Nem kellett sokat várni a pokljukai biatlon világbajnokság első meglepetés eredményére, a pénteki férfi sprintversenyt ugyanis a svéd Martin Ponsiluoma nyerte. A futásban már eddig is a nagyok között számon tartott östersundi versenyző ezúttal a lövészetét is össze tudta rakni, megszerezve ezzel élete első egyéni világkupa futamgyőzelmét, ami rögtön világbajnoki címet is jelentett neki.


Az már az idény elején is látszott, hogy a svéd válogatott felkészülésének megtervezésénél valamit nagyon eltalálhatott a szakvezetés, hiszen a Hanna Oeberg vezette női szakág tulajdonképpen hagyományos eredményessége mellé a férfiak is elkezdték szállítani a dobogós helyezéseket, Sebastian Samuelsson például versenyt is nyert. Martin Ponsiluoma eddig azonban leginkább kétarcúságával hívta fel magára a figyelmet, hiszen rendre remek futóidővel száguldott keresztül a pályán, a lőtéren azonban általában képtelen volt koncentrálni, így rendszerint ellőtte magát. Finoman szólva sem lehetett favoritként kezelni egyetlen egyéni szám kapcsán sem, mi magunk is inkább a váltóversenyre prognosztizáltuk a svéd férfi válogatott éremesélyeit.
A világbajnokság azonban éppen attól különleges, hogy a felfokozott körítés sokszor kihozza a kiugró eredmény(eke)t olyan versenyzőkből is, akik addig nem különösebben villogtak. Emlékezetes, ahogyan egy évvel ezelőtt Antholz-ban Susan Dunklee óriásit futva zuhant be a női sprintverseny céljába, amivel az élete eredményének számító ezüstérmet szerezte meg Marte Olsbu Roiseland mögött. Ponsiluoma sikere, ha ő maga nem is számított akkora outsidernek, mint az amerikai hölgy, nagyjából ugyanezt a kategóriát képviseli Pokljukában. A huszonöt éves östersundi sportoló sikere ráadásul egy irgalmatlanul hosszú svéd sorozat végére tesz pontot, a legutóbbi svéd férfi egyéni számban megszerzett világbajnoki címig ugyanis egészen 1958-ig, Adolf Wiklund 20 km-en szerzett győzelméig kell visszalapoznunk a krónikákban.
Biatlon
Visszaszerzi-e a koronát Johannes Bø, vagy más norvég taszíthatja le a trónról Fillon Maillet-t?
23/11/2022 - 20:27

033_6461025_60269c4ac9808.jpg

Fotó: Eurosport

Az pedig már csak hab a tortán, hogy Ponsiluoma teljesen indirekt módon, mondhatni egy véletlen folytán került a biatlon sport közelébe. Habár a Ponsiluoma családban nem idegen a versenysport, hiszen az egyébként finn születésű édesapa, Jyrki sífutóként olimpiai nyolcadik helyig vitte 1992-ben, fiát egy teljesen hétköznapi eset terelte a biatlon felé. A kis Martin ugyanis nem különösebben forszírozta a sífutást, az évek során belekóstolt a labdarúgásba, a teniszbe, a floorballba és a judoba is, mígnem aztán édesanyja, Elisabeth Göransson, 2004-ben talán a reggeli kávé kortyolgatása közben meglátott egy hirdetést az egyik helyi lapban. A hirdetés feladója az östersundi biatlon klub volt, a tárgya pedig egy felvételi felhívás.
“Elisabeth meglátott egy hirdetést, az alapján mentünk el a felvételire. Így kezdődött minden, egy újsághirdetés alapján kezdett Martin biatlonozni.” – avatott be a sportágválasztás hátterébe a friss világbajnok édesapja. A többi már, ahogy mondani szokás, innentől mintha csak meg lett volna írva. Ponsiluoma lelkes tagja lett szülővárosa biatlon klubjának, édesapja pedig folyamatosan ellátta a futást illető tanácsaival. Nem meglepő tehát, hogy éppen a futóteljesítménye az, ami már eddig is kiemelte versenytársai közül. Nem csoda, hogy a győzelem mámorában, örömkönnyeit is törölgetve, világbajnoki címét többek között édesapjának is ajánlotta, aki a vírushelyzet miatti korlátozások miatt nem lehetett ott fia mellett a történelmi pillanatban.

000_92U78N.jpg

Fotó: Eurosport

A sprint világbajnoki cím kulcsa a hibátlan lövészet volt, amelyet a 2020/2021-es világkupa szezon során mindössze másodszor sikerült Ponsiluomának összehoznia. A tanítványa teljesítményét a lőtér mögül figyelő svéd lövőedző, Jean Marc Chabloz így emlékezik vissza Ponsiluoma tíz találatára:
“Ahogy megérkezett a lőtérre, rögtön láttam, hogy kikapcsolta a külvilágot, csakis a saját buborékjában van. Máskor időnként hátrapillant rám két lövés között, most azonban végig csak a célra figyelt. Mondtam is ekkor az edzőkollégáknak, hogy ha most fogadnom kellene, akkor Martinra tennék. Ha fogadtam volna, csinos kis összeget nyertem volna, az biztos.”
A fogadás elmaradt, a győzelem viszont nem, svéd aranyéremmel indult tehát a biatlon világbajnokság férfi versenyeinek sora. A vasárnapi üldözőversenyben született francia címvédés után pedig cikkünk megjelenésének pillanatában úgy állunk, hogy a többek között az összetett vk-címvédő Johannes Boe-t, valamint az idény felfedezettjét, Sturla Holm Laegreidet felvonultató norvég férfi csapat egyelőre aranyérem nélkül áll. A világbajnokságból bőséggel van még hátra versenyszám, így a norvég válogatottnak is lesz még esélye, hogy megkezdje a felzárkózást az eddig hibátlan női szakág mellé.
A világbajnokság további programja:
2020.02.16 (kedd) – 12:00, Eurosport 1 – női 15 km-es egyéni indításos futam
2020.02.17 (szerda) – 14:15, Eurosport 1 – férfi 20 km-es egyéni indításos futam
2020.02.18 (csütörtök) – 15:00, Eurosport 1 – vegyespáros
2020.02.20 (szombat) – 11:45, Eurosport 2 – női 4x6 km-es váltó
2020.02.20 (szombat) – 14:50, Eurosport 1 – férfi 4x7,5 km-es váltó
2020.02.21 (vasárnap) – 12:20, Eurosport 2 – női 12,5 km-es tömegrajtos futam
2020.02.21 (vasárnap) – 14:50, Eurosport 1 – férfi 15 km-es tömegrajtos futam
via Pokljuka 2021
Kontiolahti
A csúcsra törő Oeberg-lányok előtt a gyengélkedő norvégok nyithatják meg az utat
23/11/2022 - 09:34
Biatlon
Idén még biztosan folytatja Dorothea Wierer, de vajon kitarthat-e a hazai olimpiájáig?
17/11/2022 - 07:07