Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Brutális felkészülési módszerrel ért révbe a Martin Fourcade árnyékából végleg kilépő biatlonos

Szentimrei Kristóf

Publikálva 10/02/2022 - 20:03 GMT+1

Quentin Fillon Maillet korábban egyfajta „ezüstfiúként” lehetett ismert a sílövők berkein belül, akivel persze így is sokan cseréltek volna. Azonban ő nem állt meg itt, és óriási kitartásával és akaraterejével idén szintet lépett. Ezt bizonyította a keddi 20 kilométeres egyéni indításos versenyen is, ahol két lövőhiba ellenére is megszerezte a hőn áhított első egyéni olimpiai aranyérmét.

Quentin Fillon Maillet - Quentin Guichard munkája

Fotó: Eurosport

Világbajnokságon már többször ott volt a győzelem küszöbén, de nemcsak ezért különleges Fillon Maillet két nappal ezelőtti pekingi sikere, hanem annak nem mindennapi háttérsztorija miatt is.
Hogy mennyire hosszú tud lenni két olimpia között eltelt négy év, azt az is jól szemlélteti, milyen nagy fejlődésen tud átesni egy-egy sportoló. És itt talán ennek még inkább a mentális oldalát kell kiemelni.
Quentin Fillon Maillet eleve egy későn érő típusnak mondható, olimpián is már nem annyira fiatalon, 25 esztendősen mutatkozhatott be. A phjongcshangi részvétel ráadásul nagy pofon volt számára, legjobb helyezése a tömegrajtos versenyszámban elért 29. hely volt, míg sprintben és üldözésesben még csak a legjobb 40 közé sem tudott beférni. Pedig abban a szezonban már a legjobb tíz között zárta az összetett világkupát.
Azonban a csalódást keltő szereplésének nem pusztán a túlzott olimpiai drukk lehetett az oka (amely nyilván sok olimpiai debütánssal megesik), élettársa és édesapja ugyanis egyaránt rákkal küzdött éppen abban az időszakban. Most négy évvel később, az időközben már többszörös világkupaverseny-győztes, és az idei összetett világkupát toronymagasan vezető Fillon Maillet elhatározta, hogy már csak miattuk is szeretne Pekingben jól szerepelni.
Mielőtt idejöttem, a barátnőm azt mondta nekem, hogy neki nyerjem meg a versenyeket.
– árulta el.
Nos, ha már többes számot mondott a párjában nagyon is bízó hölgy, akkor lehet úgyis fogalmazni, hogy egy aranyérem kipipálva, miután kedden az első egyéni, egyben a leghosszabb számot, a 20 kilométeres egyéni indításos versenyt ő nyerte meg a fehérorosz Anton Smolski, valamint a nagy rivális Johannes Thingnes Bø előtt. A norvégok klasszisa a legutóbbi olimpián éppen ezen a távon győzött 2 lövőhibával, és most is ugyanennyit rontott, akárcsak Fillon Maillet, azonban a francia még nála is gyorsabb volt a pályán.
picture

Quentin Fillon Maillet

Fotó: Imago

Szóval a forma adott akár ahhoz is, hogy olyan nagy sztárja legyen az idei ötkarikás játékoknak, mint volt az előzőn a honfitárs Martin Fourcade, aki három aranyat is begyűjtött Dél-Koreában. Azonban talán éppen a most a helyszínen szakértőként dolgozó biatlonlegenda elérzékenyülő reakciója (ami rá versenyzőként annyira nem volt jellemző) is mutatja azt, hogy már önmagában ez a siker mennyit jelent Fillon Maillet pályafutásában.
A 29 esztendős versenyző az elmúlt években már rendre ott volt a legjobbak között, de a dobogó legfelső fokára csak ritkán ért oda a vk-versenyeken. Szám szerint már 42 egyéni dobogós helyezést számlál, amelyből öt darab az elmúlt három világbajnokságról származott, de egyszer sem lett meg a várva várt első győzelme világversenyen. Ugyan idén dominálta eddig a világkupát, ő is tudta, hogy az olimpián valami plusz kell tőle is, leginkább az, hogy fejben még inkább ott legyen, és tudjon élni élete nagy lehetőségével.

Ezért határozta el, hogy a pekingi játékok előtt csatlakozik egy rövidebb időre a francia csendőrség elitegységéhez, a GIGN nevű szervezethez.

Ennek megfelelően nem volt éppen szokványos az a képzés, amit Fillon Maillet kapott tőlük. Például különböző harci szituációkba helyezték, amellyel próbára akarták tenni a stressztűrő képességét, és hogy miképpen tudja kontrollálni az érzelmeit.
„Minden edző tudja, hogyan lehet felkészíteni a testet, az izmokat és a lövészetet” - magyarázta Fillon Maillet még a Pekingbe történt kiutazása előtt. "De most arra koncentrálok, hogy megoldást találjak arra, hogyan eddzem a fejem, mert a második, harmadik vagy negyedik (hely), és az első között fejben dőlnek el a dolgok. Olimpiai bajnok akarok lenni, ezért igyekszem edzeni magam mentálisan is."
Hogy Fillon Maillet mennyire komolyan vette nagy álmát, azt hűen illusztrálja, hogy nemcsak a GIGN-nel, hanem két napot egy rendőrosztaggal is töltött az olimpiát megelőzően. Nemcsak lőgyakorlatokat végzett velük, hanem olyan extrém dolgokba is belevetette magát, minthogy egy épületek között kifeszített kötélen kellett sétálnia, vagy szűk cementalagutakban kellett hosszú ideig kúsznia. Ahogy ő is elmondta, ezek a kihívást jelentő feladatok mind a nagy stresszhelyzetek kezelésében segíthetik őt.
„Ezek az emberek minden nap, és hetente dolgoznak ilyen helyzetekben, fegyverekkel, veszélyes emberekkel. Azt akartam megtudni, hogyan érzik magukat ebben a helyzetben. Hogyan találják meg ilyenkor a kulcsát a megoldásnak?”
„A biatlon nagyon hasonló. Nem versenyzünk életre-halálra, de sokat stresszelünk a versenyek előtt, és ez egy remek módja a felkészülésnek.”
Ez a történet jól példázza azt, milyen sokat jelent Fillon Maillet számára a biatlon. Champagnole-ban, egy alig 8000 fős településen született, ahol gyorsan követte édesanyját először a sífutásba és az alpesi síbe. Végül 14 évesen kezdett el biatlonozni, amelyhez kiválóan jött apja mestersége, aki egy fémmegmunkáló cégnél dolgozott, egyben műhelyet biztosított a fiatal Quentinnek saját puskakészleteinek elkészítéséhez.
„A biatlonnal való kapcsolatom két szenvedély keresztezése: a sífutás és a kézművesség. Gyerekként a családi asztalosműhely mellett laktunk. Ott rengeteg minden volt a kunyhókban íjak, számszeríjak, nyílvesszők készítésére.” – mesélte Fillon Maillet, majd ezzel kapcsolatban kitért egy másik rendszeres gyerekkori foglalatosságára, amely később egyfajta motorja is lett saját biatlonkarrierjének hatékony kiépítésében.
picture

Quentin Fillon Maillet

Fotó: Getty Images

„Gyerekkoromban építettem néhány dolgot. Nagyon szerettem legózni, és amikor elkezdtem biatlonozni, megkérdeztem apámtól: Miért nem készíthetném el a saját (puska)készletemet? Most pedig ez már a negyedik kollekció, amivel az olimpián versenyzem.”
A 20 kilométeres versenyen aratott győzelme óta pedig nemcsak saját puskája, hanem saját olimpiai aranyérme is van Quentin Fillon Maillet-nek. Hogy lesz-e ebből is egyfajta készlet, arra akár már Pekingben is választ kaphatunk, hiszen a férfi sílövőknek is még további négy versenyt rendeznek az idei téli olimpián, a váltóversenyeket is beleértve. A következő, 10 kilométeres sprintszámban már kvázi teher nélkül állhat oda, ami a bombaformájával kamatozva ismét nehéz helyzetbe hozhatja az ellenfeleket.
Forrás: olympics.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés