A cím hűen árulkodik arról, milyen dominanciával rendelkezett Martin Forucade az utóbbi években a férfi sílövőknél, és hogy trónjáról tulajdonképpen csak a fiatal norvég, Johannes Boe taszíthatja le a francia klasszist. A hölgyeknél viszont akár hat-nyolc versenyző is harcba szállhat az összetett világkupáért.
Végre a biatlon szerelmesei is felocsúdhatnak ,,nyári” álmukból, ugyanis vasárnap több mint nyolc hónapot követően újra lécet, botot és puskát ragadnak a világ legjobb biatlonosai versenykörülmények között is. Ugyan Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen, Darya Domracheva, Marin Dorin-Habert és Gabriela Koukalova nélkül, de továbbra is Martin Fourcade-dal, a Boe-tesókkal, Kaisa Mäkäräinennel, Anastasiya Kuzminával és Laura Dahlmeierrel (igaz, legutóbbival csak később) vágunk neki a 2018/2019-es idénynek. A szezonnyitó helyszín ezúttal nem Östersundban, hanem a szlovéniai Pokljukában lesz, ugyanis a svéd városban majd világbajnokságot rendeznek márciusban. Egyébként a 10 állomásból álló világkupa-sorozatba visszatért helyszínként Pokljuka mellett a csehországi Nove Mesto és a kanadai Canmore, valamint félig-meddig új fordulót is köszönthetünk a 2002-es téli olimpia házigazdája, Salt Lake City személyében. Ezúttal pedig a legendás Holmenkollenen (Oslo) rendezik a világkupa-döntőt.
https://i.eurosport.com/2018/02/18/2274355.jpg
Olympic Games
Elvéttek az orosz váltó hazai olimpián szerzett ezüstérmét
13/10/2021 13:27
2011 után lelopja-e valaki a koronát Fourcade fejéről?
Az említett év óta ugyanis a 30 éves francia egy szezon végén sem talált legyőzőre. Ráadásul idényről-idényre jobban teljesít, ami tavaly betudható volt annak is, hogy talán először került komoly teszt alá Johannes Thingnes Boe által. A norvégok új sztárja sokáig tartotta a lépést Fourcade-dal, és ami újdonság volt a korábbi évekhez képest, hogy nem Martin volt a leggyorsabb a pályán. Viszont Fourcade talán 2017/2018-ban produkálta a legjobb lövőteljesítményét, ami szintén nagyban hozzásegítette ahhoz, hogy a phjongcshangi téli olimpián három aranyérmet szerezzen, és ezzel a legeredményesebb francia olimpiai bajnok legyen, valamint hogy elhódítsa hetedik nagy kristálygömbjét az összetett világkupa-győzelemért, mellyel megdöntötte a legendás Ole Einar Björndalen rekordját.
https://i.eurosport.com/2018/12/02/2474125.jpg
Szóval legutóbb nagy történelmi tetteket hajtott végre Fourcade, de szinte biztosak lehetünk benne, hogy az étvágya ezen a télen sem csillapodik. A rekordok terén még mindig ott van Björndalen 95 vk-versenygyőzelme, melytől 21-re van Fourcade. A francia tavaly kilenc elsőséget zsebelt be, szóval ha még legalább három szezonig tudja tartani kivételes formáját, akkor e tekintetben is a visszavonuló norvég elé kerülhet. Mindemellett ott van az olimpiai összevetés is, melyben Fourcade három arannyal van Björndalen mögött. A 2022-es pekingi játékokon Fourcade 33 esztendős lesz, és megismételni dél-koreai teljesítményét nem lesz könnyű feladat. De ha valaki képes lehet rá, akkor az pont ő.
Ahogy ha valaki képes lehet keresztbe tenni a jelenkor biatlonkirály terveinek az elkövetkezendő években, akkor az Johannes Boe. Ez az első szezon, melynek úgy vághatunk neki, hogy Fourcade-nak igazi kihívója lehet. A fiatalabbik Boe a múlt idényben csak eggyel kevesebb versenyen aratott diadalt, mint riválisa, és a dobogós helyezéseket is szépen gyűjtögette (persze ebben volt talán a leghihetetlenebb Fourcade, aki a 22 egyéni versenyből csupán két alkalommal nem végzett az első három hely valamelyikén). Ő volt az előző tél leggyorsabbja a havon, a céltáblánál pedig különösen az álló testhelyzetű lövészetei voltak pörgősek és pontosak. Azonban az egész szezont még sem bírta ki fantasztikus formája, és talán pont az olimpia volt az, ahol kiürült a tank Boe-nél. Ugyan megszerezte a 20 kilométeres egyéni indításos futamban első ötkarikás bajnoki címét, a többi egyéni számban nem hozta a tőle megszokott szintet sem futásban, sem lövészetben. Az idény hátralévő részében is az eluralkodó kimerültséget lehetett látni a norvég titánon, aki továbbra is a mezőny egyik legfiatalabbja, hiszen még mindig csak 25 éves. Johannes egyébként a nyáron megházasodott, viszont nem ez hátráltatta a felkészülését, hanem egy rosszkor jött megbetegedés, mely kérdésessé teszi a formáját. Márpedig ha Boe le akarja győzni Martin Fourcade-ot az összetett vk-ért, akkor már a szezon elején harcra késznek kell lennie, nem hullajthat értékes pontokat.
https://i.eurosport.com/2018/03/07/2288119.jpg
Persze továbbra is ott vannak azok a férfi versenyzők, akik egy-egy verseny erejére elkaphatják Fourcade-ot, de hosszútávon szinte esélyük sincs vele szemben. Érdemes azért odafigyelni a többi norvégra, akik továbbra is erős, tapasztalt csapattal rendelkeznek. Björndalen és Svendsen kiválásával az idősebbik Boe, Tarjei ha nem is a válogatott rangidőse lett (az Henrik L’Abée Lund a maga 32 évével), de ő náluk a legtöbb rutinnal rendelkező biatlonos. A jelenlegi mezőnyben ő az egyetlen, aki Fourcade-on kívül rendelkezik összetett világkupa-győzelemmel (2010/2011-ből). Tavaly pedig újra megcsillantotta párszor csúcsformáját, melynek köszönhetően majdnem öt év elteltével újra egyéni versenyen tudott győzedelmeskedni. Aminek viszont igazán örülhetett Tarjei Boe a legutóbbi idényből, hogy sem a felkészülését, sem a versenyein nem hátráltatta semmilyen betegség vagy sérülés, ami a korábbi esztendőkben finoman szólva sem volt így. Az idei télre történő tréningsorozata is a hírek szerint problémamentesen zajlott, szóval 2018/19-ben is párszor borsot törhet Fourcade és öccse orra alá. A Boe testvérek mellett stabil tag lehet a norvég férfi váltóban Lars Helge Birkeland, akinek kiegyensúlyozottsága jól jöhet majd a csapatba. Erlend Bjontegaard inkább az egyéni küzdelmekben lehet erős, ugyanis a sífutása olykor a legjobbakkal is felveszi a versenyt. És természetesen Henrik L’Abée Lundról se feledkezzünk meg, aki a múlt szezon végén nagy meglepetésre 30 fölött megnyerte élete első világkupa-versenyét, ráadásul hazai pályáján, Oslóban, a Holmenkollenen.
https://i.eurosport.com/2018/03/18/2296301.jpg
Szintén már hagyományosan erős csapattal vágnak neki az új idénynek a német férfi sílövők. Arnd Peiffer Phjoncshangban olimpiai bajnok lett a sprintversenyen, és stabil lövőteljesítménye ismét értékes dobogós helyezéseket eredményezhet a számára. Simon Schempp már összetettebb versenyző Peiffernél, viszont az előző tele nem sikerült valami fényesen, persze az is igaz, hogy most minden a nulláról indul. Benedikt Doll talán megint a főeseményre élesíti csúcsformáját, ugyanis míg két évvel ezelőtt óriási szenzációt okozva világbajnok lett, februárban a téli olimpián gyűjtött az üldözéses versenyben egy bronzérmet. Doll most Östersundban arathatja le a babérokat.
Tovább a teljes cikkre
https://i.eurosport.com/2018/12/02/2474203.jpg
Biatlon
Nem jelent meg a doppingvizsgálatokon, másfél évre eltiltották a világklasszis sílövőt
17/09/2021 17:15
Biatlon
Pár nap alatt berobbant a biatlonosok klíma-kihívása
06/05/2021 20:43