A 63 kilogrammban az első olimpiáján szereplő Özbas - aki utánpótlásban minden korosztályban volt Európa-bajnok - a 32 között nehéz ellenfelet kapott Martyna Trajdos személyében. A 32 éves német dzsúdós 2019-ben éppen a Nippon Budokan sportcsarnokban szerzett vb-bronzérmet, 2015-ben pedig megnyerte a minszki Európa Játékok keretében rendezett Eb-t.
Első találkozójukon a 19 éves magyar nem ijedt meg nevesebb ellenfelétől és azonnal nekirontott. Rögtön megpróbálta eldobni, de Trajdos fölé került. Nem sokkal később megismétlődött ugyanez a jelenet, Özbas befogta ellenfele bal karját, aki azonban a földön visszatámadott. A bíró bő egy perc múltával előbb Özbast, majd két perccel a véget előtt Trajdost intette. A jóval magasabb német rendre befogta ellenfele fejét és levitte, de az ifjúsági olimpiai bajnok magyar mindig kivédekezte a nehéz helyzeteket. Ugyanakkor ismét megintették, ekkor 19 mp volt még hátra. Az aranypontig tartó hosszabbításból szintén ennyi telt el, amikor a magyar dzsúdósnak sikerült eldobnia ellenfelét, a bíró pedig videózás után ezért vazaarit ítélt.
"Örülök nagyon, mert az első meccs nekem mindig holtpont. Volt még erőm a végén megcsinálni azt a taktikát, amivel nyertem, így lement rólam a stressz" - nyilatkozott a Békés Megyei Kano Judo SE versenyzője.
Tokyo 2020
Nem akarta bemocskolni a kezét izraeli ellenfelével, 10 éves eltiltást kapott
10/09/2021 15:33
Elárulta, 25 perccel az összecsapás előtt tudta meg, hogy ki lesz az ellenfele, mivel nem szeret ezzel előre foglalkozni.
Özbas Szofi a nyolc közé jutásért az olasz Maria Centracchio ellen lép tatamira, aki első meccsén egy perc alatt ipponnal verte madagaszkári riválisát.
MTI
Tokyo 2020
Két cselgáncsozó elment várost nézni Tokióban, hazaküldték őket
01/08/2021 06:12
Tokyo 2020
Csak intésekkel lett bronzérmes a judósport legendája
30/07/2021 10:30