A türelem diadalaként jellemezte a francia szaksajtó Simon Desthieux sprintgyőzelmét a biatlon világkupa soron következő állomásán, a csehországi Nove Mestóban. A harmincadik életévében járó francia sportember a váltó tagjaként számos nagy eredményhez járult már hozzá, az egyéni siker azonban eddig még elkerülte.


Két versenyhétvégével a 2020/2021-es biatlon világkupa szezon vége előtt az már biztosan kijelenthető, hogy az IBU szakértőinek igencsak nehéz dolga lesz, amikor megpróbálják megnevezni az idény feldezettjét. Régóta nem látott mennyiségben jelentkeztek ugyanis az első győzelmüket szállító versenyzők, akikben az is közös, hogy sikerük egyáltalán nem tűnik egyszeri, kiugró eredménynek, a mérföldkőnek számító futamgyőzelemmel ugyanis sokkal inkább a közvetlen élmezőnybe váltották meg bérletüket. A jelenleg is zajló idényben szerezte meg első egyéni világkupa-győzelmét Dzinara Alimbekava, Lisa Theresa Hauser, Sturla Holm Laegreid, Johannes Dale, Sebastian Samuelsson vagy épp Martin Ponsiluoma is. Hozzájuk csatlakozott a világbajnokságot követő első sprintversenyt behúzó Simon Desthieux, akiről talán a türelem szobrát is megmintázhatná egy arra alkalmas szakember. A francia sportoló ugyanis, aki a szlovéniai világbajnokságon egy ezüstéremmel már jelezte, hogy bőven van keresnivalója manapság a sprintversenyeken, 242. világkupa futamán szerezte meg első egyéni győzelmét. A fent megnevezett versenyzők közül is jónéhányan teljesítettek ötven vagy akár száz futamot is, mire felértek a csúcsra, Desthieux kitartásával azonban közülük csak Lisa Hauser vetekedhet, aki szintén túl a kétszázadik vk-startján tudott először a dobogó tetejére állni.

000_94F37C.jpg

Fotó: Eurosport

Antholz
Hibátlan lövéssel meglepetés győzelem Antholzban
15 ÓRÁJA
„Nagyszerű érzés most győztesként itt ülni, hiszen hosszú ideje versenyzem már és jópárszor voltam közel a sikerhez. Most végre sikerült.” – osztotta meg gondolatait első, futamgyőztesként adott interjúja során Simon Desthieux. A francia versenyző, a szintén a dobogón végző Sebastian Samuelsson-hoz és Arnd Peifferhez hasonlóan, hibátlanul lőtt, a lőtéren tanúsított hatékonyság és pontosság mellé pedig elképesztő futóteljesítményt tudott párosítani. Érdekesség, hogy Desthieux-nek a szezon során mindössze második alkalommal sikerült valamennyi táblát leszednie aktuális versenyszámában ─ a nove mestói győzelmet megelőző eset a pokljukai világbajnoki sprintversenyhez köthető, ahol a francia ezüstérmet szerzett.
A 10 km-es távot három kör alatt teljesítette a mezőny, Simon Desthieux futóteljesítménye pedig abszolút egyenes arányosságot mutat a lőtéren produkált eredménnyel. Amíg ugyanis az első kört követően a francia versenyző a kilencedik futóidővel állt, az első hibátlan sorozatot követően a második körben ő volt a legjobb, az újabb hibátlan lövészet után pedig az utolsó körben csak a futásban tulajdonképpen külön dimenziót képviselő Johannes Boe tudta megelőzni. A hatékony lövészet tehát nemhogy elbizonytalanította volna, vagy netalán túlzott nyomásként nehezedett volna a vállára, éppen ellenkezőleg, felszabadította és élete eredményére sarkallta.

000_9392LV.jpg

Fotó: Eurosport

Az első világkupa-győzelmét hozó sprintverseny emelkedő tendenciát mutató teljesítménye mintha csak mini lenyomata lenne Desthieux eddigi szezonjának. A francia versenyző ugyanis igencsak visszafogottan kezdte az idényt, az első egyéni TOP 10-es eredményre egészen az ötödik versenyhétvégén rendezett oberhofi sprintig kellett várnia, onnantól azonban tulajdonképpen állandósította helyét az élmezőnyben. A stabilizálást pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a pokljukai ezüst, és legfőképpen a csehországi aranyérem. A szombati futamot követő sajtótájékoztatón arról is faggatták az újdonsült győztest, hogy ez a külső szemmel figyelve fokozatos formába lendülés mennyire volt tudatos taktika a részéről.
„Nem így terveztem, egyszerűen így alakult. Nem voltam túl jó állapotban decemberben, januárra ez már egy kicsit javult. Mindig, minden versenyen arra törekszem, hogy jobb legyek, mint előző alkalommal, és óriási örömmel tölt el, hogy két olyan eredményt is el tudtam mostanában érni, ami azelőtt még nem sikerült. A világbajnoki érem és a világkupa-győzelem miatt nagyon-nagyon boldog vagyok.”
Az összetettben egyelőre tizenkettedik, a sprint-, valamint az üldözéses szakágban viszont egyaránt TOP 10-es helyen álló Desthieux számára az előttünk álló héten máris jön a folytatás, a mezőny ugyanis újabb futamokat teljesít Nove Mestóban. A versenynaptár mintha csak a francia biatlonos kezére játszana, a férfiak ugyanis a sprinttel kezdenek március 11-én, Desthieux-nek így jóformán ideje sincs kiesni az utóbbi időben igencsak hatékony ritmusából. A hölgyek számára március 12-én rendezik a sprintversenyt, amelyet másnap mindkét nem képviselői számára az üldözőversenyek követnek. A nove mestói hétvége zárónapján, március 14-én rendezik meg a vegyespáros, valamint a vegyesváltó futamokat. A hétvége valamennyi futamát szokás szerint élőben közvetítjük az Eurosporton.
via ski-nordique.net
Ruhpolding
Szabálymódosítást követelnek a norvégok a férfiváltó eltévedt lövéseit követően
17 ÓRÁJA
Ruhpolding
Litvánia tragikus évfordulóján írt kis híján sporttörténelmet hazájának a sífutóból vált biatlonos
TEGNAP 07:18