Két versenyszám aktuális címvédőjeként, az egy évvel ezelőttihez képest azonban jóval szerényebb formát mutatva készül az egy hét múlva kezdődő biatlon világbajnokságra Dorothea Wierer. Az összetett világkupa legutóbbi két kiírásának győztese szerint a szezon eddig versenyei alapján Pokljukán nem neki áll majd a zászló, ezzel együtt azonban becsülettel készül.


Az olasz sílövő pillanatnyilag egy győzelem mellett két további dobogós helyezéssel, és pár egészen kellemetlen, TOP 20-on kívüli eredménnyel az összetett világkupa negyedik helyét foglalja el. Első ránézésre ez a pozíció még nem is annyira tragikus, ha azonban vetünk egy pillantást a begyűjtött pontok számára, máris más megvilágításba kerül a történet. Az élen álló Roiseland-Eckhoff-Hanna Oeberg hármas ugyanis mindössze kilenc pontra van egymástól, a jelenleg harmadik svédet azonban Wierer több mint százpontos hátrányból követi. Az olasz remekül kezdte a szezont, hiszen rögtön a nyitófutamot, a 15 km-es egyéni idításos versenyt meg tudta nyerni Kontiolahtiban, ráadásul minimális, mindössze 0.8 másodperces előnnyel Denise Hermannal szemben, a komolyabb eredmények azonban ezután sokáig elkerülték.

000_8W36N6.jpg

Fotó: Eurosport

Biatlon
Rendesen kiosztotta a Fourcade-okat az ukrán seregben harcoló világbajnok biatlonos
04/04/2022 11:38
Főleg sprintben tűnik eddig kifejezetten sebezhetőnek, a legrövidebb távon ugyanis, amelynek szakági összevetésében egy évvel ezelőtt a második helyen végzett, becsúszott már egy 28. és egy 31. helyezés is. A csorbát a második oberhofi hétvégén tudta némileg kiköszörülni, akkor ugyanis ezüstérmet szerzett sprintben, más kérdés, hogy még hibátlan lövészettel sem tudta lefutni a lőtéren egyszer hibázó Tirill Eckhoffot. A világbajnokságra kétszeres címvédőként (egyéni indításos és üldözőverseny) készülő Wierer is érzi, leginkább futásban vannak idén hiányosságai:
“Ebben a szezonban futásban nem tudom megközelíteni az előző két idény teljesítményét. Őszintén szólva Antholz-ot kivéve egyszer sem éreztem magam jól futás közben, már ősszel is bajlódtam vele, és azóta sem jött rendbe.”

000_8ZE24V.jpg

Fotó: Eurosport

A 30 éves olasz elmondása szerint nem különösebben stresszel rá a közelgő világbajnokságra, saját példájából kiindulva is tudja, hogy a csúcsformát leginkább az tudja időzíteni, aki a teljes szezon folyamán annak birtokában van. Ugyanakkor, motivációnak éppen kiváló lehet az, hogy kitörjön ebből a relative sikertelenségből, és esetleg valami nagyot szóló eredményt érjen el a sportág éves csúcseseményén. Az összetett világkupa szempontjából nagy teher nem nyomhatja a vállát, és most a hazai közönség sem vár tőle anyarérmeket, szemben az egy évvel ezelőtti helyzettel, amikor ő volt a teljes VB arca, akitől 15-20 ezer olasz várta az érmeket minden egyes versenyen, amelyen rajthoz állt. Az a tény, hogy ezek a tényezők most nem nehezednek teherként a vállára, akár fel is szabadíthatja és egy amolyan örömversenyzésre sarkallhatja. Wierer szerint ennek a felkészülésnek az lehet a célja, hogy a sikerek elmaradása ellenére is összeszorított fogakkal küzdjön és készüljön.

043_dpa-pa_201228-99-834467_dpai.jpg

Fotó: Eurosport

A lőtéren egyre jobb formát mutató olasz ugyanakkor nem írná le végérvényesen saját esélyeit a világbajnokságot illetően, pláne, ha egy szeles napot tudna kifogni valamelyik egyéni futamra:
“Remélem a világbajnokságra megjön a formám. Az emberi test működése néha megjósolhatatlan, úgyhogy bármi megtörténhet, de biztos vagyok benne, hogy hoz majd meglepetést ez a VB. Nekem is lehet esélyem, ha például fújni fog a szél a verseny(ek)en.”
A február 9-21 között megrendezendő szlovéniai biatlon világbajnokságot teljes egészében közvetítjük az Eurosport csatornáin. 
via ski-nordique.net
Biatlon
Akár újabb klasszikus rivalizálásba futhat bele Johannes Bø
24/03/2022 17:41
Biatlon
Norvég házi csata a Holmenkollenen – új győztes a férfiak utolsó versenyén
20/03/2022 15:35