Az idei szezonban végre megszerezte az első világkupa-győzelmét, az összetettben az előkelő 5. helyen áll, a lövészete pedig 90%-ra javult. Sebastian Samuelsson arról mesélt, hogy mi áll a remek idénykezdete mögött.


A hochfilzeni megingás


„Csak tizedik lettem, pedig éreztem, hogy sokkal többre lettem volna képes aznap. Sajnos volt egy kisebb esésem, amiben megsérült a puskám, így gyengébb lett a lövészetem. Általában nyugodt vagyok a versenyek után, mert mindig úgy érzem, hogy kiadtam magamból a maximumot. Most először éreztem, hogy maradt bennem, ezért nagyon dühös voltam. Mikor sikerült lenyugodnom rájöttem, hogy mennyire furcsa érzés, mert tavaly nagyon boldog lettem volna egy tizedik hellyel.”
Biatlon
Helikopterbalesetben meghalt az ötszörös junior világbajnok orosz sportoló
18/07/2022 - 07:55

Boe és Samuelsson a lőállásban

Fotó: Eurosport

„A váltóban sikerült együtt menni a norvégokkal, így az utolsó lövészetben Johannes Boe mellett állhattam. Az önbizalmamnak nagyon jót tett és az is, hogy egyre többször kerülök az élmenők közé. A szezon eleji jó teljesítményem meglepett. Jól sikerült a felkészülésem, de mégis sokáig bizonytalannak éreztem magam. Korábban többet betegeskedtem a felkészülés alatt, most ezek is elkerültek. Az olimpia óta nagy nyomást éreztem magamon, mert Svédországban azóta tőlem várják, hogy bekerüljek az élmezőnybe, viszont tavaly még nem jött össze. Éreztem, hogy idén szükségem lesz a jó kezdésre.”

Egyre pontosabb a lőállásban


Bár Samuelsson a futásban is javult, de a lövészete kiugróan jobb lett, tavaly 83%-os pontossággal célzott, ez idén 90%-ra nőtt. Tavaly új edző érkezett a svéd válogatotthoz, Jean Marc Chabloz, a korábbi svájci biatlonos vezetésével az egész csapat lőteljesítménye javult. 
„Nagyon jó érzés lőni idén. Már korábban is sokat dolgoztam a lövészetemen, de most lett igazán látványos az eredmény. Az önbizalmam is javult, sosem élveztem még a biatlont ennyire. Jean Marc sokat segített, nagyon jól tudnak együtt dolgozni Hagströmmel. Most, hogy ketten vezetik a lövőedzéseket sokkal jobban oda tudnak figyelni a részletekre, az egyéni visszajelzésekre is több idő jut.”

Inkább üldözés, mint a sprint


„Számomra sem egyértelmű, hogy miért teljesítek sokkal jobban az üldözésben. Valahogy a tömegrajtos versenyeken sokszor van balszerencsém, de amúgy is sokkal jobban szeretek együtt síelni a többiekkel, nem egyedül, mint a sprintben, vagy az egyéni indításosban. A sprint végig óriási tempót kíván meg, de ebben Johannes kiemelkedő. Már az elejétől teljes gázzal megy, a végére mindenkit kikészít.”

Az első egyéni győzelem Kontiolahtiban és az önbizalom


„Amire mindig emlékezni fogok arról a napról, az a negyedik kör. Utolértem Johannest és tudatosult bennem, hogy egymás mellett fogunk lőni. Felnézek rá, igazi klasszisa a sportunknak, ezért is nagyon boldog voltam aznap. Úgy éreztem, hogy felnőttem hozzá és a végén ugyanolyan eséllyel mentünk a győzelemért. Végül ő eggyel többet hibázott, 
így sikerült nyernem
. Elképesztően jó érzés volt.”

Furcsa ünneplés a célban, Kontiolahtiban

Fotó: Eurosport

A másnapi váltó is jól sikerült számára, a svédeket behozta a második helyre, a Benedikt Doll által hozott német váltót megelőzve: 
„Másképp álltam a lövészethez. Az egyéniben tudtam, hogy vigyáznom kell és nem befolyásolhat ha Johannes gyorsabban végez, mint én. A váltóban sokkal magabiztosabb voltam, én akartam diktálni a tempót. Gyorsabban és agresszívebben versenyeztem.
A svédek mindig jók a váltóban. Vicces, hogy mindig meglepetésnek tartják, ha jól szerepelünk, de mégis hogy lehet mindig meglepetés, főleg, hogy mi vagyunk az olimpiai bajnokok? Azóta ráadásul sokkal erősebb lett a csapatunk.”

Nyár otthon és az életmód fontossága


„Nyáron csak otthon készültem, aminek megvolt az az előnye, hogy a pihenőnapokat nem reptereken töltöttem, könnyebben tudtam kikapcsolni. Végre tudtam golfozni a barátaimmal, végre fel tudtam rendesen töltődni.
Többet edzettem, de ezen kívül is sokkal profibban álltam hozzá a sporthoz. Figyeltem az alvásra, az étkezésre. Az edzőteremben is sokkal többet dolgoztam, úgy érzem, hogy ez sokat segített a pályán is. Nem lennék ma ilyen szinten, ha Wolfgang Pichler nem tesz be a válogatottba 18 évesen. Fizikálisan is segített, de főleg mentálisan tett jót, hogy már akkor láttam mi az, amit egy élversenyzőtől megkövetelnek.”

Netflix és chill


„Az első győzelmem után észrevettem, hogy fáradtabb vagyok. Jobban oda kell figyelnem a regenerációra, de számomra sosem jelentett gondot visszavonulni a szobámba és pihenni. Élvezem az ilyen napokat. Most arra kell figyelnem, hogy ne görcsöljek rá a győzelmekre. Mindenki arról kérdezget, hogy mit akarok elérni az összetettben, de ez engem nem izgat. Minden nap jól akarok menni, ha csak 1-et hibázok a lövészetben és olyan jól fog menni a síelés is, mint mostanában, akkor jönni fognak a jó eredmények is. Nekem elég azt tudni, hogy amit most csinálok az elég jó.
Szeretnék idén végig egészséges maradni. Ha megőrzöm a jó formámat, akkor összejöhet talán egy dobogó az összetettben is. Hosszú távon csak ez lehet a célom, de tudom, hogy vagyunk még így páran. Egy versenyen csak hárman férnek fel a dobogóra, mindig nagy a verseny, de ezt imádom a biatlonban.”
Biathlon World magazin 2021/1
Biatlon
Drasztikus változások - rotakapával forgatják fel a biatlon-világkupát
22/06/2022 - 12:29
Biatlon
Rendesen kiosztotta a Fourcade-okat az ukrán seregben harcoló világbajnok biatlonos
04/04/2022 - 11:38