A Nemzetközi Biatlon-szövetség (IBU) arról tájékoztatott, hogy az Ázsiai Játékok aranyérmesei Olga Poltoranina és Yan Savitsky, és két téli Universiade győztes, Galina Vishnevskaya és Alina Raikova is érintett a legfrissebb dopping ügyben.
Rajtuk kívül még Anton Pantov, Darya Klimina, Maxim Braun, Anna Kistanova és Vassiliy Potkorytov neve merült fel. Ha és amennyiben a vádak beigazolódnak, Kazahsztán teljes sportági élete megbénulhat, s rövid távon aligha kecmeregnek ki a gödörből.
A történet valamikor márciusban kezdődött, amikor a csapat orvosánál, Khossilbek Tagayevnél tiltott szereket (prednisolont) találtak a hotel szobájában az olasz rendőrök, és előállították. Állítólag az olasz rendőrség már januárban figyelte az Antholz-i világkupa-héten a kazah csapatot, hiszen Hochfilzenben tíz versenyzőjüket vizsgáltak gyanús körülmények között, igaz akkor mindannyian negatív mintát adtak.
Olympic Games
Elvéttek az orosz váltó hazai olimpián szerzett ezüstérmét
13/10/2021 13:27
https://i.eurosport.com/2018/04/16/2314852.jpg
Egyes hírforrások szerint a gyanú árnyéka egy benzinkúton vetült a kazahokra, amikor egy helyi lakos bejelentést tett, miszerint különböző dobozokat cserélgettek a minibuszaikban a csapattagok. A rendőrség lefoglalta a dobozokat, amelyekben eldobható szereket találtak: úgymint fecskendőket és ampullákat. Az IBU újdonsült elnöke még szeptemberben találkozott a WADA embereivel, hogy tájékozódjon az esetről. Egyelőre nem tudni hova fajul az ügy, de egy héttel a világkupa rajtja előtt, hatalmas csapás ez – nem csupán a kazah biatlonra, hanem – az egész sportágra.
(Vörös Csaba)
Biatlon
Nem jelent meg a doppingvizsgálatokon, másfél évre eltiltották a világklasszis sílövőt
17/09/2021 17:15
Biatlon
Pár nap alatt berobbant a biatlonosok klíma-kihívása
06/05/2021 20:43