Címvédőként utazhat Tokióba az argentin Paula Pareto, aki 2016-ban többek között Csernoviczki Éva legyőzésével szerezte meg az olimpiai aranyérmet a cselgáncsozók 48 kilogrammos súlycsoportjában. Pareto a sport mellett civilben baleseti sebészként dolgozik, és olimpiai felkészülése mellett a koronavírus-fertőzöttek ápolásából is kiveszi részét.


Paula Pareto komoly éremkollekcióval rendelkezik. Ő a 48 kilós súlycsoport regnáló olimpiai bajnoka, úgy, hogy 2016-ban Rióban Csernoviczki Évát múlta felül a negyeddöntőben, és vált Argentína első női olimpiai bajnokává. 2008-ban Pekingben olimpiai ezüstérmet szerzett, 2015-ben pedig a világbajnokságon nem talált legyőzőre.
Tokióban már negyedik olimpiájára készül Pareto, történetét különösen érdekessé teszi, hogy a felkészülés mellett egy argentin kórház baleseti sebészetén dolgozik, és a járvány óta a koronavírusos betegek ápolása is feladatai közé tartozik.
Cselgáncs
Sipőcz Richárd bronzérmes a bakui Grand Slam-versenyen
06/11/2022 - 17:48
A bejegyzés megtekintése az Instagramon Pau Pareto 🇦🇷 (@paupareto) által megosztott bejegyzés
Az argentin versenyző 2016-ban úgy nyerte meg az olimpiát, hogy közben az orvosi egyetemen folytatta tanulmányait. Pareto szerint, ez kifejezetten segítette sportolói felkészülését, rengeteg tapasztalatot szerzett az órák látogatásával, s miután az olimpiát megelőzően sérülésekkel bajlódott, a tanulás tartotta benne valamelyest a lelket.
Pareto jelenleg egy argentin kórházban dolgozik baleseti sebészként. 2020 különösen nehéz év volt számára, hiszen egyszerre kellett megbirkóznia a versenyek törlésével, az olimpia elhalasztásával és a COVID elleni harccal.
„Annak ellenére, hogy a baleseti sebészeten dolgozunk, segítjük a többi orvos munkáját. Nyilvánvalóan, első sorban az osztályunkra kerülő betegekkel foglalkozunk. De nálunk is voltak koronavírussal megfertőződött páciensek, úgyhogy nagyon óvatosnak kellett lennünk, hogy segíteni tudjunk rajtuk, de mi ne fertőződjünk meg. Meg kell akadályoznunk, hogy tovább terjedjen a vírus, közben mindent meg kell tenni a betegekért, amit csak lehet”
- beszélt a nehézségekről Pareto.

Pareto.jpg

Fotó: Eurosport

Egyelőre úgy tűnik, a kétfrontos harc és az extra terhelés nem hátráltatja az argentin teljesítményét. Októberben újra tatamira állt, és ezüstérmet szerzett a budapesti Grand Slam-versenyen. Egy hónappal később pedig pánamerikai bajnok lett, zsinórban negyedik alkalommal. Pareto szeretne Tokióban is minél jobban szerepelni, civil munkája mellett a felkészülést sem hanyagolja el, a lezárások idején például kőkemény otthoni edzésekkel tartotta formában magát.
via tokyo2020.org
Cselgáncs
Sipőcz Richárd hamar búcsúzott, egy hetedik hellyel zárták a magyarok a cselgáncs-világbajnokságot
12/10/2022 - 07:13
Cselgáncs
Cselgáncs-vb - Vég Zsombor egy győzelem után, Cirjenics egyből búcsúzott
11/10/2022 - 07:51