A kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában szereplő Szőke Alex bejutott a döntőbe a birkózók utolsó, szófiai olimpiai kvalifikációs viadalán, ezzel kvótát szerzett a tokiói játékokra, melyen így hatan képviselik majd a magyar színeket a sportág versenyein.

Az ESMTK 97 kilogrammos kötöttfogásúja két rendkívül sima sikerrel verekedte be magát a legjobb négy közé, miután a görög Laokratisz Keszidiszt és a spanyol Jesus Gasca Fresnedát is technikai tussal verte. A kvótát jelentő fináléért a korábbiaknál lényegesen nehezebb rivális, az olaszok georgiai származású Európa-bajnoki ezüst és bronzérmese, Nikoloz Kakhelashvili várt rá.
Az olasz versenyző a márciusi, budapesti európai kvalifikációs viadalon az utolsó lépést nem tudta megtenni a kvótáig, mivel az elődöntőben vérzett el, míg Szőke ugyanott a nyolc között veszített egy szoros meccsen. Most egymás ellen léptek szőnyegre, s előzetesen kiélezett csatára lehetett számítani, ám Szőke nagyszerű teljesítménnyel rukkolt elő és nem adott esélyt ellenfelének.
Birkózás
Remekül szerepelt a magyar kötöttfogású válogatott Rómában
24/06/2022 09:20
Az első menetben a kemény állóharcban egyértelműen a magyar állt jobban a lábán, ő irányított, így másfél perc után az olaszt intették (1-0) és küldték le parterhelyzetbe. Szőke aztán lentről egészen nagyszerűen dolgozott, előbb kiemelte Kakhelashvilit, s eldobnia nem sikerült, de a fogást nem engedte el, amikor visszaestek a szőnyegre, onnan pedig indított és két szép pörgetéssel 5-0-és előnyt szerzett.
A második menetben a komoly izgalmak elmaradtak, mert ugyan abban Szőkét intették (5-1), de az ellenfele ezt nem tudta kihasználni, hiába próbált kétszer is billenteni. Az elkeseredett Kakhelashvili videózást kéretett edzőivel a második billentési kísérlet miatt, de egyértelműen nem volt értékelhető az akciója, a rossz challenge pedig újabb magyar pontot ért (6-1). A meccs ezzel eldőlt, az olaszban nem maradt erő, Szőke Alex pedig a hat perc lejárta után a szőnyegre vetette magát örömében, majd összeölelkezett Sike András szövetségi kapitánnyal és Módos Péter edzővel.
A junior Európa-bajnok magyar tehetség karrierje eddigi legnagyobb felnőtt sikerét érte el, egyúttal ő lett a szófiai küldöttség egyedüli kvótaszerzője.
A tokiói olimpián összesen hat magyar birkózó szerepelhet. Korábban Sastin Marianna (62 kg), a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg), illetve három másik kötöttfogású, Korpási Bálint (67 kg), Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) biztosította helyét a játékokon.
A szombati elődöntőkben több klasszisbirkózó is elvérzett, mások mellett a 87 kilogrammban a riói aranyérmes orosz Davit Csakvetadze és a 77 kilóban a 2017-es világbajnok szerbiai magyar Nemes Viktor.
Forrás: MTI
Fotó: birkozoszov.hu/MG
Birkózás
Búcsúzik a női birkózás első magyar Európa-bajnoka
07/04/2022 10:45
Birkózás
Hatalmas magyar sikerek és a háború árnyékában született ukrán aranyak a birkózó Eb-n
04/04/2022 12:54