Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Johannes Bø olyat tehet a vb-n, amit korábban még senki

Kristóf Szentimrei

Frissítve 08/02/2023 - 12:14 GMT+1

Leginkább egyszemélyes versenyfutásnak ígérkezik az idei biatlon-világbajnokság a férfiaknál, mely során Johannes Thingnes Bø oly mértékben halmozhatja az aranyérmeket, ahogy korábban egyik nagy világversenyen sem. Oberhofban a hazai pályán szereplő németek is bizakodhatnak a vártnál jobban alakuló szezonjuk okán, az olaszok és a svájciak pedig egy-egy fiatal reménységük bravúrjában bízhatnak.

Johannes Thingnes Bø

Fotó: Getty Images

Két és fél hét várakozást követően szerdán végre elrajtol a vegyes váltók küzdelmével az 53. biatlon-világbajnokság a Németország szívében található Oberhofban.
A nagyjából 1500 főt számláló türingiai kisváros 12 napon át látja vendégül 36 ország 260 sílövőjét, továbbá azt a több mint 160 ezer szurkolót, amennyit várnak az eseményre a szervezők. A kilátogató embertömeg alighanem a nők versenyein várhat majd több izgalmat mind az egyéni futamok, mind pedig a váltók terén, ugyanakkor a férfiaknál akár olyan dominanciának lehetnek szemtanúi, amelyhez hasonlót ezelőtt és ezután sem biztos, hogy láthatnak a biatlon szerelmesei.
Természetesen a szóba forgó személy a norvég Johannes Thingnes Bø, aki az idei világkupa-szezonban 14 versenyből 11-et behúzott a vb előtt, ráadásul ezen alkalmak többségén gyakorlatilag rommá verte a teljes mezőnyt, köztük a két ugyancsak kiváló formában lévő honfitársát, Sturla Holm Laegreidet és Vetle Sjaastad Christiansent is. Rajtuk kívül még a franciák, a svédek és a hazai környezetben versenyző németek legjobbjai próbálnak majd kihívói lenni a fiatalabb Bø-nek, valamint az olaszok és a svájciak egy-egy idén berobbanó versenyzője, Tommaso Giacomel és Niklas Hartweg. Nézzük meg, mi is várhat ránk pontosan az előttünk álló szűk két hétben.

Johannes "Hihetetlen Hulk" Bø először duplázhat, vagy akár mindent vihet?

A sportág berkeiben gyorsan elhíresült Hulk-kesztyű – amit Vetle Christiansen adott Johannes Bø-nek a ruhpoldingi tömegrajtos versenyt követően (bár eredetileg magának szánta, ha győzött volna) – jól illusztrálja azt a szuperhősök által is megirigyelt teljesítményt, amit a 30. életévében járó norvég kiválóság ezen a télen produkál. Amellett, hogy futásban eddig talán soha nem látott szinten emelkedik ki a riválisokhoz képest, a lőtéren is a legjobbak között található a közel 90%-os hatékonyságával (a tizedik legjobb e tekintetben).
picture

Johannes Bø a Hihetetlen Hulk nevű Marvel szuperhős öklét megmintázó kesztyűben ünnepel

Fotó: Getty Images

Ennek függvényében egyáltalán nem meglepő, hogy Bø idén több világkupa-hétvégét is unalomba fullasztott (persze a szépszámú szurkolótábora nyilván élvezte ezt), hiszen rendre már a sprintszámban olyan előnyt szerzett a többiekkel szemben, amivel a soron következő üldözőverseny gyakorlatilag már a rajtnál eldőlt. Az eddigi öt fordulón, amikor sprintet és üldözésest is rendeztek, négyszer duplázott, ami különösen érdekes abból a szempontból, hogy nagy világversenyen most hajthatná végre először ezt a tettet.
Korábban a férfiaknál a két norvég klasszis, Ole Einar Bjørndalen és Emil Hegle Svendsen, valamint a francia biatlonkirály Martin Fourcade vitte el egyazon világbajnokságon mindkét rövidebb távon az aranyérmet (Bjørndalen háromszor, Fourcade kétszer, Svendsen pedig egyszer), arra azonban még ők sem voltak képesek, hogy mind a négy egyéni versenyszámot megnyerjék.
Bár Johannes Bø meglepő módon még egyik vb-n sem szerzett egynél több aranyat egyéniben, a jelenlegi formájából kiindulva abszolút nem elképzelhetetlen, hogy ő lesz az első a biatlonsport történetében, aki egyik távon sem talál legyőzőre. Ha pedig mégsem, a kiváló váltós esélyeknek köszönhetően így is felülmúlhatja az eddigi legjobb szereplését, amikor 2019-ben négy vb-címet is szerzett a svédországi Östersundban.

Házon belülről jöhet a legnagyobb fenyegetés

Természetesen azért nem adhatjuk előre oda Johannes Bø-nek az összes szám aranyérmét, egyrészt mert a világbajnokságokon sokszor borult már a papírforma, másrészt a norvégok közül nemcsak ő, hanem tulajdonképpen a vb-keretük összes tagja bármelyik versenyen éremesélyes lehet Oberhofban.
Ott van például Sturla Holm Laegreid, aki Bø esetleges hiányában ugyanúgy dominálná az idei világkupa-sorozatot, mint ahogy azt most Johannes teszi. Az Annecy-ben aratott győzelme mellett hat alkalommal is a második helyen zárt, a lövőformája pedig a tavalyi nehéz szezonja után visszatért a korábban megszokott kiemelkedő szinthez, ami igencsak kamatozhat neki a sokszor szeles és ködös időt hozó helyszínen.
picture

Johannes Bø és Sturla Holm Laegreid

Fotó: AFP

Ráadásul a lőtéren a szokásosnál is stabilabb kezekre (és lábakra) lehet szükség, hiszen az oberhofi pálya szinte egy percre sem ad pihenőt a versenyzőknek, ami pedig a kiváló futóknak kedvezhet. E téren pedig szintén a norvégok járnak az élen, Bø és Laegreid mellett érdemes lehet majd figyelni Vetle Sjaastad Chrisiansenre és Johannes Dalére is, akik a csapat többi tagjával ellentétben az utolsó vk-helyszínen, az olaszországi Antholzban maradtak, ahol magaslaton készülhettek fel a vb-re. Mindemellett a csapat vezetősége bízhat egy rutinos klasszisában is Tarjei Bø személyében, aki a gyenge szezonkezdést követően egyre jobb formában versenyzett, és a szlovéniai Pokljukában már mindkét egyéni versenyen dobogóra állhatott, egyaránt öccsével, amivel nyilván most is kiegyezne.

Francia tripla, svéd dupla vagy esetleg olasz és svájci meglepetés születik?

Bár az idei világkupa eddigi alakulása nyomán Oberhofban is norvég dominanciára lehet számítani, a szinte minden vb-re kijutó meglepetés „házon kívülről” is érkezhet Johannes Bø kárára. Bár a franciák összteljesítménye egyértelműen visszaesett a tavalyi idényhez képest, így is ők lehetnek a norvégok elsőszámú kihívói nemcsak váltóban, hanem az egyéni számokat tekintve is.
A kétszeres olimpiai bajnok és világkupa-címvédő, de egyéni vb-aranyat még nem szerző Quentin Fillon Maillet a kezdeti gyengélkedés után visszakapaszkodott az élmezőnybe, ugyanakkor nála is veszélyesebb ellenfél lehet a honfitárs Émilien Jacquelin, aki eddigi három futamgyőzelméből kettőt is világbajnokságon szerzett. Ráadásul az elmúlt két vb-n, Antholzban majd Pokljukában egyaránt az üldözőversenyt nyerte meg, ha pedig sorozatban harmadszorra is megnyerné ezt a számot, olyan tettet vinne véghez, ami korábban csak Bjørndalennek sikerült (a norvég biatlonkirály 2005 és 2009 között zsinórban négy vb-címet szerzett ezen a távon).
picture

Émilien Jacquelin

Fotó: Getty Images

Szintén megpróbálhatja megvédeni a világbajnoki elsőségét Martin Ponsiluoma, aki sprintben szerezte meg a vb-aranyat két évvel ezelőtt. A 27 éves versenyző idén átvette a vezérszerepet a svédeknél a haloványan teljesítő Sebastian Samuelssontól, így Oberhofban is ő számít tőlük a legesélyesebbnek egy esetleges éremre.
Végezetül nem szabad megfeledkezni két 22 éves fiatalemberről, az olasz Tommaso Giacomelről és a svájci Niklas Hartwegről, akik közül előbbi a pályán, utóbbi a lőtéren jeleskedik az idei szezonban. Ráadásul mindketten kiegyensúlyozottan teljesítenek, ez pedig a kiszámíthatatlan és trükkös körülmények között akár aranyat is érhet valamelyikük számára. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy Svájc még sosem szerzett érmet világbajnokságon nemcsak a férfiak, hanem a nők között sem.
picture

Niklas Hartweg

Fotó: AFP

Egyéniben, de még inkább váltóban összejöhet a hazai érem

Erik Lesser tavalyi visszavonulásával újabb nagy névvel lett szegényebb férfi fronton a német biatlonsport, amely továbbra sem bővelkedik tehetséges fiatalokban az elmúlt éveket nézve. A mostani szezonban is elsősorban a már 30 év körüli versenyzőik révén kaptak új erőre, a korábbi egyéni világbajnok Benedikt Doll mellett Roman Rees és a „még csak” 26 esztendős David Zobel is állhatott már idén dobogóra egyéni számban, az erős csapatteljesítményt pedig hűen tükrözi, hogy mind a négy váltóversenyen a dobogón végzett Mark Kirchner alakulata a világkupában.
Ez a hazai pálya ismeretében különösen nagy esélyt jelenthet a német négyes számára az éremszerzésre Oberhofban, ahol az általában igencsak hangos közönség energiáiból is sok erőt meríthetnek, ami persze majd az egyéni küzdelmek során is segíthet nekik a minél jobb eredmények elérésében.
picture

Roman Rees és Benedikt Doll

Fotó: Getty Images

Márcsak a helyszínen várható különleges hangulat miatt is érdemes lesz velünk tartani az Eurosporton, ahol természetesen az összes verseny élőben látható majd a televízión, valamint online felületeinken, az eurosport.hu-n és az Eurosport Applikációban is!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés