A big air a freestyle BMX egyik legkiszámíthatatlanabb szakága, hiszen az irdatlan méretű megarámpát többnyire a szabadban építik fel, ezért ki van téve az időjárás szeszélyeinek. A szervezőknek, de még inkább a ridereknek ezúttal az erős széllel kellett megküzdeniük. Nem voltak egységesek, néhányan a verseny lefújása mellett szavaztak. Végül aztán, talán minden idők egyik legnagyobb számú big air közönségének is köszönhetően, a riderek vállalták a versenyzést.
A favorit a helyi versenyző, Morgan Wade volt, aki a hátára tűzött texasi zászlóval gurult a rámpára. Tavaly ő nyerte ezt a számot Los Angelesben. Ezúttal egy hátraszaltó Supermant és egy dupla vázpörgetést mutatott be, ami nem volt elég a győzelemhez. De igazából őt nem is ez foglalkoztatta, hanem hogy megdöntse Kevin Robinson magassági világrekordját: K-Rob 2008-ban a Red Bull által csak erre a célra épített rámpán a negyedív teteje fölé 27 láb (kb. 9 méter) magasra repült, megdöntve ezzel Matt Hoffman 26,5 lábas korábbi rekordját. Mivel a negyedív pereme is kb. 9 m magasban van, a versenyző nagyjából a hatodik emelet magasságáig repül fel. Így már azért eléggé hajmeresztően hangzik. Sajnos az erős szél miatt Morgannek nem volt lehetősége kísérletet tenni a rekorddöntésre, viszont az ezüstérmet sikerült megszereznie. A megarámpa pontos méreteiről egyébként elég jó képet kaphatunk az alábbi videó segítségével:
BMX
Hannah Roberts - aki aranyért megy Tokióba
07/06/2021 10:52
A bronzéremért James Foster a gapen egy hátraszaltó vázpörgetést, majd a negyedíven egy tripla downside vázpörgetést adott be, utóbbit életében először sikerült végrehajtania.
Colton Satterfield a győzelmet egy nullkezes cork 720-ból késői kormánypörgetés  – tripla vázpörgetés kombóval orozta el az esélyesek elől. Stevie McCann és Chad Kagy meglepetésre közelében sem jutott a dobogónak.
Így nézett ki a győztes kör:
X Games 2014 Austin, BMX big air végeredmény:
1.    Colton Satterfield    90.66
2.    Morgan Wade         89.66
3.    James Foster         87.66
4.    Douglas Oliveira     85.00
5.    Steve McCann        84.33
6.    Vince Byron            83.33
7.    Chad Kagy             79.33
8.    Andy Buckworth     76.00
A BMX dirt versenyre egy extrém technikás és gyors pályát építettek a szervezők. Hozzá a döntősök névsora is kétségkívül kellően nívós volt, a 23 éves ausztrál Kyle Baldock azonban kiemelkedett közülük. Közel öt ponttal utasította maga mögé a második helyezett Ben Wallace-t, a bronzérmes Brandon Dosch pedig majdnem hét pontra volt tőle.
Kyle már az első körben megszerezte a vezetést, a cork 720 – előreszaltó - dupla vázpörgetés -  ellentétes irányú dupla vázpörgetés - hátraszaltó kormányprögetés trükksort a zsűri 92,33 ponttal jutalmazta. Erre tett aztán rá még egy lapáttal a harmadik, egyben utolsó körben, az alábbi menettel: hátraszaltó vázpörgetés késői kormánypörgetéssel, 360 kormánypörgetés step-up, downside vázpörgetés, ellentétes dupla vázpörgetés, végül egy lassan forgatott előreszaltó. 95,00 pontot kapott rá, amivel megadta a kegyelemdöfést a mezőnynek. Az ausztrál tehetség ezzel harmadik X Games aranyérmét szerezte. Indult egyébként parkban is, ráadásul ott is éremesélyes volt, de ott ezúttal csak a 11. hely jött össze neki.
Készült egy remek hangulatú videó a döntő legszebb pillanatairól, íme:
X Games 2014 Austin, BMX dirt végeredmény:
1.     Kyle Baldock       95.00
2.     Ben Wallace       90.33
3.     Brandon Dosch  88.33
4.     Chris Doyle         86.66
5.     Pat Casey           86.00
6.     TJ Ellis                82.00
BMX
BMX rider Matthias Dandois doing crazy tricks in his appartment : SNTV
18/04/2020 08:43
BMX
BMX WCUP : Wins for USA's Willoughby and Field (sntv)
02/02/2020 12:13