Ugyan nézőktől elzárt, rendszerint dupla hétvégét rendező helyszíneken, de mégiscsak javában zajlik a biatlon világkupa sorozat 2020/2021-es szezonja. Az előző év megnyesett finisét követően (egyelőre) ebben a szezonban minden tervezett futamot meg tudtak rendezni, és egyelőre minden jel szerint sor kerülhet a világbajnokságra is, amelynek helyszíne ezúttal Pokljuka lesz. Az idényre tervezett összesen 52 egyéni futam egyharmadát követően cikkünkben 5+1 pontban kicsit számot vetünk az eddig látottakkal, és megpróbálunk némileg előre is tekinteni.


1. Új arcok a dobogón


Az idei szezon egyelőre távolról sem illethető azzal a váddal, hogy különösebben egysíkú, “egyemberes” lenne, jóformán egyik eddigi futam sem volt lefutott meccs. Sőt mi több, jóformán nem volt olyan hétvége az eddigiekben, amelyen legalább egy újoncot ne köszönthettünk volna a dobogón. A dobogós újoncok közül kiemelkedik az új norvég csodafegyver, Sturla Holm Laegreid, aki Kontiolahtiban élete mindössze ötödik (!) világkupa futamán begyűjtötte az első sikerét, majd ezen felbuzdulva duplázott Hochfilzenben (sprint és üldözőverseny), valamint behúzott még egy üldözéses győzelmet Oberhofban is. A fiatal norvég mellett honfitársa, Johannes Dale is idén nyert először világkupa futamot, mint ahogy az első hochfilzeni sprintben aratott sikere volt az első győzelme a fehérorosz Dinara Alimbekavának is. A második kontiolahti hétvégén állhatott először egyéni verseny dobogójára Elvira Oeberg, mint ahogyan Lisa Theresa Hauser is első alkalommal fért fel önerőből, azaz nem a váltó tagjaként, egy világkupa futam dobogójára Oberhofban.
Biatlon
Rendesen kiosztotta a Fourcade-okat az ukrán seregben harcoló világbajnok biatlonos
04/04/2022 11:38

Lisa Theresa Hauser

Fotó: Eurosport

2. Svédcsavar


A biatlonban teljesen szokványos jelenség, ha a norvégok halomra nyerik magukat. Amennyiben másokat is odaengednének a húsos fazékhoz, akkor rendszerint a francia-orosz-német trió jöhet szóba. Emiatt is hatott különösképpen a meglepetés erejével a svédek váratlan előretörése, akik nagyon megnyomták a szezon első futamait. Hanna Oeberg mindkét sprintet behúzta Kontiolahtiban, egyszer a húga, Elvira is odafért mellé a dobogóra, míg a férfiaknál Sebastian Samuelsson szállította a jó eredményeket, aki szintén a finn helyszínen tudott üldözőversenyt nyerni. A svédek egyelőre csapatként is jól működnek, mind a női-, mind pedig a férficsapat ugyanis valamennyi eddigi váltóversenyen dobogóra állhatott.

A Kontiolahtiban győztes svéd női váltó: Johanna Scottheim, Mona Brörsson, Elvira Oeberg, Hanna Oeberg.

Fotó: Eurosport

3. Gyengélkedő Wierer


Amikor 2020. november 28-án a 15 km-es egyéni indításos futammal elkezdődött a női világkupa sorozat, Dorothea Wierer győzelme azt sejtette, minden ott folytatódik, ahol a kétszeres összetett vk-győztes olasz márciusban abbahagyta. Ehhez képest komoly meglepetés, hogy az a Denise Herrmannal szemben, kevesebb mint egy másodperces különbséggel aratott győzelem jelenti mindezidáig Wierer egyetlen sikerét ebben az idényben. Egy évvel ezelőtt Oberhofba érkezve két futamgyőzelme mellett összesen nyolc TOP 10-es eredménnyel rendelkezett, idén az egy győzelem mellé azonban öt olyan futam is becsúszott, amikor a TOP 20-on kívül végzett. Ezzel együtt is Wierer jelenleg az összetett világkupa hatodik helyén áll, azonban komoly formajavulásra lesz szüksége ahhoz, hogy elkezdje ledolgozni bő százpontos hátrányát az éllovas Roiseland-Hanna Oeberg-Eckhoff trióval szemben.

Dorothea Wierer

Fotó: Eurosport

4. Sebezhető(bb) Johannes Boe


A maga szintjén a továbbra is az összetett világkupát vezető Johannes Thignes Boe ebben a szezonban valamelyest sebezhetőbbnek látszik a korábbiakhoz képest. Az ő esetében ez annyit jelent, hogy épp nem nyeri magát halomra, hiszen két sprintsikere (Kontiolahti, Oberhof) kifejezetten visszafogott teljesítménynek számít tőle. Ami azonban tartósan a világkupa mezőnyének élén tartja, az a tény, miszerint valamennyi eddigi egyéni futamát a TOP 10-ben zárta, hétszer is a dobogón állva. Nehéz látni, hogy ki jelenthet rá igazi veszélyt összetettben, épp ezt a szempontot figyelembe véve is különösen üdítő Laegreid feltűnése, aki az eddigi versenyek tapasztalatai alapján talán az egyetlen lehet, aki igazán megszorongathatja.

Johannes Thignes Boe

Fotó: Eurosport

5. Hosszú orosz böjtöt követő siker


Az utóbbi hetekben többször is írtunk az orosz biatlonsportot sújtó válságról, amelynek origója az a példátlan sikertelenségi széria, amely a válogatottat sújtja. Az orosz lakosság döntő többségét adó ortodoxok számára a karácsonyt megelőzi egy böjti időszak. Ez a böjt különösen is hosszúra sikeredett a válogatott tagjainak, akik Oberhofban, közvetlenül az ortodox karácsonyt követően, 43 dobogós helyezés nélkül lehozott futamot követően végre ismét világkupa versenyt nyertek. A történelmi szériának az Ulyana Kaisheva, Svetlana Mironova, Alexander Loginov, Eduard Latypov összetételű vegyesváltó vetett véget.
Még az MMA ketrecéből is látszik, hogy valami nem stimmel az orosz biatlonnal | Eurosport
Világbajnokságokat és világkupa idényeket átívelő eredménytelenségi sorozatot épített az orosz biatlon válogatott, amelynek tagjai sorozatban 39 futamot követően maradtak érem nélkül. A helyi sportági szövetség vezetésének időszerű magyarázata mellett egy merőben váratlan helyről is az orosz biatlonosok orrára koppintottak, ami (rövidtávon mindenképpen) máris eredményesnek bizonyult.

+1 Kik lehetnek a világbajnokság sztárjai?


Február 10-21 között Pokljuka ad otthont az idei világbajnokságnak, ahol valamennyi versenyszámban rendeznek futamokat. A hölgyeknél főleg Marte Olsbu Roiseland és Hanna Oeberg éremhalmozása várható, ugyanakkor Dorothea Wierer is bőven beleszólhat az érmek kérdésébe, különösen amiatt, mert a vb előtti utolsó világkupa fordulót hazájában, Antholz-ban rendezik. Tirill Eckhoff számára az idei világbajnokság a tavalyinál csak jobban sülhet el, ha képes rendezni a lövészetét, a váltók mellett egyéniben is éremben reménykedhet.
A férfiaknál Johannes Boe dominanciája jóformán megingathatatlan, a feltörekvő Laegreid vagy a Boe-t tavaly lesprintelő Emilien Jacquelin viszont üde színfoltja lehet a versenynek. A világbajnokság talán legjobban várt eseménye majd a férfiak 4x7,5 km-es váltóversenye lehet, ahol egy nagyon parázs norvég-francia-svéd meccsre van előzetesen kilátás.
A biatlon világkupa soron következő versenyeinek helyszíne ismét Oberhof lesz, ahol már hétközben elkezdődik a program. Január 13-án, szerdán, a férfi 10 km-es sprintre, míg egy nappal később a női sprintversenyre kerül sor. Pénteken és szombaton sorrendben férfi- és női váltóversenyeket rendeznek, a hétvégét pedig a vasárnapi tömegrajtos futamok zárják. Az Eurosporton valamennyi futamot élőben közvetítjük. 
Biatlon
Akár újabb klasszikus rivalizálásba futhat bele Johannes Bø
24/03/2022 17:41
Biatlon
Norvég házi csata a Holmenkollenen – új győztes a férfiak utolsó versenyén
20/03/2022 15:35