Pupp Réka győzelmével a világranglista 6. helyére jött fel. Úgy látja, lemaradásban van itthon a női szakág, de megvan a lehetőség a fejlődésre.

Noha egy Grand Slam-győzelem pontokban többet ér, mint egy Eb-cím, mégis meg kell kérdezném: melyik eredményt tartod értékesebbnek? A tavaszi Európa-bajnoki bronzérmet, vagy a mostani Grand Slam-győzelmet?
Jó kérdés, de talán inkább az Eb felé hajlok, hiszen az mégiscsak egy világverseny, aminek nagyobb neve, nagyobb ismeretsége van. De ez is nagyon kedves eredmény, ez az első aranyérmem a felnőtt mezőnyben.
Cselgáncs
Joó Abigél három év után győzelemmel tért vissza, gyűjtögették az érmeket az olimpikonok
20/11/2021 20:21
Hogy emlékszel vissza? Melyiknél érezted igazán, hogy benne van egy nagy eredmény lehetősége?
Mindkét esetben éreztem az érem lehetőségét, Lisszabonban kicsit talán nagyobb volt rajtam a nyomás. Az egy olyan verseny volt, ahol számított, ha odaérek, akkor az már valami. Az már eredmény. Ott ez azért benne volt a dzsúdómban. Most viszont teljesen teher nélkül tudtam versenyezni, pedig az érem most is elvárás volt. De éreztem is, hogy meglehet, mert kevesen voltunk, nem volt annyira sűrű a mezőny. Ezért reális cél volt az érem. Szerencsére le tudtam vetni az ezzel járó feszültséget.
Valóban, kicsit kevesebben voltatok. Mi ennek az oka?
Olimpia után vagyunk, ilyenkor mindenki finoman kezdi újra a versenyzést. Jövőre indul a kvalifikációs pontszerzés, akkor már el kell menni majdnem minden versenyre. Sokan most pihennek egy kicsit.

Pupp Réka aranyérmet szerzett a bakui Grand Slamen

Ez az év talán minden eddiginél jobban sikerült. Dobogós helyek az év eleji Grand Slam-tornákon, Eb-bronzérem Lisszabonban, olimpiai pontszerzés, végül az első felnőtt aranyérem. Belülről is ilyen fejlődésnek látszik?
2019-ben és 2020-ban valóban nem jöttek úgy az eredmények. Volt egy kis gödör, amiből szerencsére idén sikerült kimászni. Most már jó lenne, ha ez nem állna meg, és a következő kvalifikációs időszakban még tovább tudnék javulni. Az év elejétől kezdve sikerült versenyről versenyre egy átlagos jó formát hozni. Valóban azt mutatni, amit szerettem volna.
Persze ne feledjük azt se, hogy az olimpia első fordulójában rögtön megkaptad a címvédő koszovóit, Majlinda Kelmendit, végül mégis ötödik lettél...
Amikor megtudtam a sorsolást, azt mondtam: ennyi volt, ezt dobta a gép. Sokat gondolkoztam, miért szúr ki velem az élet. Kellett egy nap, amíg végiggondoltam az összes variációt: mi van, ha rögtön kikapok, mi van, ha megverem, de utána kikapok. Vagy mi történik, ha még tovább tudok menni. De szerencsére ezzel végeztem a verseny napjáig, és ott már rendesen tudtam fókuszálni, és függetleníteni magamat attól, hogy ő kicsoda. Egy ilyen kezdés pedig nem kifárasztott, hanem inkább adott egy löketet a folytatásra, aminek végül ötödik hely lett a vége.

Pupp Réka a tokiói olimpián

Fotó: AFP

Joó Abigél 2013-as Grand Slam-győzelme óta volt ugyan két Eb-cím a női dzsudokák között, de Európán kívüli siker nem. Hogy látod, hogyan néz ki jelenleg a női szakág?
Vagyunk néhányan a mezőnyben az idősebbek közül is, akik képesek ilyen sikerre. Ha ehhez tudnak csatlakozni tehetséges fiatalok, akkor a női csapatban is lehet potenciál. Inkább az a baj, hogy kevesen vagyunk. Így a feladathoz a fiataloknak is fel kell nőni, amihez a különböző versenyeken kell rutint szerezni. De Magyarországon nagyon jó műhelyek vannak, ezért bízom benne, hogy hamarosan erősödik a csapat.
Például ilyen jó műhely Paks is, ahol te edzel? Olimpiai bajnok elnökkel és világbajnok vezetőedzővel?
Mindenképpen. Úgy látom, Pakson zajlik az egyik legszínvonalasabb munka az országban. Kovács Anti szívén hordja az egyesületet, nagyon sokat segít nekünk, versenyzőknek. Braun Ákos pedig már nemcsak az én edzőm, nemcsak a csapat vezetőedzője, hanem női szövetségi kapitány is. Úgy gondolom, ez sok mindent elárul arról, miért Paksról jönnek a jó eredmények. Hiába kisváros, olyan emberek dolgoznak itt, akik sportolóként sokat letettek az asztalra.

Pupp Réka a Grand Slam-arannyal

Fotó: International Judo Federation

Két verseny van még idén egy időben: egy hasonló Grand Slam Abu Dhabiban és egy csapatverseny Ufában, Oroszországban. Indulsz valamelyik versenyen?
Csapatban indulok. Ezzel a mostani győzelemmel már nyugodt szívvel, ráadásul a világranglistán is jól megdobott. Ez egy teljesen más hangulat, egy bónuszverseny, ahol minden teher nélkül lehet a csapattal együtt indulni. Előtte lesz még egy országos bajnokság is, dehát az nyilván egy kisebb verseny.
Cselgáncs
Pupp Réka aranyérmet szerzett a bakui Grand Slamen
05/11/2021 20:23
Cselgáncs
Mi köze a szamurájkardnak a judósok meghajlásához?
01/11/2021 19:32