Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Grand Slam elúszott, de lehet, hogy ez teszi a legjobbat Julia Simon világbajnokságával

Nánási Antal

Frissítve 14/02/2024 - 11:43 GMT+1

Biztosan nem nyeri meg mind a négy egyéni számot a világbajnokságon Julia Simon, de paradox módon talán épp azzal tette magának a legjobbat, hogy a keddi egyéni indításos futamon beérte a bronzéremmel. Nove Mesto királynője bombaformába lendült, az eredmények mellé pedig természetszerűleg némi rá nehezedő nyomás is járt.

Lisa Vittozzi nyerte a mai 15km-es női egyéni versenyt a biatlon vb-n

Négy futam után négy éremmel áll a biatlon világbajnokságon Julia Simon, akivel óriásit változott a világ mindössze néhány hónap leforgása alatt.

Átgázolt a női mezőnyön Julia Simon a Nove Mestói biatlon világbajnokság eddigi versenyein. Az összetett világkupa-címvédő 27 esztendős francia klasszis előbb befutó-emberként segítette aranyéremhez a francia vegyesváltót a világbajnokság nyitónapján, majd két nappal később magabiztosan nyerte a sprintet.
Jó sorozatát az üldözőversenyen is folytatta, amelyet akkora fölénnyel tudott megnyerni, hogy a zárókörre fordulva gyakorlatilag minden a pálya szélén lézengő stábtaggal lepacsizott, volt ideje önfeledten rázni az öklét, majd a célba érkezésnél is majdhogynem személyesen üdvözölt minden ott helyet foglaló nézőt.
picture

Julia Simon - biatlon vb 2024

Fotó: Imago

Simon felett, látva csehországi dominanciáját, az üldözőverseny óta ott lebegett az a „veszély”, hogy teljesítheti a Grand Slamet, azaz megnyerheti mind a négy egyéni számot a világbajnokságon, olyan bravúrt elérve, ami a sportág világbajnoki történetében eddig soha senkinek sem sikerült.
A január végén befejeződött Ausztrál nyílt teniszbajnokságon a világelső Novak Djokovic a negyedik fordulóban Adrian Mannarinóval mérkőzött. A szerb játékos az első két szettet egyaránt 6-0-ra nyerte, épp ezért amikor az ellenfele a harmadik szett elején végre valahára nyert egy játékot, az ausztrál közönség úgy ünnepelte, mintha az egész versenyt megnyerte volna.
Később Djokovic kiemelte, hogy nagyon kellett neki, hogy elveszítse azt a játékot, mert egyre inkább érezte a rá nehezedő nyomást, hogy esélye van úgy mérkőzést nyerni Grand Slamen, ahogy azt korábban csak nagyon kevesen tették: egyetlen játék elvesztése nélkül.
Azzal azonban, hogy a rekord lehetősége a harmadik szett elején elszállt, megnyugodhatott mindenki (leginkább Djokovic), a szerb pedig végül 6-2-re ezt a játszmát is könnyedén behúzta, és vele együtt a mérkőzést is.
Mind Simonra, mind Djokovicra elmondható, hogy ahogy egyre közelebb kerültek egy olyan tetthez, amit azt megelőzően más még nem tudott felmutatni (vagy Djokovic esetében csak nagyon régen), egyre fokozódott a rájuk kívülről nehezedő nyomás, ezzel együtt pedig csökkent a helyzet komfortérzete. Magyarul a koncentráció jelentős részét elvihette volna az, hogy a rekordra görcsölnek, így tulajdonképpen Djokovicnak Mannarino, Simonnak pedig Lisa Vittozzi tett nagy szívességet.
picture

Janina Hettich-Walz, Lisa Vittozzi és Julia Simon a dobogón

Fotó: Imago

A keddi női 15 km-es egyéni indításos futamot ugyanis az olasz biatlonos nyerte, megelőzve a bronzérmes Simont és a kettejük közé beékelődő Janina Hettich-Walzot. Beszédes adat Simon teljesítményével kapcsolatban, hogy az első öt helyezett közül csak neki volt lövőhibája, ami az egyéni indításos futam esetében egyperces időbüntetést jelent. Mégis, az egyaránt hibátlan Vittozzi és Hettich alig szűk fél perccel tudta csak megelőzni, míg a mögötte végző két német versenyzőnek ő tudott bő fél percet adni.
Julia Simon világbajnoki bombaformája, a versenyzői kvalitásait ismerve, bőven benne volt a pakliban, mégis meglepetésként hat. Emlékezhetünk, hogy 2023 nyarán onnan indult a világkupa-címvédő felkészülése, hogy csúnya, csapaton belüli konfliktusba keveredett.
Csapattársa, Justin Braisaz-Bouchet ugyanis azzal vádolta meg, hogy a hitelkártyáját használva, az engedélye és tudta nélkül vásárolgatott az interneten, összesen mintegy 2000 euró értékben. Az ügynek kihallgatások sora, és egy rövid időtartamú őrizetbe vétel lett az eredménye, szakmailag pedig egy a társaktól külön töltött felkészülés, és ebből kifolyólag egy nagyon döcögős idénykezdet.
picture

Justin Braisaz-Bouchet

Fotó: Getty Images

Az utolsó 2023-as versenyekre azonban valami nagyon összeállt Simonnál. Lenzerheidében összejött a szezon első egyéni dobogós helyezése, amelyet már az újévben követett egy futamgyőzelem Oberhofban. Ruhpoldingban némi megtorpanás, majd Antholzban, a világbajnokság előtti utolsó versenyhétvégén következhetett a tökéletes hangolás: második hely a rövidített egyéni futamon és győzelem a tömegrajtoson.
„Nehezen indult számára az idény, de most már láthatóan az igazi arcát mutatja. Ez az igazi Julia Simon, akit tavaly is láttunk – egy valóságos mesterlövész.” – nyilatkozta vele kapcsolatban a német női válogatott edzője. Kristian Mehringer hozzátette:
„Még biztosan nem zárta le ezt a világbajnokságot, várhatunk még tőle további jó eredményeket.”
picture

Julia Simon - Nove Mesto 2024

Fotó: Imago

Simon lőtéri mutatói valóban szükségtelenné tesznek minden további kommentárt. A Nove Mestóban eddig négy verseny során leadott összesen 60 lövéséből ugyanis mindössze kettő tévesztett célt, ami az egész mezőny legkiegyensúlyozottabb lövő mutatójának számít.
Julia Simon elképesztő formajavulása a norvég férficsapatot irányító honfitársat, Siegfried Mazet-t is megszólalásra, egyben nagy dicséretre késztette:
„Juliában Martin Fourcade és Johannes Bø karaktereinek elegyét látom.
Martinben megvolt az a képesség, hogy mindent az ellenőrzése alatt tudott tartani verseny közben még akkor is, ha nagyon sokszor hagyatkozott a megérzéseire. Johannes a lőtéren viselkedik ösztönösen. Juliára mindkét jellemzés igaz.”
picture

Julia Simon - Nove Mesto 2024

Fotó: Getty Images

Julia Simon tehát eddig egyértelműen a világbajnokság királynőjének számít, (arany)érmeinek számát pedig várhatóan még tovább tudja bővíteni a hátralévő váltó-, valamint a tömegrajtos versenyen. Közben pedig egyre inkább célba veheti a címvédést a világkupában, hátránya ugyanis 57 pont a világbajnokságon pocsékul szereplő Ingrid Landmark Tandrevolddal szemben, ami a két versenyző jelenlegi formáját elnézve bőven ledolgozható. Persze, az összetett sikerért folyó harcban Simon ellenfele jelen állás szerint nem is Tandrevold, hanem inkább a Vittozzi-Braisaz-Bouchet duó lesz, ami igencsak izgalmas vk-hajrát vetít elénk.
Forrás: Eurosport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés