Egy profi biatlonversenyen nem tartozik a gyakran látott teljesítmények közé, ha valaki egy teljes lövősorozatot elront, de az utóbbi hetekben többször is élvezkedhettek a katasztrófaturisták. A francia 

Emilien Jaquelin kétszer is elkövette

 ezt a negatív szenzációt, de a németek sem maradhattak ki a sorból. A hétvégi csehországi sprintfutamon Johannes Kühn az első álló sorozatában mindent elhibázott, aztán fel is adta a versenyt, amivel természetesen támadások kereszttüzébe került.


A németek kiváló hétvégét zártak, több mint négy év után sikerült a férfi váltójuknak nyerni, de a sikerek mellett komoly beszédtémát adott Johannes Kühn teljesítménye is. A 29 éves versenyző a sprintversenyben már a fekvő lövészetben egy hibát vétett, de az igazi katasztrófa az álló sorozat volt. Az öt hiba egy teljes kilométer plusztávot jelentett futásban, ami miatt lehetetlen lett volna bekerülni a legjobb 60 közé, így az üldözéses versenyen való indulás joga is odalett. Kühn emiatt menet közben kiszállt a versenyből. 
Biatlon
Visszaszerzi-e a koronát Johannes Bø, vagy más norvég taszíthatja le a trónról Fillon Maillet-t?
23/11/2022 - 20:27
A korábbi német klasszis Sven Fischer rögtön élesen támadta Kühnt:
"Ezek a sportolók mind példaképek, ha nem vagy sérült, akkor mindenképpen be kell fejezni a versenyt. Azzal, hogy akár tökutolsóként is, de eljutsz a célig, az élen végzőket is megtiszteled. Mindenkivel előfordulhat egy ilyen rövidzárlat, de feladni akkor sem lehet."
A női csapat vezetője, Florian Steirer már egy kicsit megértőbb volt, de így is kritizálta honfitársát:
"Nem vagyok híve annak, hogy menet közben feladjunk egy versenyt. Beszéltem vele a verseny után, de nagyon nehéz helyzetben vagyunk, nem tudjuk beleképzelni magunkat egy versenyző helyébe, aki egy ilyen drámai helyzeten megy keresztül."
Arnd Peiffer, aki harmadikként zárta a sprintet, megvédte csapattársát:
"Sehova nem vezet, hogy ezen vitatkozunk. Semmi esélye nem volt, hogy bejusson az üldözéses versenyre, szóval igazából teljesen mindegy, hogy mit csinált. Ha ő úgy érezte, hogy feladja, akkor tiszteletben kell tartanunk a döntését. Én is elszúrtam egy teljes sorozatot Oberhofban, szóval tudom, milyen nehéz helyzet ez, ő úgy érezte, hogy szeretné ezt egyedül feldolgozni és nem mindenki előtt a verseny közben. Johannes fut a legjobban az egész válogatottban, nagy szükségünk van rá. Muszáj, hogy jobb legyen a lőtéren, erre kell koncentrálnia."
A nagy hangzavarban végül maga az érintett is megszólalt, aki így nyilatkozott a versenyéről:
"Problémáim voltak a beállításokkal, minden lövésem feljebb ment, mint kellett volna. Mentálisan teljesen kimerültem a szánalmas teljesítményemtől. Dühös voltam és csalódott."
eurosport.de
Kontiolahti
A csúcsra törő Oeberg-lányok előtt a gyengélkedő norvégok nyithatják meg az utat
23/11/2022 - 09:34
Biatlon
Idén még biztosan folytatja Dorothea Wierer, de vajon kitarthat-e a hazai olimpiájáig?
17/11/2022 - 07:07