Egy betegség sohasem jön jókor, pláne nem akkor, ha éppen a nyári alapozás időszakát húzza keresztbe. Ennek igazságával idén nyáron a franciák olimpiai és világbajnok sílövője, Martin Fourcade ismerkedhet majd alaposabban, aki a L'Equipe értesülései szerint mononukleózissal szenved. Az alattomos, a szervezetet jelentősen legyengítő betegség miatt az orvosok a tréningek szüneteltetését írták elő számára, de kérdés, hogy meddig. Hasonló betegséggel többen is szenvedtek már a sportvilágban (minket sajnos Szávay Ágnes miatt érintett annak idején kellemetlenül a dolog, de például az amerikai teniszező Christina McHale pályafutását is hátráltatta, a horvát teniszező, Mario Ancic pedig alig 26 évesen éppen emiatt vonult vissza), és az általános tapasztalat szerint a kór jelentősen visszavetheti az érintettet.
A hírek szerint Fourcade a nyári felkészülési időszakban végig fáradékonynak érezte magát (fő riválisaival ellentétben ezért nem is indult el a rangos Blink fesztiválon) és ezért kérte a tüzetesebb orvosi kivizsgálást, amely végül ezt a szomorú eredményt hozta. "Jelenleg Martin nem tud intenzív edzéseket végezni. A fertőzés drámaian átalakította a nyári felkészülését, jó néhány héten keresztül nem fog tudni edzeni" - áll a kedden publikált hivatalos közleményben.
A
mononukleózis
t a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr vírus váltja ki. A kórokozó hatására a vérben felszaporodnak az egymagvú limfociták és a monociták. A vérkép mikroszkópos vizsgálatakor feltűnő ezek túlsúlya a több sejtmaggal bíró granulocitákhoz képest: innen ered a betegség latin elnevezése, a mononucleosis infectiosa vagy fertőző mononucleosis (mono: egy, nucleus: sejtmag). Magyarul fertőző mirigylázként is emlegetik a betegséget, felfedezője nyomán pedig
Pfeiffer-féle mirigyláz
nak is nevezik. A köznyelv találóan a
csókolózási betegség
elnevezést ragasztotta rá, mivel nyál útján terjed. (Természetesen nemcsak csókolózással, hanem például közös pohárhasználattal vagy cigaretta közös szívása nyomán is terjedhet.) Forrás:
egeszsegtukor.hu
Biatlon
Pár nap alatt berobbant a biatlonosok klíma-kihívása
06/05/2021 20:43
A 26 esztendős Fourcade még tavasszal jelentette be, hogy a 2014/15-ös évadban nem csak biatlonban szeretne versenyezni, de tervei között a faluni északi-sí világbajnokság is szerepelt, ahol a sífutók között is megméretné magát. Egyelőre még áll ez a terv, de kérdés, hogy az immunrendszert legyengítő mononukleózis mennyire veti majd őt vissza, elsősorban a fizikai állapotát illetően. Az mindenesetre aggasztó, hogy a hír hallatán a fogadóirodák egységesen "lekapták" Fourcade nevét a 2014/15-ös szezonra vonatkozó "étlapjukról"...
Biatlon
A bolond lány, aki mára kétségkívül a világ egyik legjobb biatlonosa lett
23/03/2021 18:00
Biatlon
A futamgyőzelem mellé szakági világkupát is hozott az őrült ámokfutás a norvég biatlonos számára
23/03/2021 09:37