Getty Images

Folytatás következik

Folytatás következik
By Eurosport

The 08/01/2019 at 14:59Updated The 08/01/2019 at 15:09

Klasszikus januári programmal veszi kezdetét a héten a 2019-es biatlon-év.

A világkupa decemberi fordulói sok kérdést vetnek fel. A férfi mezőnyben leginkább azt, hogy sikerül-e kikászálódnia a gödörből Martin Fourcade-nak, hiszen a hétszeres összetett győztes francia meglepően formán alul teljesített decemberben.

HOCHFILZEN, AUSTRIA - DECEMBER 13: Martin Fourcade of France practices at the shooting range during the Official Training for the IBU Biathlon World C

Maga is elismerte, hogy vannak dolgok, amikre az ember nem tud konkrét válaszokat adni; ő például arra, hogy mi az oka a gyenge szereplésének. Egy-egy siker azért becsúszott az idény elején, tehát a vészharangokat még nem kell megkongatnia, viszont könnyen előfordulhat, hogy egy nem túl erős januári szereplés után, már csak a világbajnokság lehet a célja, a világkupa megvédése pedig nem.

Johannes Boe ellenben tökéletesen elégedett lehet a formájával. Sorozatban nyerte magabiztos fölénnyel a versenyeket, és 100 pontnál is nagyobb az előnye a táblázaton. Bár még három hónap hátra van a világkupából, lassan Boe úgy érezheti, hogy nyeregbe került és megtörheti Fourcade több mint fél évtizedes tündöklését.

Johannes Thingnes Boe in Nove Mesto

A hölgyeknél más a helyzet. A szokásoknak megfelelően, elképesztően kiélezett a verseny. Dorothea Wierer élete formájában szerepelt eddig, összeszedett, nyugodt volt. A címvédő Kaisa Mäkäräinen ellenben hiába kezdett erőteljesen Pokljukán és Hochfilzenben, Nove Mestóban zavarba ejtően pontatlan volt, így az összetettben kiesett még az első háromból is. Azonban Wierer után eredt a szlovák Paulina Fialkova, s személyében egy csapásra új csillag született. Említést érdemel még Lisa Vitozzi is. Az olaszok fiatal üdvöskéje nagyon hasonló teljesítményt nyújt, mint Wierer, annyi különbséggel, hogy ő még nem nyert futamot, de szinte bizonyos, hogy erre is sor kerülhet hamarosan.

Dorothea Wierer, Italy

Januárban évek óta Oberhof, Ruhpolding és Antholz a program. Így lesz ez most is a csütörtökön elrajtoló női sprinttel kezdődően.

(Vörös Csaba)