Getty Images

Fourcade nyolcadszor vagy a fiatalabb Boe először?

Fourcade nyolcadszor vagy a fiatalabb Boe először?
By Eurosport

The 03/12/2018 at 13:33Updated The 03/12/2018 at 13:41

A férfiaknál két-, míg a nőknél sokesélyes a vasárnap rajtoló biatlon világkupa-szezon.

A cím hűen árulkodik arról, milyen dominanciával rendelkezett Martin Forucade az utóbbi években a férfi sílövőknél, és hogy trónjáról tulajdonképpen csak a fiatal norvég, Johannes Boe taszíthatja le a francia klasszist. A hölgyeknél viszont akár hat-nyolc versenyző is harcba szállhat az összetett világkupáért.

Végre a biatlon szerelmesei is felocsúdhatnak ,,nyári” álmukból, ugyanis vasárnap több mint nyolc hónapot követően újra lécet, botot és puskát ragadnak a világ legjobb biatlonosai versenykörülmények között is. Ugyan Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen, Darya Domracheva, Marin Dorin-Habert és Gabriela Koukalova nélkül, de továbbra is Martin Fourcade-dal, a Boe-tesókkal, Kaisa Mäkäräinennel, Anastasiya Kuzminával és Laura Dahlmeierrel (igaz, legutóbbival csak később) vágunk neki a 2018/2019-es idénynek. A szezonnyitó helyszín ezúttal nem Östersundban, hanem a szlovéniai Pokljukában lesz, ugyanis a svéd városban majd világbajnokságot rendeznek márciusban. Egyébként a 10 állomásból álló világkupa-sorozatba visszatért helyszínként Pokljuka mellett a csehországi Nove Mesto és a kanadai Canmore, valamint félig-meddig új fordulót is köszönthetünk a 2002-es téli olimpia házigazdája, Salt Lake City személyében. Ezúttal pedig a legendás Holmenkollenen (Oslo) rendezik a világkupa-döntőt.

Johannes Boe au tir derrière Martin Fourcade sur la mass start des Jeux

2011 után lelopja-e valaki a koronát Fourcade fejéről?

Az említett év óta ugyanis a 30 éves francia egy szezon végén sem talált legyőzőre. Ráadásul idényről-idényre jobban teljesít, ami tavaly betudható volt annak is, hogy talán először került komoly teszt alá Johannes Thingnes Boe által. A norvégok új sztárja sokáig tartotta a lépést Fourcade-dal, és ami újdonság volt a korábbi évekhez képest, hogy nem Martin volt a leggyorsabb a pályán. Viszont Fourcade talán 2017/2018-ban produkálta a legjobb lövőteljesítményét, ami szintén nagyban hozzásegítette ahhoz, hogy a phjongcshangi téli olimpián három aranyérmet szerezzen, és ezzel a legeredményesebb francia olimpiai bajnok legyen, valamint hogy elhódítsa hetedik nagy kristálygömbjét az összetett világkupa-győzelemért, mellyel megdöntötte a legendás Ole Einar Björndalen rekordját.

Johannes Thingnes Boe of Norway takes 1st place during the IBU Biathlon World Cup Men's Relay on January 12, 2018 in Ruhpolding, Germany.

Szóval legutóbb nagy történelmi tetteket hajtott végre Fourcade, de szinte biztosak lehetünk benne, hogy az étvágya ezen a télen sem csillapodik. A rekordok terén még mindig ott van Björndalen 95 vk-versenygyőzelme, melytől 21-re van Fourcade. A francia tavaly kilenc elsőséget zsebelt be, szóval ha még legalább három szezonig tudja tartani kivételes formáját, akkor e tekintetben is a visszavonuló norvég elé kerülhet. Mindemellett ott van az olimpiai összevetés is, melyben Fourcade három arannyal van Björndalen mögött. A 2022-es pekingi játékokon Fourcade 33 esztendős lesz, és megismételni dél-koreai teljesítményét nem lesz könnyű feladat. De ha valaki képes lehet rá, akkor az pont ő.

Ahogy ha valaki képes lehet keresztbe tenni a jelenkor biatlonkirály terveinek az elkövetkezendő években, akkor az Johannes Boe. Ez az első szezon, melynek úgy vághatunk neki, hogy Fourcade-nak igazi kihívója lehet. A fiatalabbik Boe a múlt idényben csak eggyel kevesebb versenyen aratott diadalt, mint riválisa, és a dobogós helyezéseket is szépen gyűjtögette (persze ebben volt talán a leghihetetlenebb Fourcade, aki a 22 egyéni versenyből csupán két alkalommal nem végzett az első három hely valamelyikén). Ő volt az előző tél leggyorsabbja a havon, a céltáblánál pedig különösen az álló testhelyzetű lövészetei voltak pörgősek és pontosak. Azonban az egész szezont még sem bírta ki fantasztikus formája, és talán pont az olimpia volt az, ahol kiürült a tank Boe-nél. Ugyan megszerezte a 20 kilométeres egyéni indításos futamban első ötkarikás bajnoki címét, a többi egyéni számban nem hozta a tőle megszokott szintet sem futásban, sem lövészetben. Az idény hátralévő részében is az eluralkodó kimerültséget lehetett látni a norvég titánon, aki továbbra is a mezőny egyik legfiatalabbja, hiszen még mindig csak 25 éves. Johannes egyébként a nyáron megházasodott, viszont nem ez hátráltatta a felkészülését, hanem egy rosszkor jött megbetegedés, mely kérdésessé teszi a formáját. Márpedig ha Boe le akarja győzni Martin Fourcade-ot az összetett vk-ért, akkor már a szezon elején harcra késznek kell lennie, nem hullajthat értékes pontokat.

Johannes Boe et Martin Fourcade

Persze továbbra is ott vannak azok a férfi versenyzők, akik egy-egy verseny erejére elkaphatják Fourcade-ot, de hosszútávon szinte esélyük sincs vele szemben. Érdemes azért odafigyelni a többi norvégra, akik továbbra is erős, tapasztalt csapattal rendelkeznek. Björndalen és Svendsen kiválásával az idősebbik Boe, Tarjei ha nem is a válogatott rangidőse lett (az Henrik L’Abée Lund a maga 32 évével), de ő náluk a legtöbb rutinnal rendelkező biatlonos. A jelenlegi mezőnyben ő az egyetlen, aki Fourcade-on kívül rendelkezik összetett világkupa-győzelemmel (2010/2011-ből). Tavaly pedig újra megcsillantotta párszor csúcsformáját, melynek köszönhetően majdnem öt év elteltével újra egyéni versenyen tudott győzedelmeskedni. Aminek viszont igazán örülhetett Tarjei Boe a legutóbbi idényből, hogy sem a felkészülését, sem a versenyein nem hátráltatta semmilyen betegség vagy sérülés, ami a korábbi esztendőkben finoman szólva sem volt így. Az idei télre történő tréningsorozata is a hírek szerint problémamentesen zajlott, szóval 2018/19-ben is párszor borsot törhet Fourcade és öccse orra alá. A Boe testvérek mellett stabil tag lehet a norvég férfi váltóban Lars Helge Birkeland, akinek kiegyensúlyozottsága jól jöhet majd a csapatba. Erlend Bjontegaard inkább az egyéni küzdelmekben lehet erős, ugyanis a sífutása olykor a legjobbakkal is felveszi a versenyt. És természetesen Henrik L’Abée Lundról se feledkezzünk meg, aki a múlt szezon végén nagy meglepetésre 30 fölött megnyerte élete első világkupa-versenyét, ráadásul hazai pályáján, Oslóban, a Holmenkollenen.

(L-R) Norway's Johannes Thingnes Boe, Tarjei Boe, Lars Helge Birkeland and Henrik L'abee-Lund pose on the podium after winning the IBU Biathlon World Cup Men's 4x7,5 km Relay event in Holmenkollen, Oslo, on March 18. 2018.

Szintén már hagyományosan erős csapattal vágnak neki az új idénynek a német férfi sílövők. Arnd Peiffer Phjoncshangban olimpiai bajnok lett a sprintversenyen, és stabil lövőteljesítménye ismét értékes dobogós helyezéseket eredményezhet a számára. Simon Schempp már összetettebb versenyző Peiffernél, viszont az előző tele nem sikerült valami fényesen, persze az is igaz, hogy most minden a nulláról indul. Benedikt Doll talán megint a főeseményre élesíti csúcsformáját, ugyanis míg két évvel ezelőtt óriási szenzációt okozva világbajnok lett, februárban a téli olimpián gyűjtött az üldözéses versenyben egy bronzérmet. Doll most Östersundban arathatja le a babérokat.

Biathlon, Staffel