Az 57 kilogrammos Karakas Hedvig aranyérmet nyert a prágai cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.


Az olimpiai kvótás helyen álló magyar versenyző negyedik mérkőzésén a portugál Telma Monteiróval szállt szembe, akit eddigi nyolc találkozójukon csak egyszer tudott megverni. A 34 esztendős rivális a női dzsúdó egyik legnagyobb sztárja, olimpiai bronzérme mellett négyszeres világbajnoki második, Eb-ken pedig már 13 érmet - köztük öt aranyat - gyűjtött. Tavaly a dobogó harmadik fokára állhatott fel Minszkben.
Karakas második Európa-bajnoki fináléját vívta, előzőleg a 2015-ös bakui döntőben ugyancsak Monteiróval csapott össze, és akkor kikapott.
Cselgáncs
Videón az első magyar érem a hazai rendezésű vb-ről
10/06/2021 17:27
Kettejük kilencedik csatája a versenynap utolsó meccse volt, és az előző négy súlycsoport végjátékai miatt csak 18 óra után kezdődött el. Az előző mérkőzéseit rendre hosszabbításban nyerő Monteiro rögtön hátracsavarta a magyar karját, aki azonban kiszabadult a földharcból, majd kaszáló dobással próbálkozott. Néhány értékeletlen akciót követően letelt a négy perc, és jöhetett az aranypontig tartó ráadás. Ez is meddő küzdelmet hozott, a Honvéd sportolója - aki októberben bronzérmes volt a budapesti Grand Slamen - egy ízben ügyesen kibújt egy karfeszítésből, mígnem 8 perc 18 másodpercnél a bíró lehúzásért harmadszor is megintette Monteirót, ami már a leléptetését jelentette. A magyar győztes két intés hátrányból fordította meg a mérkőzést.
"Hosszú meccs volt a döntő, de nem éreztem fáradtságot, inkább az volt fárasztó, hogy végig fókuszálni kellett"
- mondta boldogan az MTI-nek.
"Nem igazán zavart, hogy már hétszer kikaptam Monteirótól, aki nagyszerű dzsúdós, mert edzőmmel, Toncs Péterrel alaposan átbeszéltük a teendőket ellene. Tudtam, hogy nem szabad rárohannom, és azt is, hogy fantasztikus erőállapotban vagyok, így nyugodtan mehettem bele a hosszabbításba is. Az intések nem fogtak meg, előtte is voltak már olyan meccseim itt, amikor két figyelmeztetésnél tartottam."
A BHSE 30 éves versenyzője kifejtette, tisztában volt azzal, hogy az egymás elleni mérleg nem neki kedvez.
"Pontosan ezért nagyon szerettem volna már legyőzni a portugált, mert úgy voltam vele, hogy mikor, ha nem most" - tette hozzá.
A 30 éves Karakas a magyar dzsúdósport 18. Eb-aranyérmét szerezte meg az O2 Arenában. Ő maga már négy éremmel büszkélkedhet a kontinenstornákon, az arany és ezüst mellett 2009-ben Tbilisziben és 2010-ben Bécsben bronzot szerzett.
Pénteken magyar részről a 73 kilós Szabó Frigyes (UTE), és a 81 kilós Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE) lép tatamira a cseh fővárosban, ahol a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött zajlik a 69. Európa-bajnokság.
MTI
Cselgáncs
Világbajnoki bronzérmes Tóth Krisztián!
10/06/2021 16:17
Cselgáncs
Cselgáncs-vb: visszalépett Csernoviczki
06/06/2021 10:18