Erik Lesserre nem jellemző, hogy visszafogja magát, ha vissza kell szólni a kritikusainak. Az elmúlt hetekben kikelt a honfitársát, Philipp Hornt támadó kommentelőkkel szemben, illetve versenytársát, a francia 

Emilien Jacquelint

 sem kímélte. Egy hosszabb interjúban azt is elmondta, hogy nem számít arra, hogy hamarabb véget vetnének a világkupának a súlyosbodó koronavírus járvány miatt.


Európában több helyen is szigorítanak a járványügyi védekezésen, de a sporteseményeket ez nem igazán érinti. Mit gondolsz a biatlonszezont hogy befolyásolhatja a koronavírus?
Úgy tűnik, hogy minden marad a jelenlegi keretek között, de a hazai oberhofi versenyen nekem már nagyon hiányoztak a nézők. A hétköznapok viszont sokkal nyugodtabbak, kevesebb szponzori felkérést kell teljesítenünk, kimondottan élvezem ezt a részét. Kicsit olyan, mintha visszamentünk volna az időben, csak a versenyekre kell koncentrálnunk. Nem vagyok álnaív, tudom mivel jár a profi sport. A nemzetközi szövetség rengeteg áldozatot hoz azért, hogy mi versenyezni tudjunk.
Biatlon
Drasztikus változások - rotakapával forgatják fel a biatlon-világkupát
22/06/2022 12:29
Nem érzed, hogy a sportolók és mindennapi emberek között kettős mérce áll fent? Ti utazgathattok a helyszínek közt, másoknak meg otthon kell maradni és sokan a munkájukat is elvesztették.
Próbálom úgy nézni, hogy legalább a sporttal is el tudják magukat foglalni az emberek. A foci is megy tovább, a télisportokban sokkal könnyebb a távolságtartás is. Persze az interneten sokan kritizálnak minket, de ez olyan kis százaléka a nézőknek, hogy nem is kell törődni velük.
A biatlonosok is megpróbálnak valamilyen buborékot fenntartani, de a tesztelésekből látszik, hogy azért mindig vannak pozitív esetek. Te hogy látod, mennyire működik jól a jelenlegi rendszer?
A fertőzések általában akkor fordulnak elő, mikor a helyszínek közt utazgatunk, ilyenkor lehetetlen az izolációt teljesen megtartanunk, főleg most a karácsonyi szünet alatt. Kontiolahtiban kicsit megijedtünk, amikor a teljes bolgár csapatnak karanténba kellett vonulni, de azóta csak pár eset fordult elő, úgy tűnik, hogy jól működik, amit év elején kitaláltak. A nagyobb szövetségek különösen figyelnek rá, hogy betartsa mindenki a higiéniai szabályokat. A helyi hatóságokkal is folyamatos a kapcsolattartás, így szerintem nem okozhat gondot, hogy be tudjuk fejezni a szezont.
Felmerülhetett egyáltalán, hogy ne indulj el a versenyeken, hanem maradj otthon a családoddal?
Bennem nem merült fel, pedig nagyon komolyan veszem a vírust. Élsportolóként senki nem tudhatja, hogy egy fertőzés hogyan fog hatni a testére és a teljesítményére. A családomban elsősorban a gyerekek miatt kell aggódnom, nekünk is problémát okoz, hogy az iskolabezárások alatt ki vigyázzon rájuk.
A német birkózó, Frank Stäbler októberben kapta el a koronavírust, de még mindig nem érzi magát jó állapotban, sportolóként aggódsz a fertőzés lehetséges hosszú távú hatásai miatt?
Muszáj ezeket elfelejtenünk, csak arra tudunk figyelni, hogy betartsuk az előírásokat és ezzel a minimálisra csökkentsük a kockázatokat. Szerencsére a mi csapatunkban, aki elkapta is megúszta szinte tünetek nélkül. Philipp Horn betegedett meg, azóta is folyamatosan kell orvosi vizsgálatokra járnia, de eddig úgy tűnik, hogy minden rendben van vele.
Milyen Németországban a hangulat? Találkoztál már vírustagadókkal?
Na igen, szerintem mindenki folytatott már az ismerőseivel nagyon furcsa beszélgetéseket. Mindig próbálok észérvekkel vitatkozni, de nagyon nehéz. Kíváncsiságból még Telegramra is regisztráltam, hogy a konteókról tudjak olvasgatni. Szórakoztató volt, de ha komolyan belegondolunk, nagyon is ijesztő a helyzet.
1077 nap után került újra dobogóra a német sílövő | Eurosport
Bő egy hete Erik Lesser még azért küzdött, hogy beférjen a német csapatba Kontiolahtiban. Végül ott, ahol 2015-ben kétszer is világbajnok lett újra villantott. Majdnem 3 év után végre újra összejött egy dobogós hely. Erik Lessert sokan leírták a tavalyi szezonja után.
Az oberhofi váltó után nyilvánosan akadtál ki a csapattársadat érő kritikákra. Elmondásod szerint semmi szükségetek nincs a „kanapéedzőkre”. Követed rendszeresen az internetes reakciókat?
Egy-egy rosszabb verseny után szeretem így szórakoztatni magam, találok sok vicces kommentet. Mindig az az érzésem, hogy az emberek csak ülnek a TV előtt és az első ostoba gondolatukat rögtön le is írják, mielőtt még gondolkoznának. Általában csak röhögök rajtuk, de azon nagyon kiakadtam, hogy Philipp Horn miket kapott. Az a szintű tiszteletlenség és megaláztatás túl sok volt már nekem is. Nem volt jó versenyünk, de ez bárkivel előfordulhat.
Keményebb lett a hangvétel, most, hogy csak virtuálisan tudják kiadni a frusztrációikat és nem a nézőtérről?
Egyetértek, ilyen beszólásokat nem kapnánk versenyek közben a nézőktől. A hangvétel egyre durvább a virtuális térben, de ez nem csak a sportra igaz. Az emberek egyre inkább fekete-fehérben látják a világot, ha valaki mélyebb gondolatot próbál megfogalmazni, rögtön belekötnek. Nem tudom miért lehet, talán egy szociológus vagy pszichológus találna rá magyarázatot.
Térjünk vissza a biatlonra, mennyire vagy elégedett az éveddel? Egyáltalán ilyen káoszban meg lehet fogalmazni konkrét elvárásokat?
Persze, szeretnék az összetettben a legjobb tízben végezni. Nem dobogós helyekben gondolkodok, persze azért ott állni mindig jó érzés. A mi sportágunkban nagyon sok minden tud befolyásolni egy versenyt, ezért muszáj mindig azt néznünk, hogy kihoztuk-e magunkból a legjobbat. Ha úgy érzem igen, akkor már elégedett vagyok.
Mennyire hiányoznak a nézők a versenyekről?
Alapvetően magamnak való srác vagyok, úgyhogy nekem kevésbé. Oberhof azért nagyon kemény volt üres lelátók előtt. Sokszor van, hogy hülyeséget csinálnak, biztos jót akarnak, de néha megzavarnak. Oberhofban viszont nem ment túl jól nekem, haladtam a 14. helyen és azon gondolkodtam, hogy mi értelme az egésznek? Nehéz volt felpörgetnem maga, ott biztos sokat tudtak volna segíteni a hazai drukkerek.
Korábban már elmondtad, hogy a visszavonulásod után szeretnél edzőként dolgozni. Mik a terveid az utolsó versenyéveidre?
Szeretnék eljutni Pekingbe az olimpiára. 2018-ban nagyon közel voltam az aranyhoz, úgyhogy remélem a váltóval ott lehetünk az élen. Tudom, hogy az előbb azt mondtam nem az érem a lényeg, de az olimpia azért más. Ha ott lehetek, akkor mindenképpen szeretnék éremmel hazatérni.
web.de
Biatlon
Rendesen kiosztotta a Fourcade-okat az ukrán seregben harcoló világbajnok biatlonos
04/04/2022 11:38
Biatlon
Akár újabb klasszikus rivalizálásba futhat bele Johannes Bø
24/03/2022 17:41