Curling Eb - Oroszország helyett Magyarország indíthatja női csapatát.
A döntést a Curling Világszövetség (WCF) szeptemberi eleji, lausanne-i éves közgyűlésén jóváhagyott új szabály értelmében a szervezet vezető testülete hozta meg, amely a háborúban Oroszországot támogató Fehéroroszországot is eltiltotta az esztendő még hátralévő WCF-eseményeiről.
Az új C1(b) szabály, amely lehetővé teszi, hogy egy csapatot vagy nemzeti szövetséget eltávolítson egy WCF-versenyről, ha úgy ítélik meg, hogy az "kárt okoz" vagy "veszélyezteti a résztvevők biztonságát, a verseny rendjét".
Curling
Dánia zárt az élen a női curling Eb-n
TEGNAP - 11:48
A WCF honlapján pénteken közzétett hír szerint a szövetség vezetése "folyamatosan figyelemmel kíséri a tagszövetségek és a sportolók aggályait az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és fenntartja a jogot, hogy szükség esetén felülvizsgálja döntését".
A WCF elnökségének döntésére reagálva az Orosz Curling Szövetség vezetője, Dmitry Svishchev a Sport Express újságnak elmondta, hogy tudomásul vették a döntést.
"Folyamatosan kapcsolatban állunk a Nemzetközi Szövetséggel, képviselőink ott voltak a legutóbbi kongresszuson is. - mondta.
Nem fogunk fellebbezni a döntés ellen
- tette hozzá. "A sportolóink a legkiszolgáltatottabbak, de ezt a döntést most felesleges bíróságon megtámadni."
Korábban az oroszországi Permet az ukrajnai inváziót követően megfosztották az A divíziós curling Európa-bajnokság rendezési jogától is.
A svédországi Európa-bajnokságon, amely november 18. és 26. között zajlik Östersundban, az A divízióban az oroszokat a magyar női válogatott, míg a férfiaknál Spanyolország csapata váltja. Östersund 1999 óta hat WCF-versenynek adott otthont, a B divízió versenyeit is itt rendezik majd.
Értesüléseink szerint Magyarországot az FTC csapata képviseli majd az Európa-bajnokságon. A Ferencváros Nagy Tímea, Biró Blanka, Halász Csilla, Biró Bernadett, Gunzinám Zsanett összetételű curlingcsapata áprilisban megszerezte fennállása első csapatbajnoki címét a női országos csapatbajnokságon.
Inside The Games, MTI
Curling
Dán arany született a nőknél a curling Eb-n
TEGNAP - 11:45
Curling
Kikapott a magyar férfi csapat Östersumdban
23/11/2022 - 22:05