy szintén kettesben ülő Krémer Eszterrel a közelmúltban nem találkozott, így ezúttal nagy csatát vívhatnak" - közölte.
A válogatóra eredetileg a magyar válogatott olaszországi edzőtáborában került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt az evezősök el sem utaztak a Rómától 80 kilométerre délre, a Tirrén-tenger partján lévő Sabaudiába, helyette Szegeden készülnek és versenyeznek.
A kapitány elmondta: az európai kvalifikációs verseny helyszíne - szintén a járvány miatt - bizonytalanná vált, hiszen Varese az egyik olaszországi gócpontnak tekinthető Milánó közelében található.
"Az április végi időpont valószínűleg marad, a helyszín azonban kérdésessé vált. A nemzetközi szövetség március 15-ig hoz végleges döntést" - közölte.
MTI
Evezés
Elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok evezős
14/01/2021 08:34
Evezés
Júniusig leállt az evezősök olimpiai kvalifikációja
15/03/2020 14:39