Talán nincs még egy olyan szakág, ahol ennyire sokat számítana az életkor és a tapasztalat, mint a félcsőben, legyen szó gördeszkáról vagy BMX-ről. Tökéletes bizonyítékát adta ennek az X Games austini BMX félcső döntője, ahol mindhárom dobogós betöltötte már a 40. életévét, ami példátlan a verseny történetében.  A győztes Bestwick 42, az ezüstérmes Simon Tabron 40, a bronzérmes Dennis „DMC” McCoy pedig hihetetlen, 47 éves. A döntő nyolc résztvevője közül mindössze ketten voltak 30 évnél fiatalabbak. Ahogy Tabron mondta, a félcső rendkívül kiélezett helyzet elé állítja sportolót, ahol egy szélsőségesen veszélyes környezetben másodpercek töredéke alatt kell megfelelő döntéseket hozni. A fizikai képességek mellett tehát a sokévnyi tapasztalat az, ami a sikerhez elengedhetetlen.

Stevie McCann az austini X Games BMX félcső döntőjében

Fotó: Eurosport

Jamie Bestwick már az első körével bebiztosította győzelmét: a közönség többek között egy előreszaltó flairt, egy alley-oop vázpörgetés turndownt, egy flair vázpörgetést, valamint egy 540-egyláb-seatgrab kombót láthatott. A zsűri által adott 92.66 pont a második sorozat végén is a legmagasabb volt, így még egy győzelmi tiszteletkör is belefért a 12 ezres nézősereg előtt.
BMX
Hannah Roberts - aki aranyért megy Tokióba
07/06/2021 10:52
Bestwick zsinórban a kilencedik aranyérmét szerezte, ami újabb rekord (tavaly ő állította fel a régit, sorozatban nyolc győzelemmel). Összességében ez volt a 13. győzelme ebben a számban, az elsőt még 1996-ban szerezte. Az X Games 20 éves fennállása során rajta kívül csak hárman tudtak nyerni BMX félcsőben: Chad Kagy, Dave Mirra és Mat Hoffman.
A döntőben egyébként a félcső mezőny legidősebb ridere, DMC, a maga 47 évével azért beadott egy 900-at, ami szintén rekord: ilyen idősen ez a trükk még senkinek sem sikerült. McCoy-nak egyébként nem ez volt az első érme, viszont sokat kellett várnia az újabbra, hiszen legutóbb 17 évvel ezelőtt állhatott dobogón az X Games-en.
A döntő többi résztvevője, Stevie McCann, Coco Zurita, Mykel Larrin, Chad Kagy és Vince Bryon keményen megdolgoztatták a dobogósokat, a színvonal egészen káprázatos volt: nem született 85 pont alatti eredmény, ami ezen a szinten is elég ritka.
Jamie Bestwick egyébként továbbra sem tervezi visszavonulását:
"Remélem, hogy nemcsak a saját korosztályom, hanem a fiatalabb generáció versenyzőit is inspirálom a teljesítményemmel. Remélem, ha rám néznek, azt látják, hogy ha elég keményen dolgozol, vigyázol az egészségedre és élvezed a sportot, nagyon hosszú karriert érhetsz el."
"Egy részem már várja, hogy továbbadhassa a stafétát, és szívesen látná, ahogy a fiatalabbak közül valaki átveszi a helyemet, hiszen szeretném látni, ahogy a sportom fejlődik és mások viszik tovább a sikereket. De a másik felem meg nagyon szeret nyerni… úgyhogy addig folytatom, amíg csak tudom hozni ezt a szintet."
Végszó helyett álljon itt a győztes menet. Aligha vannak rá szavak.
BMX
BMX rider Matthias Dandois doing crazy tricks in his appartment : SNTV
18/04/2020 08:43
BMX
BMX WCUP : Wins for USA's Willoughby and Field (sntv)
02/02/2020 12:13