Getty Images

Shipulin tündöklése és bukása

Shipulin tündöklése és bukása
By Eurosport

The 13/03/2018 at 12:38Updated The 13/03/2018 at 13:00

Kontiolahtiban a meglepetések mellett az idény legfurcsább befutóját is láthattuk.

A téli olimpia után eseménydúsan tért vissza a sílövők világkupa-sorozata. A finnországi Kontiolahti ezúttal sem okozott csalódást, hiszen új győzteseket, illetve érmeseket, nagy visszatérőket és egy szenzációs utolsó néhány száz métert hozott, amelynek a végén ezúttal a betegséggel is küszködő Martin Fourcade húzta a rövidebbet, meg persze Anton Shipulin.

Anton Shipulin (Russia), Kontiolahti

Anton Shipulin (Russia), KontiolahtiGetty Images

Fourcade betegsége, Boe gyengélkedése

Két héttel Phjongcshang után a biatlonosok ismét puskát és lécet ragadtak a finnországi Kontiolahtiban, ahol legutóbb három évvel ezelőtt világbajnokságot rendeztek. Az elmúlt világkupa-hétvégének két nagy kérdése volt. Az egyik, hogy az olimpiáról ismét érem nélkül távozó Kaisa Makarainen milyen formában tér vissza a hazai közönség előtt. A másik, hogy Martin Fourcade tudja-e jelentősen növelni az előnyét az olimpián kissé formán kívül versenyző Johannes Thingnes Boe-vel szemben. Utóbbi kérdésre már csütörtökön választ kaphattunk, hiszen ekkor rendezték a férfiak 10 kilométeres sprintversenyét.

Martin Fourcade of France competes in the men's 15km mass start event at the IBU Biathlon World Cup in Kontiolahti, Finland, on March 11, 2018

Martin Fourcade of France competes in the men's 15km mass start event at the IBU Biathlon World Cup in Kontiolahti, Finland, on March 11, 2018Getty Images

Már a futam előtt biztosak lehettünk abban, hogy Fourcade nem húz el norvég riválisától az összetettben, hiszen betegség miatt nem tudott elindulni. Itt volt az esély Johannes Boe számára, hiszen egy győzelemmel akár át is vehette volna az első helyért járó sárga trikót, amit még az idény első versenye után már egyszer viselt. A friss olimpiai bajnok azonban nem tudott élni a lehetőséggel, hiszen az ebben a szezonban jobbik lövészetében, álló testhelyzetben hibázott kettőt, és így még a dobogóról is lemaradt. Bár szombaton a vegyes párosban Johannes Boe jó teljesítménnyel lett második Marte Olsbu-vel, az egész finnországi forduló alatt mintha a szezonvégi fáradtság jeleit mutatta volna, mintha nem tudott volna úgy koncentrálni a lőtéren, ahogy szokott. Nem véletlen, hogy a vasárnapi tömegrajtos versenyen ismét az álló sorozatok fogtak ki rajta, és végül öt lövőhibával csak a 19. helyen zárt, míg nagy ellenfele, Martin Fourcade a betegségéből felépülve lett ezüstérmes. Ez nagy fricska lehet a 24 éves versenyzőnek, akinek hazai pályán, Oslóban mindenképp mozgósítania kell az utolsó tartalékait is, – ami a lövészetekre való összpontosítást illeti – ha le akarja taszítani a trónjáról a hat éve uralkodó Fourcade-ot.

Norway's Johannes Thingnes Boe

Norway's Johannes Thingnes BoeGetty Images