Tíz jónevű biatlonos próbálja arra sarkallni a sportág rajongóit, hogy mozogjon rendszeresen, ezáltal hozzájárulva egy nagy cél eléréhez.

A márciusi östersundi záróhétvégével végetért a biatlon világkupa 2020/2021-es idénye. Szurkolói szemmel nem lehetett okunk panaszra a szezon során, hiszen jóformán valamennyi szakágban végig nyílt volt a kistálygömbért folyó küzdelem, nem is beszélve a férfi összetettre, amely még az utolsó futamon is abszolút kétesélyes volt. A szezon azonban végetért, a biatlonosok számára általában édes semmittevéssel telő áprilist követően pedig immáron a május is ránk tört, ami a sportolók esetében egyben azt is jelenti, hogy az edzések újrakezdésével szépen fokozatosan kezdenek visszakapcsolni sportolói üzemmódba.
A sportolók életébe is visszaszökő rendszeres mozgást próbálja meg népszerűsíteni a Nemzetközi Biatlon Szövetség, amely formabontó kezdeményezést indított útjára május 1-jén. A Föld Napjához igazított projekt ugyanis nem kevesebb, mint 100 000 fa ültetését tűzte ki célul maga elé, ezt a célt pedig biatlonosokkal és biatlonosok által szeretné elérni. Hogy ezt mégis hogyan? Íme a részletek.
Olympic Games
Elvéttek az orosz váltó hazai olimpián szerzett ezüstérmét
13/10/2021 13:27

Verseny Antholzban

Fotó: Eurosport

A nemzetközi szövetség arra sarkallja a sportág mozogni vágyó rajongóit, hogy a program Active Giving (magyarra átültetve talán az Aktív segítségnyújtás kifejezés a legszerencsésebb) applikáció letöltésével regisztráljon. A regisztrációt követően a rendszer automatikusan rákérdez, hogy az új belépő kinek a csapatához szeretne csatlakozni? Merthogy a faültető projekt nemcsak egy gyűjtés, hanem egy nagyon komoly verseny is. Ha megvan a szimpatikus csapatkapitány, akkor nincs más hátra, mint az IBU honlapján elérhető egyedi kódok segítségével saját jövőbeni teljesítményét a csatlakozó hozzácsatolja valamelyik kapitány eddigi eredményeihez. A kapitányok névsora meglehetősen impozáns, hiszen a teljesség igénye nélkül Dorothea Wierer, Emilien Jacquelin és Sebastian Samuellson is arra vár, hogy a csapatához szegődjünk. Az elvégzett „munkát” a szervezők átkonvertálják a program mértékegységébe, aminek végeredményeképpen kiderül, hogy a reggeli kocogás következményeként hány fát ültetnek el a delikvens nevében a világ valamely szegletében.

Sebastian Samuelsson

Fotó: Getty Images

„Télisportként nagyban függünk az időjárástól, érdekünk fűződik a hideg telekhez. Ennélfogva egyértelmű, hogy kötelességünk felvenni a harcot a klímaváltozás ellen. Ezzel a programmal a biatlon fenntarthatósági szemléleten keresztüli fejlesztését is be szeretnénk indítani. A kihívás egy vidám módja annak, hogy a versenyző-szurkoló kapcsolat valóban élő legyen, ráadásul a rendszeres mogással a szurkoló személyesen is tehet a környezetéért.” – nyilatozta a májusi starttal kapcsolatban Olle Dahlin, az IBU elnöke.
A biatlonsport klíma kihívása egyébiránt a sportági szervezet tízéves, 2020-2030 közötti fenntarthatósági tervének az első komolyabb megmozdulása, a végcél pedig a sportág klímasemlegessé tétele az évtized végére. Az IBU öt különböző területen szeretne többet tenni a háza táján a fenntartható fejlődésért: klíma, sport, emberek, helyszínek és rendezvények, kommunikáció. Öt olyan terület, amely egy ilyen állandó mozgásban lévő sorozat kapcsán annak minden egyes rendezvényén előfordul. A versenyhez ugyanis szükség van megfelelő időjárási körülményekre, versenykörülményekre és versenyzőkre, továbbá fontos, hogy a rendezvényeket kísérő események is zökkenőmentesek legyenek.

Östersundi vk-verseny

Fotó: Getty Images

A hó elején eldördülő startlövést követően pedig már gyűlnek is a virtuális fák, mint ahogyan ez naprakészen következő az IBU honlapján. A kapitányok közül egyelőre az összetett világkupát legutóbb a harmadik helyen záró Franziska Preuss tűnik a legnépszerűbbnek, az ő csapata ugyanis cikkünk megjelenésének idején már több mint 5500 fát futott, gyalogolt vagy épp tekert össze. Szintén 5000 fölötti teljesítménnyel áll a Jacquelin féle társaság, míg a háromezres határt súrolva a harmadik helyen Dorothea Wierer és követőtábora áll. Az összteljesítmény azonban még a fentieknél is meggyőzőbb, kevesebb mint egy héttel a kezdeményezés elindítását követően a célkitűzés egyötöde, 20 000 fa elültetése ugyanis már eldőlt, a szükséges kilométerek ugyanis már az applikációban rögzített adatokból rendelkezésre állnak.
Hogy maguk a kapitányok sem tétlenkednek, arról Regina Oja és Sebastian Samuelsson tett tanúbizonyságot. A két biatlonos ugyanis az IBU honlapjának nyilatkozva hintette el a maga teljesítményét, ami jónéhány fa elültetéséhez járult már hozzá. Amíg az észt versenyző könnyed kocogással gyűjti a métereket, addig Samuelsson nem aprózta el, a síléceket görgőkre cserélve ugyanis 50 kilométert tett meg a minap Jesper Nelin társaságában az östersundi világkupa futamnak is otthont adó komplexum ezúttal hómentes útjain.
A regisztrációhoz szükséges applikáció valamennyi okostelefonra egyszerűen letölthető, a párlépcsős regisztrációt követően pedig már nyitva is a lehetőség, hogy mindannyian hozzátegyük a magunkét ehhez a nemes kezdeményezéshez. Faültetésre fel!
via biathlonworld.com
Biatlon
Nem jelent meg a doppingvizsgálatokon, másfél évre eltiltották a világklasszis sílövőt
17/09/2021 17:15
Biatlon
A bolond lány, aki mára kétségkívül a világ egyik legjobb biatlonosa lett
23/03/2021 18:00