Háromszor nyert érmet olimpián, 2015-ben világbajnok lett a vegyesváltóval, mégis egy bronzérmet tart a legemlékezetesebb versenyének. 2013-ban hazai pályán Nove Mestóban felértek csapatban a dobogóra, miközben a stadionban 15.000 drukker ünnepelte őket. 8 évvel később most szintén hazai pályán futotta az utolsó versenyét Ondrej Moravec, ugyan nézők nélkül, de a családja előtt.
Moravec focival kezdte sportpályafutását, de már 9 éves korára a biatlon mellett döntött, ez pedig hamar eredményeket hozott, hiszen junior karrierje során folyamatosan gyűjtötte az érmeket a világbajnokságokon. Élete első versenye sokáig emlékezetes maradt számára, hiszen elfelejtette a tárat megtölteni, ami csak az első lövészet előtt tűnt fel neki.
Felnőtt pályafutásának az első pár éve nem volt túl eredményes, ami saját elmondása szerint elsősorban mentális okok miatt alakult így. A fordulópontot végül a 2010-es vancouveri olimpia hozta meg, ahol a sikertelen szereplés után a válogatottnál majdnem a teljes edzői stábot lecserélték. folyamatosan javuló eredmények után az igazi siker, amire mindenki felfigyelt, a 2013-as hazai rendezésű világbajnokság volt. A vegyesváltó befutóembereként 15.000 tomboló hazai drukker előtt sikerült bronzérmet szerezniük.
Kontiolahti
Svéd kézbe került a két norvég ász távollétében szabad prédává váló szezonnyitó
19 ÓRÁJA
A 2014-es szocsi olimpia igazi sikertörténet Moravec számára, hiszen végül 3 éremmel sikerült hazatérnie, Csehországban pedig soha nem látott népszerűséget ért el a sportág. A 2014/15-ös szezon pályafutása legeredményesebb idénye lett, hiszen 3 világkupa dobogó mellett Kontiolahtiban a cseh vegyesváltó világbajnok lett.
Az egyéni versenyeken ritkábban sikerült nagy eredményeket elérnie, mindössze egy világkupa futamgyőzelme van, még 2012-ből. Moravec elmondása szerint az utóbbi 3 év már egyre nehezebben ment, de nem fizikailag voltak problémái. Két gyermek édesapjaként már nem tudott 100 százalékosan odakoncentrálni a felkészülések és versenyidőszak során.
„Most jött el az idő, hogy befejezzem. Egyre nehezebb volt a biatlonra koncentrálnom, úgy éreztem itt a vége. Mostantól teljes időben apa leszek, a gyerekeim nagyon megérdemlik. A biatlon nem mindig csak a győzelmekről és az érmekről szólt, mi tényleg olyanok vagyunk, mint egy nagy család.
Most kicsit eltávolodok a sporttól, de megígérhetem, hogy nem most találkoztunk utoljára a stadionban. 2024-ben ismét Nove Mestóban lesz a világbajnokság, remélem, hogy ismét sikeresek leszünk a teli lelátók előtt.
Kontiolahti
Totógyilkos dobogó a világkupa nyitóversenyén, Johannes Bø szinte képernyőre sem került
EGY NAPJA
Kontiolahti
Svéd győzelmmel startolt az idei biatlon-világkupa
TEGNAP - 14:54