Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mindenki őt tapsolta, miután 8 napig kómában volt, kedden olimpiai bajnok lett

Sergő Z. András

Frissítve 28/07/2021 - 14:45 GMT+2

Dédapja afrikai király volt, ő már Franciaországnak hozott dicsőséget

Clarisse Agbegnenou

Fotó: Getty Images

Mesebeli történet a francia cselgáncsozóé. Gyerekként az életéért küzdöttek, talán éppen ezért tanult meg küzdeni. Anyukája afrikai hercegnő, de ősei nem kértek a hatalomból. Clarisse Agbegnenou már Franciaországban született, és új hazájának hozott dicsőséget, de tudja, honnan jött.

Kétségtelenül pályája csúcsán a van a 28 éves francia cselgáncsozó, aki a 63 kg-osok között kedden olimpiai aranyérmet nyert. 5 világbajnoki címmel a háta mögött minden idők legeredményesebb francia judokája a női mezőnyben, és nincs messze a két abszolút rekorder, az egyaránt hét elsőséggel rendelkező japán Ryōko Tani és a kínai Tong Wen. Mindketten befejezték már pályafutásukat.
Az olimpia azonban csak most jött össze először. Öt évvel ezelőtt ugyanis a döntőben éppen attól a szlovén Tina Trstenjaktól kapott ki, akinél most jobbnak bizonyult. Clarisse Agbegnenou ks túlzással Rio óta verhetetlen: 3 Európa- és 4 világbajnoki cím, egyedül a 2017-es kontinensviadal nem sikerül úgy, ahogy szeretné: csak az 5. helyen végez. Ő volt a múlt pénteki megnyitóünnepség francia zászlóvivője, Teddy Riner riói kiválasztása után tehát ismét egy cselgáncs versenyző.
picture

Clarisse Agbegnenou

Fotó: AFP

Nem volt mindig ilyen egyenes a togói felmenőkkel rendelkező, de már Rennes-ben született sportoló élete. Ikertestvérével 7 hónaposan jöttek a világra, rettentő kis súllyal és életveszélyben.
Négy hétig volt inkubátorban, fejébe vezetett infúzióval, majd egy sürgős operáció várt rá.
Édesanyja így mesélt erről a francia L’Equipe magazinnak:
„Életmentő beavatkozásra volt szükség egy veseelégtelenség miatt. Nagy volt a kockázat, hiszen még csak 2 kg volt. A műtét után kómába esett, 8 napig nem volt magánál. amikor felébredt, a szobában mindenki tapsolt. az orvos pedig azt mondta: a lányom egy igazi harcos.”
Clarisse Agbegnenou - Marseillaise
Clarisse Agbegnenou élete már indulásakor is vadregényes volt, ősei azonban még érdekesebbé teszik. mindkét szülője Togóban született és ott élt fiatal koráig, aminek – több más afrikai országhoz hasonlóan – történelme a 20. század második felében, jellemzően a hatvanas években fordult fel a világháború utáni gyarmatosítás felszámolásával.
„Togo az első világháborúig német protektorátus alatt állt" – nyilatkozta az ötszörös világbajnok és most már olimpiai bajnok judoka apja. „Ezután felosztották egy francia és egy brit részre, ez utóbbit később Ghánához csatoltak. Az én vidékem e két terület között volt. A helyi nyelv az akposso, de megtanultam franciául és angolul is. 1963-ban születtem, három évvel a függetlenség után. Gyermekként nem értettem mindent, mi történt, egy kis „pipiou” voltam, aki mindenhová sodort a szél. A falu viszonylag szegény volt, de egy gyerek számára ez volt a paradicsom. Hét közben iskolába jártunk, szombatonként elkísértük a testvéreinket és a szüleinket a földekre.”
picture

Bento Tokyo - Clarisse Agbegnenou

Fotó: Getty Images

Az anya, aki kosárlabdázóként szintén közel állt a sporthoz, más miatt emlékezetes. Későbbi férjével egy környékről származnak, ráadásul ő egy prominens helyi családból is:
„A nagyapám harminc évig volt Atakpamé királya”– magyarázza Pauline teljes természetességgel. „Ő kormányozta a város három kantonjának egyikét (a lakosságszám alapján az ötödik legnagyobb Togóban). Apám herceg volt, de nagyapám 1981-es halála után visszautasította a királyságot. Atakpamétól 30 km-re, egy Agadji nevű faluba távozott, ahol apja termőföldjét gondozta. Voltak földjei, szarvasmarhái. Inkább ezt választotta, minthogy otthon maradjon tárgyalásról tárgyalásra járni.”
A szülők azóta is arra törekednek, hogy a gyerekek minél többet és minél inkább első kézből tapasztaljanak szüleik kultúrájából. A nyári látogatások, a hosszú apai mesék, az európai és az afrikai kultúra folyamatos ápolása mind hozzájárulhatott, valószínűleg hozzá is járult a friss olimpiai bajnok személyiségéhez.
A 2024-es párizsi játékok ig minden bizonnyal már csak két komoly cél maradt: utolérni a vb elsőségek számában élen álló ázsiai elődöket, és hazai pályán megvédeni az olimpiai bajnoki címet. egy kicsit titkon azért reménykedünk abban is: ezt a nagyon fiatal és tehetséges magyar judoka, Özbas Szofi is meg tudja nehezíteni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés