Meglepetésre idény közben jelentette be visszavonulását a korábbi világbajnok biatlonos Simon Schempp. A németek legendájától pálya- és csapattársai is búcsúztak.


Schempp már a nyári felkészülés alatt is szenvedett és így kimaradt a válogatott keretéből, de év elején újabb esélyt kapott Oberhofban, de az öröm csak egy hétvégéig tartott. Az újabb visszalépést Schempp már nem tudta elfogadni és bejelentette visszavonulását.
„Jó ideje éreztem már, hogy a testem nem képes a korábbi teljesítményére versenyen, de edzéseken sem, ezen pedig még az én vasakaratommal sem tudtam változtatni. Manapság már nem vagyok az a biatlonos, mint pár éve, ezeket a jeleket pedig nem tudom és már nem is akarom figyelmen kívül hagyni. Természetesen életem egyik legnehezebb döntését kellett meghoznom, de itt az idő, hogy befejezzem a karrierem. Kedves Biatlon, mindent köszönök!”
Biatlon
Julia Simon lefutotta Wierert az üldözésesben, Hauser jelentősen visszacsúszott
6 ÓRÁJA
A vég kezdete 2018-ban egy kerékpározás közben elszenvedett baleset volt, azóta Schempp folyamatosan szenvedett a hátával és a vállával. A 2019-es szezont már nem tudta befejezni és azóta is hiába próbálkozott, hogy visszanyerje formáját. Legnagyobb sikereit váltóban érte el, a németekkel kétszer is világbajnok lett, korábbi csapattársa Michael Greis így nyilatkozott:
„Simon személyében a közelmúlt nagy német biatlonosa vonult vissza, nehéz lesz pótolni. 2007-ben Adreas Birnbacher, Simon és én együtt kerültünk a válogatottba. A pályafutásom alatt sok közös sikert értünk el, emberileg is nagyon jól kijöttünk. Szomorú vagyok, hogy az utolsó mohikán is befejezi. Az utóbbi hónapokban egyre többször beszéltem Simonnal, látszott rajta, hogy egyre többet foglalkozik a testével és azzal, hogyan tudna ismét formába lendülni. Egyértelmű volt, hogy megviselte az utolsó pár év, így számomra nem volt meglepő a visszavonulása, még így év közben sem. Le akarta zárni ezt a fejezetet, hogy nyugodtan tudjon más dolgokkal is foglalkozni.”
A német Eurosport szakírójaként dolgozó Sigi Heinrich külön blogposztban búcsúztatta Schemppet:
„Simon Schempp számára az oberhofi eredmény igazi mélyütés volt. Nem önmagában az, hogy az 58. helyen zárt, hanem a teljesítménye. Mindössze egy lőhibát követett el, de a sífutásban csak 73. lett. Itt már Simon is tudta, hogy nem képes felvenni a versenyt a többiekkel, és nincs esély a javulásra. Nyáron együtt vettünk fel egy podcastet vele és Arnd Peffierrel. Megígértük egymásnak, hogy Peking után 2022-ben újra találkozunk, Simon talán már akkor is kételkedett ebben. Sosem fog kiderülni, de ekkor már két világbajnokságot ki kellett hagynia sérülés miatt. Az idei év elején nem került be a válogatott keretébe se és őszintén szólva el sem tudtam volna képzelni, hogy az IBU Kupában versenyezzen. 32 évesen már nincs szüksége arra, hogy a fiatalokkal szemben bizonyítson.
Szomorú nap ez a német biatlon számára és egy kisebb fordulópont is. Számomra különösen is az, hiszen a 2008-as junior világbajnoki bronza óta minden versenyét én közvetítettem. Az utóbbi évtizedben a német biatlon és Simon Schempp elválaszthatatlan volt. A szakértők szerint volt akkora tehetség, mint Ole-Einar Björndalen vagy Martin Fourcade. Sokáig emlékezetes marad a 2018-as pyoengchangi tömegrajtos verseny befutója. Célfotó után Fourcade nyert, de nagyon szoros volt a verseny. A francia elsőre azt hitte, hogy csak második lett és a földet csapkodta. És, hogy mit csinált Simon mikor kiderült, hogy nem ő nyert? Csak mosolygott és sajnálta, hogy nem nagyobb a lába.
Simon Schempp mindig csöndes fickó volt, akkor sem akadt ki, amikor a teste cserbenhagyta. Talán, ha jobban figyel már korábban is a teste által küldött jelekre, még mindig versenyezne. Az egész német csapatnak furcsa lesz nélküle, de a legjobban talán Franziska Preuß fog szenvedni, aki már évek óta együtt él Simonnal.”
Simon Schempp pályafutása utolsó győzelmét éppen Franziska Preuß oldalán szerezte meg 2020 év végén a World Team Challenge elnevezésű versenyen, a számára hazai pályát jelentő Ruhpoldingban.
eurosport.de
Biatlon
Johannes Boe a sprint után az üldözéses versenyen is verhetetlen volt
8 ÓRÁJA
Kontiolahti
Meglepetés a szezon első sprintversenyén: Hauser makulátlan teljesítménnyel nyert
TEGNAP - 15:33