A biatlon elmúlt szezonja is a norvég versenyzők dominanciájáról szól. A lövőteljesítményük ugyan néha az elvárt szint alatt marad, de a sífutásban mindig a legjobbak között vannak. A versenyzők nem egyszer a verseny utáni hivatalos nyilatkozataikban meg is köszönték, hogy ilyen jó léceken mehetnek. A norvég válogatott waxmestere és csapata annyira komolyan veszi a munkáját, hogy gyakorlatilag több időt töltenek a versenyhétvégéken a pályán, mint a versenyzők. A saját maguk által megszerzett tapasztalat pedig szó szerint aranyat ér.


A waxmester Tobias Dahl Fenre korábban maga is sífutó volt, de korán abbahagyta az aktív pályafutását. Saját elmondása szerint ezután olyan évek jöttek, amik sok utazást és kolbászevést tartogattak. Két évvel ezelőtt elért egy olyan pontra, ami már nem tetszett neki:
"Folyamatosan vezettem és kolbászt ettem. Kezdtem belekerülni egy ördögi körbe, ami már rossz hatással volt a fizikai állapotomra és az egészségemre. Nem voltam annyira rossz formában, de kezdtem elég naggyá válni."
Kontiolahti
Svéd győzelmmel startolt az idei biatlon-világkupa
13 ÓRÁJA
Néhány évvel ezelőtt kezdett el a sílécek waxolásával foglalkozni és ezzel egyidőben rájött, hogy muszáj neki is formába lendülnie. Kezdésnek vett otthonra egy futópadot és azon kezdett edzeni. A kezdeti lépések után mára már tapasztalt teljesítménytúrázó és ultrafutó lett belőle:
"Nagyon menő és kicsit meglepő is, korábban ugyanis soha nem futottam. Csak azért kezdtem el, hogy meglegyen a kondim a sífutó lécek teszteléséhez, de manapság ez az egyik hobbim."
Hobbinál akár sokkal többnek is nevezhetnénk, hiszen Fenre 2020-ban egy kivételével minden hosszú távú versenyt megnyert, amin elindult Norvégiában. A Rondane 100 nevű, 86 kilométeres versenyt másfél óra előnnyel húzta be. Az egész évben végl több, mint 5000 kilométert futott, de ugyanennyit megtett síléceken is. A napi rutinja szerint 14-14 kilométert darál le. Az ilyen gyalogkakukkok számára különösen nehéz lehetett az év eleje, amikor egy pozitív koronavírus teszt miatt 10 napot a szállodai szobájába zárva kellett eltöltenie Oberhofban. Természetesen ezt az időt sem töltötte tétlenül, ugrálásokkal, gyaloglással és erősítő gyakorlatokkal tartotta magát formában, volt olyan nap, ahol 20.000 lépést is megtett. Marte Olsbu Roeiseland így írta le csapattársát:
"Teljesen őrült, kicsit olyan, mint Ole Einar Bjoerndalen, sosem bír nyugton maradni. Lenyűgöző és egyszerre ijesztő, amit művel."
Ferne megszállottsága az egész szakmai stábra kihatott:
"Az egész waxcsapat együtt edz a versenyhétvégén, nagyon élvezzük. Ez a stratégiánk része is, hiszen így tudjuk begyűjteni a legtöbb adatot, ha saját magunk tesztelünk."
Espen Mikkelsen négy évig waxolt a válogatott mellett és hangsúlyozta, hogy a stábtagoknál is mennyire fontos, hogy jó formában legyenek:
"Korábban nem volt ennyire kimagasló formában, látszik, hogy jó hatással van a kollégáira is. Fontos, hogy odafigyeljenek magukra, nem lehetnek ők sem betegek a szezonban. Manapság már néha elgondolkodok rajta, hogy ők vannak jobb formában, vagy a versenyzők."
Johannes Dale is kifejezte csodálatát a waxmesterek felé:
"Szerintem ADHD-sok. Reggel futni mennek, aztán vagy negyven kilométert síelnek, este levezetésként aztán megint futnak.  Teljes őrület, mondjuk úgy finoman, hogy én nem lennék erre képes."
Az elmúlt bő két évtizedben a sportolókat körülvevő szakmai stáb látványos fejlődésen ment keresztül, ez alól a waxolócsapat sem kivétel. Ivar Ulekleiv 1994-ben kezdett el a norvég válogatott mellett dolgozni. Szerinte már korábban is jellemző volt, hogy a waxmesterek sokat síeltek, hogy maguk teszteljék a léceket, de manapság egyre többen foglalkoznak a felszereléssel. A norvég csapatban 8 waxmester dolgozik a világkupa versenyeken, akik saját kamionnal utaznak helyszínről helyszínre.
"Régebben próbáltak minél több időt eltölteni a lécek mellett, de manapság már kevés olyan nap van, amikor nem mennek 40-50 kilométert. Igazán különleges, hogy nálunk mindenki ilyen sokat tölt kint a pályán, nem hiszem, hogy véletlen lenne, hogy ilyen jók a léveink. A versenyek 90 százalékán mi futunk a legjobban, nagyon sokat köszönhetünk Tobiasnak és a csapatának."
nrk.no
Biatlon
Visszaszerzi-e a koronát Johannes Bø, vagy más norvég taszíthatja le a trónról Fillon Maillet-t?
23/11/2022 - 20:27
Kontiolahti
A csúcsra törő Oeberg-lányok előtt a gyengélkedő norvégok nyithatják meg az utat
23/11/2022 - 09:34