Getty Images

Fourcade viheti a francia zászlót

Fourcade viheti a francia zászlót
By Eurosport

The 12/10/2017 at 11:40Updated The 12/10/2017 at 12:13

Nagy megtiszteltetésként éli meg a kétszeres olimpiai bajnok biatlonos, hogy őt szemelték ki erre a feladatra.

A 2018-as téli olimpiai játékok megnyitó ünnepségén, Martin Fourcade viszi Franciaország zászlaját. Fourcade örömmel fogadta el a felkérést, mint mondta: „Megtisztelő feladatot kaptam, amit készséggel vállalok. Jövő év február 9-én, pénteken rendezik az ünnepséget a Pjongcsangi Olimpiai Stadionban. A hamarosan rajtoló világkupa az olimpia jegyében zajlik majd, s Fourcade állítása szerint, hatalmas lökést ad neki a felkészülésben, hogy ennyire számítanak rá a hazájában. Elmondta, büszkeséggel tölti el a lehetőség. „Szerintem az érzelmi töltet akkor következik be – vélekedett Fourcade –, amikor belépek a stadion kapuján. Nagyon boldog vagyok, hogy a csapattársak engem találtak méltónak erre a feladatra, és úgy érzik, megérdemlem, hogy Franciaország csapatkapitánya legyek."

Fourcade führt Frankreich als Fahnenträger in die Spiele

Fourcade führt Frankreich als Fahnenträger in die SpieleSID

Martin Fourcade számára ez lesz a harmadik olimpia. Vancouverben ezüstérmes lett a tömegrajtos versenyszámban, míg Szocsiban nyert az egyéniben és az üldözésesben, valamint ismét második lett a tömegrajtosban. Az elmúlt három évben szerzett hat világbajnoki címet, és mindegyik világkupát bezsebelte. Tavaly Európa hetedik legjobb sportolójának választották meg, s az első számú téli sportolónak.

Hírügynökségi kérdésre Fourcade elmondta, hogy komolyan készül az előtte álló feladatokra, nem ült rá a babérokra. „A célom a világkupa-cím, és újra olimpiai bajnok akarok lenni". Ugyanakkor hozzátette: „Ha ezt sikerülne ismételten elérnem, esetleg többet is álmodhatnék". A franciák csillaga még nincs harmincesztendős, de máris Ole Einar Björndalen mellett a valaha volt legsikeresebb biatlonos. Mérlege egészen patinás: hatvanhárom egyéni világkupa-futamgyőzelem, és hat összetett cím.

(Vörös Csaba)

Fourcade - L'actu sur un plateau du 5 octobre 2017

Fourcade - L'actu sur un plateau du 5 octobre 2017Getty Images